Αρχική News ΔΕΠΥ: σε ποια παιδιά εμφανίζεται συχνότερα και πώς να την αντιμετωπίσουμε

ΔΕΠΥ: σε ποια παιδιά εμφανίζεται συχνότερα και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Η Διαταραχή Ελλειπούς Προσοχής με Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), εμφανίζεται σε ποικίλες ηλικιακές ομάδες, αλλά συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται στα πρώτα σχολικά έτη. Η ΔΕΠΥ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να επικεντρωθεί, να ελέγξει τη συμπεριφορά του και να αντιμετωπίσει την υπερκινητικότητα.

Μέχρι πρότινος, οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι γνώριζαν ότι για την ανάπτυξη των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ στα παιδιά, συνέβαλε ένα πολύπλοκο μείγμα ιδιοσυγκρασίας, γονικής μέριμνας και εκτελεστικών λειτουργιών του νου. 

Mια τελευταία μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Waterloo, που δημοσιεύτηκε στο Research on Child and Adolescent Psychopathology, επεσήμανε πως σημαντικό ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας των παιδιών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης και στοχευμένης παρέμβασης.

Ποια παιδιά που εμφανίζουν συχνότερα ΔΕΠΥ

Παιδιά με πληθωρικό χαρακτήρα, «όπως ο μεγάλος ενθουσιασμός, η περιέργεια και οι θετικές αντιδράσεις σε άγνωστους ανθρώπους και περιβάλλοντα, σε συνδυασμό με οικογενειακούς παράγοντες μπορεί να προδιαθέτουν ορισμένα παιδιά να αναπτύξουν συμπτώματα ΔΕΠΥ» αναφέρει η Δρ. Heather Henderson, καθηγήτρια αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Waterloo και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «οι γονείς μπορούν πραγματικά να αποκόψουν τα μονοπάτια που που οδηγούν στη ΔΕΠΥ μέσω πιο καθοδηγητικών και αφοσιωμένων γονικών συμπεριφορών, όπως η καθοδήγηση του παιδιού με λεκτικές και σωματικές υποδείξεις καθώς αντιμετωπίζει νέες καταστάσεις».

Ενώ η υπερένταση σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας, η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά με πληθωρική ιδιοσυγκρασία τείνουν επίσης να έχουν προβλήματα με την αυτορρύθμιση και τις εκτελεστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης εργασίας και της ευέλικτης σκέψης.

Βασικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ

  • Έλλειψη προσοχής: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν δυσκολία στο να συγκεντρωθούν σε μια εργασία ή μια δραστηριότητα.
  • Υπερκινητικότητα: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονται να καθίσουν ή να παραμείνουν ήσυχα.
  • Ανεπάρκεια στον Έλεγχο της Συμπεριφοράς: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να παρουσιάζουν πειθαρχικά προβληματικά.
  • Αντίληψη του Χρόνου: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν την αίσθηση του χρόνου
Αντιμετώπιση