Αρχική Εγκυμοσύνη Όταν ο τοκετός δεν προχωράει – Συνήθεις αιτίες αργού τοκετού

Όταν ο τοκετός δεν προχωράει – Συνήθεις αιτίες αργού τοκετού

Όταν-ο-τοκετός-δεν-προχωράει-–-Συνήθεις-αιτίες-αργού-τοκετού

Παρόλο που ο τοκετός είναι κάτι φυσιολογικό και τελείως απλό στην πλειονότητα των γυναικών, μερικές φορές μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει και να χρειαστεί ιατρική επέμβαση για την ασφαλή γέννηση του μωρού σας.

Παλιά ήταν κοινή πρακτική να τίθεται ένα χρονικό όριο στη διάρκεια του τοκετού για να θεωρηθεί απαραίτητη ιατρική επέμβαση.

Σήμερα, όμως οι απόψεις έχουν αλλάξει και οι γυναίκες αφήνονται περισσότερο κάτω από τακτική παρακολούθηση για να εξασφαλίζεται ότι και η μαμά και το μωρό είναι καλά, πριν θεωρηθεί ο τοκετός μη φυσιολογικός.

 

Ιατρική παρέμβαση θεωρείται αναγκαία μόνο αν έχετε εξαντληθεί ή αν υπάρχουν ενδείξεις δυσφορίας του μωρού, ή όταν είναι εμφανές πώς τα πράγματα εξελίσσονται όπως θα έπρεπε.

toketos1

Αιτίες αργού τοκετού

Η αργή πρόοδος του τοκετού μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως σε ασθενείς με ανεπαρκείς συσπάσεις, στη θέση του μωρού ή σε πολύ μεγάλο μωρό. Η διακοπή της προόδου του τοκετού ονομάζεται «δυστοκία». Μερικές φορές είναι αποτέλεσμα άγχους ή αφυδάτωσης αλλά είναι συνηθέστερη σε παχύσαρκες γυναίκες, στις γυναίκες ηλικίας πάνω από 40 ετών , σε εκείνες με ύψος κάτω από 150 εκ. και στις κυήσεις που έχουν υπερβεί τις 41 εβδομάδες.

 

Δυστοκία παρουσιάζεται συνήθως στο πρώτο στάδιο του τοκετού, αν και μερικές φορές παρατηρείται και στο δεύτερο. Αν αποτύχουν όλες οι προσπάθειες να ξαναρχίσουν οι συσπάσεις ή να έρθει με χειρισμούς το μωρό σε καλύτερη θέση, θα πρέπει να γίνει σκέψη για εμβρυουλκία ή καισαρική.

Η ιδανική θέση για το μωρό στον τοκετό είναι με το πίσω μέρος του κεφαλιού του προς τα εμπρός, η πρόσθια θέση . Αν το μωρό σας είναι σε οπίσθια θέση, με το πίσω μέρος του κεφαλιού του προς την πλάτη σας μπορεί ο τοκετός σας να είναι πολύ επώδυνος γιατί θα εξασκείται πίεση στη μέση σας.

Ο τοκετός μπορεί να παρατείνεται γιατί το μωρό θα δυσκολεύεται να γυρίσει και να κατέβει στην πύελο και η διαστολή του τραχήλου θα είναι πιο δύσκολη, γιατί θα τον πιέζει το μέτωπο, και όχι η κορυφή του κεφαλιού, που έχει μεγαλύτερη διάμετρο.

toketos3

Ο τράχηλος

Μερικές φορές ο τράχηλος δεν διαστέλλεται επαρκώς παρά τις καλές συσπάσεις και την ιδανική θέση του μωρού. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προγενέστερο χειρουργείο ή σε ινομύωμα στο κάτω μέρος της μήτρας.