Στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης, το σώμα της εγκύου στέλνει σήματα που δείχνουν ότι πλησιάζει ο τοκετός. Δείτε πώς θα τα αναγνωρίσετε.
Οι τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης συνήθως συνοδεύονται από χαρά, άγχος και ανησυχίες που είναι χαρακτηριστικές σε αυτό το τελικό στάδιο. Μέσα σε τόσα συναισθήματα, εμφανίζονται νέες σωματικές αισθήσεις που δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα για τον τοκετό. Τις γνωρίζετε;
Αυτές είναι ορισμένες από τις ενδείξεις που προηγούνται της πολυαναμενόμενης συνάντησης με το μωρό σας:
-
Η κάθοδος του εμβρύου
Ένα σημάδι ότι πλησιάζει ο τοκετός είναι όταν το μωρό σας κατεβαίνει και εισέρχεται στη μητρική λεκάνη, δηλαδή στο κανάλι γέννησης. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, χάρη στο γεγονός ότι το μωρό έχει πάρει σημαντικό βάρος και η μήτρα έχει αλλάξει σχήμα για το τελικό τέντωμα. Αυτό το γεγονός δείχνει ότι ο τοκετός είναι κοντά, αλλά μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Τα καλά νέα είναι ότι το μωρό έχει ήδη υιοθετήσει μια κατάλληλη στάση για να βγει από τη μήτρα. Μετά την κάθοδο, είναι φυσιολογικό να εμφανιστεί κάποιος ήπιος πόνος ή πίεση σε αυτή την περιοχή και στην περιπρωκτική περιοχή. Αλλά σε αντάλλαγμα, θα παρατηρήσετε ότι μπορείτε να αναπνέετε πιο ελεύθερα και θα νιώσετε ότι το στομάχι σας πιέζεται λιγότερο από τις προηγούμενες εβδομάδες.
-
Αποβολή του βλεννογόνου βύσματος
Το βλεννογόνο βύσμα είναι ένα παχύρρευστο έκκριμα που σχηματίζεται στον τράχηλο από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Σφραγίζει την είσοδο του τραχήλου της μήτρας και προστατεύει το μωρό από μικρόβια που ζουν στον κόλπο της μητέρας. Καθώς πλησιάζει ο τοκετός, ο τράχηλος αρχίζει να μαλακώνει και να κονταίνει, με αποτέλεσμα το βύσμα βλέννας να πέσει και να απορριφθεί. Ως αποτέλεσμα, θα παρατηρήσετε ότι τα εσώρουχά σας λερώνονται με μια παχιά, βαριά, διαυγή εκκένωση με λεπτές καφέ ή αιματηρές κλωστές. Η αποβολή του βλεννογόνου βύσματος δεν είναι επώδυνη, ούτε υποδηλώνει ότι επίκειται ο τοκετός. Στην πραγματικότητα, συνήθως συνοδεύεται από άφθονη έκκριση, η διαρροή της οποίας συνεχίζεται για λίγες μέρες πριν τη γέννηση.
-
Πυελικός πόνος και οσφυαλγία
Οι πόνοι στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στην πλάτη είναι αρκετά συχνοί καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, όσο πλησιάζουν οι τοκετοί, εντείνονται. Οι ψευδείς συσπάσεις, που γίνονται όλο και πιο συχνές, το σφηνωμένο στη λεκάνη μωρό και η διάταση των ιστών της μήτρας προδιαθέτουν τις μητέρες για την αύξηση του πόνου. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε την ενόχληση στην κοιλιά που ακτινοβολεί κάτω από τη σπονδυλική στήλη και στη λεκάνη, ακόμη και να δυσκολεύεστε στο περπάτημα ή την κανονική κίνηση.
-
Αιμορραγία
Μια άλλη ένδειξη που δείχνει ότι πλησιάζει ο τοκετός είναι η αιμορραγία ή κολπική κηλίδωση. Είναι φυσιολογικό πριν τον τοκετό οι εκκρίσεις να πληθαίνουν και να γίνονται πιο καφέ ή ροζ. Γενικά, οι εκκρίσεις αυτές είναι άοσμες και εμφανίζονται μετά από ελαφρύ τραυματισμό, όπως σεξουαλική επαφή ή γυναικολογικές εξετάσεις. Εάν η αιμορραγία είναι πενιχρή και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, δεν πρέπει να ανησυχείτε, καθώς πιθανότατα είναι προϊόν τροποποιήσεων του τραχήλου της μήτρας. Αντίθετα, αν παρατηρήσετε ότι γίνεται άφθονη και εμφανίζεται στα πλαίσια έντονου πόνου ή γενικής αδιαθεσίας, πηγαίνετε στην κλινική για να αξιολογηθείτε το συντομότερο δυνατό.
-
Συσπάσεις
Λίγες εβδομάδες πριν από τον τοκετό, είναι φυσιολογικό να εμφανίζετε συσπάσεις Braxton Hicks (ή «ψευδείς συσπάσεις») πιο συχνά. Αυτό συμβαίνει για την προετοιμασία της μήτρας για τον τοκετό. Οι ψευδείς συσπάσεις δεν είναι επώδυνες και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύονται από ήπια ενόχληση. Είναι επίσης ακανόνιστα και διαρκούν λιγότερο από ένα λεπτό. Εμφανίζονται όταν είστε δραστήριες, όταν το μωρό κινείται συχνά ή μετά από σεξουαλική επαφή. Αντίθετα, οι πραγματικές συσπάσεις τοκετού είναι έντονες, συχνές και τακτικές.
-
Πιο συχνή ούρηση
Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, θα παρατηρήσετε αύξηση στη συχνότητα ούρησης, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Ωστόσο, τις ημέρες πριν από τον τοκετό, αυτές οι μετακινήσεις στο μπάνιο θα γίνουν ακόμα πιο συχνές. Αυτό συμβαίνει επειδή το μωρό σφηνώνεται μέσα στη λεκάνη, κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στην κύστη και καθιστά αδύνατη τη διάτασή της ώστε να γεμίσει πλήρως. Εξαιτίας αυτού, είναι φυσιολογικό όταν πηγαίνετε στο μπάνιο, να βγαίνει μόνο μια μικρή ποσότητα ούρων.
-
Μυϊκές κράμπες
Οι μυϊκές κράμπες γίνονται συχνές τις εβδομάδες πριν τον τοκετό, επίσης ως αποτέλεσμα της πίεσης της μήτρας στην περιοχή της πυέλου. Το σφηνωμένο κεφάλι του μωρού πιέζει τις φλέβες και τα νεύρα που διατρέχουν τη λεκάνη, γεγονός που προάγει την κατακράτηση υγρών στα πόδια και την ανάπτυξη κράμπες. Το αίσθημα κόπωσης στο τελευταίο τρίμηνο είναι συχνό και έχει να κάνει με πολλαπλούς παράγοντες. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όποτε το απαιτεί το σώμα σας.
-
Αισθήματα κόπωσης
Τις ημέρες πριν από τον τοκετό, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αυξημένη κόπωση. Το βάρος της κοιλιάς είναι σημαντικό κι αυτό περιορίζει την κίνηση. Επιπλέον, η νυχτερινή ανάπαυση είναι συχνά ανεπαρκής και ο ύπνος είναι κακής ποιότητας. Αυτό συμβαίνει λόγω σωματικών συμπτωμάτων (παλινδρόμηση, κράμπες, αίσθημα βάρους) και επίσης, λόγω ψυχολογικών πτυχών (άγχος και αβεβαιότητα, μεταξύ άλλων). Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες βιώνουν γίνονται ιδιαίτερα ενεργητικές, κάτι το οποίο είναι γνωστό ως «σύνδρομο της φωλιάς». Σε αυτήν την κατάσταση, η μητέρα αισθάνεται την ανάγκη να καθαρίσει και να τακτοποιήσει τα πάντα στο σπίτι για τον πρόωρο ερχομό του μωρού.
Πλησιάζει ο τοκετός ή έφτασε επιτέλους η μέρα;
Οι προαναφερόμενες ενδείξεις δείχνουν ότι το σώμα σας είναι έτοιμο να υποδεχθεί το μωρό σας. Ωστόσο, ο τοκετός δεν θα ξεκινήσει μέχρι να σπάσουν τα νερά σας και να αρχίσουν οι πραγματικές συσπάσεις.
Για να μειώσετε το άγχος και να διαχειριστείτε καλύτερα το στρες, είναι καλύτερο να ξεκαθαρίσετε όλες τις αμφιβολίες σας με τον μαιευτήρα ή τη μαία σας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ελέγχων της εγκυμοσύνης σας. Θα μπορούν να σας καθοδηγήσουν με τον πιο κατάλληλο τρόπο, με βάση την εμπειρία τους και τις συστάσεις της επιστήμης.
Πηγή:imommy.gr