Αρχική Εγκυμοσύνη Εγκυμοσύνη και μανικιούρ: Ασφαλές ή ριψοκίνδυνο;

Εγκυμοσύνη και μανικιούρ: Ασφαλές ή ριψοκίνδυνο;

Είναι άραγε ασφαλές να χρησιμοποιείτε βερνίκι νυχιών ή να κάνετε αφαίρεση ημιμόνιμου βερνικιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ορισμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται στα βερνίκια ή γενικότερα στα είδη περιποίησης νυχιών είναι «δυνατές», αλλά δεν είναι επιβλαβείς σε μικρές ποσότητες. Όμως καλό είναι πριν βιαστείτε να κλείσετε το επόμενο ραντεβού με την τεχνίτρια νυχιών σας, να διαβάσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Βερνίκια με τοξικές χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν αναθυμιάσεις και πέρα από το να τις εισπνεύσετε, μπορεί και να απορροφηθούν μέσω του δέρματος γύρω από τα νύχια και τις παρανυχίδες. Παρόλα αυτά, τα νύχια είναι λιγότερο πιθανό να απορροφήσουν τοξικές χημικές ουσίες συγκριτικά με τους πόρους του δέματος.

Τα τρία συστατικά που πρέπει να προσέχετε είναι το τολουόλιο, ο φθαλικός διβουτυλεστέρας και η φορμαλδεΰδη.

Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανία πλαστικών αλλά και καλλυντικών. Μάλιστα, ορισμένες τέτοιες χημικές ενώσεις έχουν απαγορευτεί σε προϊόντα ομορφιάς που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό συμβαίνει καθώς μπορούν να προκαλέσουν ενδοκρινολογικές διαταραχές (EDC). Κατά συνέπεια, υπάρχει η πιθανότητα αύξησης κινδύνου αποβολής και γενετικών ανωμαλιών.

Αφαίρεση ημιμόνιμου βερνικιού

Τα προϊόντα αφαίρεσης βερνικιών συχνά περιέχουν ακετόνη αλλά σε μικρή ποσότητα κρίνεται ασφαλής.

Εάν ανησυχείτε, όμως, μπορείτε να αγοράζετε τέτοια προϊόντα χωρίς ασετόν. Μην ξεχνάτε , όταν ξεβάφετε τα νύχια σας, πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για να αφαιρέσετε τυχόν χημικά υπολείμματα.

Εν κατακλείδι, αναζητάτε προϊόντα που φέρουν την ετικέτα «three-free» καθώς είναι απαλλαγμένα από τολουόλιο, DnBP και φορμαλδεΰδη.

Άλλα προϊόντα νυχιών σημειώνουν στην ετικέτα έως και «thirteen-free», ανάλογα με τον αριθμό των τοξικών χημικών ουσιών που ισχυρίζονται ότι αποκλείουν.

Πηγή:mothersblog.gr