Αρχική Εγκυμοσύνη Εγκυμοσύνη: 5+2 κινήσεις που απαγορεύονται

Εγκυμοσύνη: 5+2 κινήσεις που απαγορεύονται

Ποιες κινήσεις πρέπει να αποφεύγετε κατά την εγκυμοσύνη για να διασφαλιστεί τόσο η δική σας ασφάλεια όσο και του μωρού.

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες και ευαίσθητες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Κατά τη διάρκειά της, οι σωματικές και ορμονικές αλλαγές είναι ραγδαίες, με αποτέλεσμα το σώμα να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία .

Κάποιες κινήσεις που θεωρούνταν αβλαβείς ή καθημερινές, πλέον πρέπει να αποφεύγονται ή να εκτελούνται με προσοχή για να διασφαλιστεί τόσο η δική σας υγεία όσο και του μωρού.

1. Άρση βαρέων αντικειμένων

Η άρση βαρέων αντικειμένων αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες κινήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αύξηση του βάρους του σώματος, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη στάση του, επηρεάζουν την ισορροπία και τη σταθερότητα της μέλλουσας μητέρας.

Επιπλέον, οι αρθρώσεις και οι μύες είναι πιο ευάλωτοι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς ή ακόμα και να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Αν χρειαστεί να σηκώσετε κάτι, είναι προτιμότερο να ζητήσετε βοήθεια ή να το κάνετε με ιδιαίτερη προσοχή, λυγίζοντας τα γόνατα και διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη ευθεία.

2. Απότομες κινήσεις και στρίψιμο της μέσης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές «χαλαρώνουν» τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις, καθιστώντας τις πιο ευάλωτες σε τραυματισμούς.

Το στρίψιμο της μέσης ή η απότομη στροφή του σώματος μπορεί να προκαλέσει πόνο ή ακόμα και βλάβες στη μέση και την πλάτη . Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τέτοιες κινήσεις και να εστιάζετε στην ομαλή και ελεγχόμενη κίνηση του σώματος.

3. Έντονη σωματική δραστηριότητα

Είναι γνωστό πως η έντονη σωματική δραστηριότητα όπως είναι για παράδειγμα το τρέξιμο, πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και η άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας, οι δραστηριότητες που προκαλούν υπερβολική δόνηση ή πίεση στη μήτρα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως αποκόλληση πλακούντα.

Συνεπώς, προτιμήστε ήπιες ασκήσεις, όπως το περπάτημα, η γιόγκα και το κολύμπι, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης χωρίς να επιβαρύνουν το σώμα.

4. Ξαπλωμένη σε ύπτια θέση (ανάσκελα)

Από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μετά, η ύπτια θέση πρέπει να αποφεύγεται, καθώς η μήτρα μεγαλώνει και μπορεί να πιέσει την κάτω κοίλη φλέβα, η οποία μεταφέρει το αίμα από τα κάτω άκρα προς τους πνεύμονες και την καρδιά.

Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή και μειωμένη παροχή αίματος στο έμβρυο. Η πλάγια θέση, ειδικά προς την αριστερή πλευρά, θεωρείται πιο ασφαλής και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος .

5. Έντονη κάμψη της μέσης

Η συνεχής και έντονη κάμψη της μέσης, όπως όταν καθαρίζετε το σπίτι ή σκύβετε για να μαζέψετε κάποιο αντικείμενο, μπορεί να προκαλέσει πίεση στην κοιλιά και να επιδεινώσει τον πόνο στη μέση, που ήδη εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη λόγω του αυξημένου βάρους. Προτιμήστε να κάμπτετε τα γόνατα και όχι τη μέση όταν χρειάζεται να σκύψετε.

6. Ανεβοκατέβασμα σε σκάλες

Η απώλεια ισορροπίας είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες κατά την εγκυμοσύνη, και το ανεβοκατέβασμα σε σκάλες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων.

Εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε σκάλες, φροντίστε να κρατιέστε από το κάγκελο και να ανεβαίνετε αργά και σταθερά. Εάν υπάρχει ασανσέρ, είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιείτε, ειδικά όσο προχωρά η εγκυμοσύνη.

7. Πολύωρη ορθοστασία

Η πολύωρη ορθοστασία μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και οίδημα στα πόδια, κάτι που ήδη συμβαίνει κατά την εγκυμοσύνη λόγω των ορμονικών αλλαγών και της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και να ξεκουράζεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Εάν έχετε περαιτέρω αμφιβολίες για το τι πρέπει να αποφεύγετε , είναι πάντα καλό να συμβουλεύεστε τη/το γιατρό σας.

Πηγή:mothersblog.gr