Αρχική Εγκυμοσύνη Δίδυμα: Ζήτημα γονιμότητας ή… τύχης;

Δίδυμα: Ζήτημα γονιμότητας ή… τύχης;

Δίδυμα:-Ζήτημα-γονιμότητας-ή…-τύχης;

Νέα επιστημονική μελέτη ρίχνει φως στην σύνδεση της γονιμότητας με την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε δίδυμα…

Στο ανθρώπινο είδος, τα δίδυμα συναντώνται σε περίπου 1-3% όλων των γεννήσεων. Τώρα, νέα επιστημονική https://www.nature.com/articles/s41467-022-30366-9′); return false;” style=”box-sizing: inherit; outline: 0px; background-color: transparent; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font-weight: inherit; font-style: inherit; font-size: 16px; font-family: inherit; vertical-align: baseline; color: rgb(250, 146, 206); text-decoration: underline;”>μελέτη αποκαλύπτει ότι όταν μένει μια γυναίκα έγκυος με δίδυμα έχει να κάνει περισσότερο με την τύχη, παρά με την γονιμότητα.

 Πώς συνδέονται τα δίδυμα με την γονιμότητα

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα δεν είναι περισσότερο γόνιμες, όπως πιστεύαμε στο παρελθόν, καθώς όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW), σε προηγούμενα δεδομένα είχαν μπερδευτεί το αίτιο και το αποτέλεσμα. «Αν μια μητέρα γεννά πιο συχνά, είναι πιο πιθανό μια από αυτές τις γεννήσεις να είναι δίδυμα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Για να επανεξεταστεί η σχέση ανάμεσα στην γέννηση διδύμων και την γονιμοποίηση, η διεθνής ομάδα 14 επιστημόνων συνδύασε μεγάλα σύνολα δεδομένων από γεννήσεις σε διάφορα μέρη, όπως Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία και Ελβετία.

«Για να αποφύγουμε τη στατιστική παγίδα που μάστιζε προηγούμενες μελέτες, έπρεπε επίσης να αναπτύξουμε αποτελεσματικές και προσεκτικά βαθμονομημένες στατιστικές διαδικασίες», προσθέτει ο συν-συγγραφέας της μελέτης. Το να καταλάβουμε τι διαμορφώνει τη σχέση μεταξύ των διδύμων και της γονιμότητας δεν είναι μόνο ζήτημα ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος αλλά και ζήτημα δημόσιας υγείας, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πράγματι, βιοϊατρικές μελέτες που αναζητούν τρόπους βελτίωσης της γυναικείας γονιμότητας έχουν συγκρίνει μητέρες με και χωρίς δίδυμα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές «τέτοια σχέδια μελέτης αγνοούν το πλήθος παραγόντων που επηρεάζουν τη συχνότητα γεννήσεων μιας γυναίκας, υποκρύπτοντας τυχόν γνήσιες διαφορές στη φυσιολογία μεταξύ μητέρων με και χωρίς δίδυμα».

«Αν και ακόμα υπάρχουν πολλά που έχουμε να ανακαλύψουμε, η μελέτη μας δείχνει ότι τα δίδυμα δεν έχουν εξαλειφθεί από τη φυσική επιλογή για δύο λόγους. Πρώτον, αποτελούν συνέπεια της διπλής ωορρηξίας, η οποία αντισταθμίζει την αναπαραγωγική γήρανση και ωφελεί όλες τις γυναίκες εκτός από τις νεότερες.

Δεύτερον, όταν ο κίνδυνος πρόωρης θνησιμότητας των διδύμων δεν είναι πολύ υψηλός, η έλευση των διδύμων σχετίζονται με οικογένειες μεγαλύτερου μεγέθους, ακόμα και αν οι μητέρες γενούν λιγότερο συχνά» καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή:imommy.gr