Εκτός από τον τεράστιο αριθμό των διαθέσιμων προϊόντων, δεν είναι πάντα εύκολο να διαχωρίσετε ποιες είναι οι ποιοτικές βιταμίνες.
Ως γονείς, γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών, καθιστώντας την κατάσταση επιπλέον αγχωτική όταν το παιδί σας είναι αρκετά επιλεκτικό στις τροφές που καταναλώνει.
Χρειάζονται τα παιδιά να παίρνουν βιταμίνες;
Το φαγητό πρέπει πάντα να είναι το θεμέλιο στην διατροφή του παιδιού. Η προσφορά μιας ποικιλίας τροφών σε έντονα χρώματα, δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες και θρεπτικά λίπη, από μικρή ηλικία παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα καθώς διαμορφώνει υγιεινές συμπεριφορές που διαρκούν μέχρι την ενηλικίωση (ακόμα και αν πετούν μόνο το φαγητό στο πάτωμα προς το παρόν).
Δεν χρειάζεται λοιπόν όλα τα παιδιά να παίρνουν βιταμίνες, αλλά πολλά δεν τρώνε τις συνιστώμενες ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
Εκείνα που ακολουθούν vegan ή χορτοφαγικές δίαιτες και εκείνα που δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά λόγω εντερικών προβλημάτων ή ειδικών ιατρικών παθήσεων χρειάζονται επίσης συμπληρωματικές βιταμίνες. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι/ σίγουρες , αλλά οι βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθούν αυτά τα κενά.
Τι πρέπει να προσέχετε
Ελέγξτε την ετικέτα
Ακριβώς όπως θα ελέγχατε μια ετικέτα τροφίμων για πρόσθετα όπως τεχνητά γλυκαντικά ή χρώματα, η ανάγνωση της λίστας συστατικών μιας βιταμίνης μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη αυτών με αμφίβολα συστατικά. Διαιτολόγοι, διατροφολόγοι και επαγγελματίες υγείας συμφωνούν ότι οι καλύτερες βιταμίνες για παιδιά αφήνουν αυτά τα πρόσθετα έξω.
Προσδιορίστε τη δοσολογία
Φροντίστε να ελέγξετε την δοσολογία η οποία είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού σας. Μια βιταμίνη για ένα μικρό παιδί παρέχει διαφορετικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Μερικά προϊόντα μπορούν να χορηγηθούν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά σίγουρα η δοσολογία είναι διαφορετική. Μάλιστα, ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K, μπορεί να είναι τοξικά σε υψηλές δόσεις.
Αξιολογήστε την περιεκτικότητα σε σίδηρο
Ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που προκαλεί ανησυχία είναι ο σίδηρος. Πολλές παιδικές βιταμίνες σκόπιμα δεν περιλαμβάνουν σίδηρο επειδή μπορεί να είναι «σκληρός» για το στομάχι ή τοξικός σε πολύ υψηλές ποσότητες.
mothersblog.gr