Ο πρώτος χρόνος του μωρού είναι γεμάτος ορόσημα και μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά του. Ο ύπνος του περνά από διάφορα στάδια, με αλλεπάλληλα ξυπνήματα μέσα στη νύχτα που σταδιακά μειώνονται. Η αλληλεπίδραση με τους γύρω του γίνεται μήνα με τον μήνα πιο διαδραστική, χαρίζοντας χαμόγελα και τα πρώτα “μπαμπαλίσματα”. Η δε διατροφή του είναι η ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας του, καθώς όχι μόνο του δίνει ενέργεια και το χορταίνει, αλλά και αποτελεί μια υπέροχη αφορμή αλληλεπίδρασης με τον φροντιστή του.
Αυτή κι αν αλλάζει, όσο οι μήνες περνούν! Η πρώτη και πολυτιμότερη τροφή του μωρού μας είναι, βέβαια, το μητρικό γάλα. Γύρω στον 6ο μήνα, όμως, όπως ορίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ, 2003) μπορούν να ξεκινήσουν σταδιακά οι στερεές τροφές, φέρνοντας το μωρό μας για πρώτη φορά σε επαφή με το κουτάλι. Η ηλικία αυτή έχει οριστεί όχι μόνο γιατί τότε αυξάνονται πολύ περισσότερο οι διατροφικές ανάγκες του, αλλά και βάσει της ετοιμότητας του πεπτικού του συστήματος. Επιπλέον, ρόλο παίζει και η νευρο-αναπτυξιακή ετοιμότητα του μωρού, αφού τότε είναι περισσότερο έτοιμο να καθίσει σε ένα καρεκλάκι, να καταπιεί και να χρησιμοποιήσει τα χεράκια του για να “γνωρίσει” το φαγητό του.
ΠΩΣ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΒΡΕΦΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ;
Ο παιδίατρός μας είναι αποκλειστικά εκείνος που θα κρίνει και θα συμβουλεύσει πότε είναι η σωστή χρονική στιγμή, για να εισάγουμε τις βρεφικές κρέμες στη διατροφή του μωρού μας. Δεδομένου, ότι αυτές έχουν πιο παχύρρευστη υφή από αυτή που το μωρό έχει συνηθίσει και πολύ διαφορετική γεύση, η διαδικασία μπορεί να πάρει λίγο καιρό. Για να την διευκολύνουμε, έχει μεγάλη σημασία να εξασφαλίσουμε τα πρακτικά ζητήματα: Να κάθεται το μωρό μας σε ειδικό καρεκλάκι που θα στηρίζει σωστά το σώμα του, να χρησιμοποιεί ένα μαλακό κουταλάκι κατάλληλο για το αναπτυξιακό του στάδιο και η ώρα της ημέρας που θα επιλέξουμε για να το ταΐσουμε με την κρεμούλα του να απέχει αρμονικά από τα προηγούμενα γεύματα, ώστε να φάει με όρεξη.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ
- Τοποθετήστε το κουτάλι κοντά στο στόμα του μωρού και αφήστε το να μυρίσει και να δοκιμάσει τη γεύση της κρέμας. Μην εκπλαγείτε αν οι πρώτες κουταλιές καταλήξουν έξω από το στόμα του. Περιμένετε λίγο και ξαναδοκιμάστε. Στόχος την πρώτη μέρα είναι να φάει 2-3 κουταλιές κρέμας και προοδευτικά να αυξάνουμε την ποσότητα αυτή, μέχρις ότου σε 1 βδομάδα περίπου να μπορεί να φάει την ποσότητα που χρειάζεται για να χορτάσει.
- Δίνετε την κρέμα του όταν είναι η ώρα του να φάει και όταν πεινάει. Επίσης, μην το πιέζετε να φάει όλη την κρέμα του. Μην ξεχνάτε πως το στομάχι του μωρού είναι πολύ μικρό γι’ αυτό σεβαστείτε την επιθυμία του να φάει όσο θέλει.
- Μη βιάζεστε να το ταΐσετε. Δώστε του χρόνο να ανακαλύψει πώς είναι η νέα εμπειρία του ταΐσματος με το κουτάλι.
- Μην ξαναχρησιμοποιείτε την κρέμα που δεν καταναλώθηκε και μην ζεσταίνετε τις κρέμες σε φούρνους μικροκυμάτων.
- Δοκιμάζετε πάντα τη κρέμα πριν τη προσφέρετε στο μωρό σας για να είστε σίγουροι ότι είναι στη σωστή θερμοκρασία
Πηγή:infokids.gr