Αρχική Baby Boom Πόσο ασφαλές είναι το παιδί σας στο αυτοκίνητο;

Πόσο ασφαλές είναι το παιδί σας στο αυτοκίνητο;

Πόσο-ασφαλές-είναι-το-παιδί-σας-στο-αυτοκίνητο;

Η ασφάλεια του παιδιού μας κατά τη μετακίνηση του είναι από τις πιο σημαντικές διασφαλίσεις που πρέπει να σκεφτεί ένας γονιός. Τα παιδικά καθίσματα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μαμάδες και μπαμπάδες.

Η ομάδα στο Facebook, Παιδί και Οδική Ασφάλεια που δραστηριοποιείται εθελοντικά με στόχο την ενημέρωση γονέων και μη για την οδική ασφάλεια φωτίζει τη σημαντική αυτή πτυχή της γονεϊκής ευθύνης. 

Η Ομάδα Παιδί και Οδική Ασφάλεια, με βάση τις οδηγίες επίσημων φορέων, υποστηρίζει

  • Τη χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες του αυτοκινήτου, είτε στα μπροστινά είτε στα πίσω καθίσματα
  • Τη χρήση παιδικού καθίσματος έως τα 12 έτη (ή έως το 150 cm ύψος)
  • Την (εκτεταμένη) χρήση παιδικού καθίσματος με φορά προς τα πίσω (extended rear facing) έως τα 4 έτη ή τουλάχιστον έως τα 2 έτη.
  • Τη χρήση ειδικής ζώνης για εγκύους, που κρατά τη ζώνη τριών σημείων χαμηλότερα και προστατεύει το έμβρυο σε περίπτωση πρόσκρουσης.
  • Τη μη χρήση της θέσης του συνοδηγού από άτομα κάτω των 12 έτών, εκτός αν κάθονται σε ενδεδειγμένο για την ηλικία τους κάθισμα με απενεργοποιημένο τον αερόσακο.

 

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., τα παιδιά πρέπει να μεταφέρονται έως τα 12 έτη σε παιδικό κάθισμα ανάλογα με το βάρος και το ύψος τους και κατά προτίμηση στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου.

Όταν έρθει η ώρα να κάνουμε έρευνα αγοράς για ένα παιδικό κάθισμα, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας τα εξής:

• Τα παιδικά καθίσματα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Έχουν ημερομηνία λήξης, η οποία είναι συνήθως 6-7 χρόνια (αναλόγως τι διάρκεια δίνει ο κατασκευαστής). Με βάση αυτό το δεδομένο, καλό είναι να επιλέξουμε ένα κάθισμα
καινούργιο που θα χρησιμοποιηθεί ανάλογο ή μικρότερο διάστημα.
• Το παιδί πρέπει να κάθεται σε κατάλληλο κάθισμα, δηλαδή, να είναι κατάλληλο για το βάρος/ύψος του. Παλαιότερα υπήρχε το πρότυπο που όριζε τις κατηγορίες με βάση το βάρος του παιδιού, (κατηγορίες καθισμάτων 0-18, 9-18, 9-25, 15-36 κ.λπ.), το οποίο σταδιακά θα αποσυρθεί. Πλέον κατασκευάζονται καθίσματα με βάση το νέο πρότυπο i-size, στο οποίο τα καθίσματα κατηγοριοποιούνται βάσει ύψους. Για όσο«τρέχουν» παράλληλα και οι δύο νομοθεσίες, μπορείτε να επιλέξετε κάθισμα είτε με βάση το παλαιό πρότυπο ECE R44/04 ή το νέο πρότυπο ECE R129 ή «i-Size»

Παραθέτουμε τις βασικές διαφορές τους

R44/04
•Τα καθίσματα κατατάσσονται με βάση το βάρος
•Τα καθίσματα δένονται είτε με ζώνη ασφαλείας είτε με isofix
•Το κατώτατο όριο για υποχρεωτική φορά του βρεφικού καθίσματος προς τα πίσω (rear facing) είναι 9 κιλά (Δεν το συνιστούμε, ωστόσο, προτείνεται από την ομάδα το
rear facing έως τα 4 έτη, βλ. Παρακάτω)

ECE R129 ή «i-Size»
•Τα καθίσματα κατατάσσονται με βάση το ύψος του παιδιού
•Τα καθίσματα με i-size δένονται μόνο με το σύστημα isofix
•Το κατώτατο όριο υποχρεωτικής φοράς του καθίσματος προς τα πίσω είναι η ηλικία των 15 μηνών.
•Στο i-size το crash test πλευρικής προστασίας κρίνεται προαπαιτούμενο*.

*και στα άλλα καθίσματα πραγματοποιούνται βέβαια τεστ πλευρικής σύγκρουσης, αλλά πλέονθεσμοθετείται ως απαραίτητο.

Πόσο ακριβό μπορεί να είναι ένα παιδικό κάθισμα;
• Υπάρχουν στην αγορά πολλά καθίσματα, σε μεγάλο εύρος τιμών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι «για όλα τα βαλάντια». Αυτό σημαίνει πως ένα φθηνό κάθισμα ή ένα κάθισμα από μια σειρά βρεφικών προϊόντων μπορεί να σας φαίνεται οικονομική και συμφέρουσα επιλογή, αλλά δεν είναι ασφαλής, εφόσον τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί δεν είναι ποιοτικά. Το προτιμότερο είναι να συμβουλεύεστεευρωπαϊκές λέσχες δοκιμών παιδικών καθισμάτων, που πραγματοποιούν crash testκαι να επιλέγετε ένα κάθισμα με καλές βαθμολογίες (βλ. Plus test και adac).

ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ (ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ) ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΜΑΡΚΕΣ,ΜΕ ΚΑΛΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ.

Μπορώ να επιλέξω ένα κάθισμα 3 σε 1;

• Υπάρχει η κατηγορία καθισμάτων 3 σε 1, δηλαδή που καλύπτουν τρεις κατηγορίες:0-13 (δένεται ανάποδα με τη ζώνη 5 σημείων), 9-18 (δένεται με τη ζώνη πέντεσημείων και ανάλογα το κάθισμα μπορεί και ανάποδα έως τα 18 κιλά) και 15-36(booster με πλάτη που δένεται με τη ζώνη αυτοκινήτου.

Ακούγεται δελεαστικήεπιλογή, δεδομένου ότι μ’ αυτό τον τρόπο επιλέγεις ΕΝΑ μόνο κάθισμα. ΕΦΟΣΟΝ δεν υπάρχει οικονομική αδυναμία, προτιμότερη είναι η επιλογή ξεχωριστώνκαθισμάτων, γιατί

α)αυτά τα καθίσματα υστερούν σε ασφάλεια έναντι αυτών που έχουν κατασκευαστείγια συγκεκριμένη κατηγορία κιλών.

β)η παρατεταμένη χρήση επιφυλάσσει τον κίνδυνο φθοράς, οπότε προτιμότερο είναι το παιδί κάποια στιγμή να έχει καινούργιο κάθισμα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα backless booster;

Τα backless boosters (παιδικά καθίσματα χωρίς πλάτη, για τα μεγαλύτερα παιδιά)έχουν κριθεί πλέον ακατάλληλα, καθώς δεν προσφέρουν πλευρική προστασία.

Το ότι ακόμα θα τα δείτε στην αγορά δεν τα νομιμοποιεί ως κατάλληλα.

Ποιο είναι το πιο ασφαλές κάθισμα;

Το πιο ασφαλές κάθισμα είναι• εκείνο που ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας (είναι συμβατό με το αυτοκίνητο, στηθέση που θα τοποθετηθεί και με τη φορά που θα τοποθετηθεί).

•έχει τοποθετηθεί ΣΩΣΤΑ στο αυτοκίνητο, δηλαδή έχει δεθεί είτε με το σύστημαisofix (σύστημα συγκράτησης του καθίσματος με άγκιστρα, τα οποία δένουν σευποδοχές που φέρει από το εργοστάσιο το όχημα.) είτε με τις ζώνες τουαυτοκινήτου.

•έχει τοποθετηθεί σε θέση που ενδείκνυται, δηλαδή σε μία από τις τρεις πίσω θέσειςτου αυτοκινήτου. Στα πιο πολλά μεσαία αυτοκίνητα, τα καθίσματα μπορούν νατοποθετηθούν είτε δεξιά είτε αριστερά, στα πιο μεγάλα (ευρύχωρα) τοποθετείταικάθισμα και στη μεσαία θέση, η οποία είναι θεωρητικά και η πιο ασφαλής, αρκεί βέβαια να υπάρχει και στη μεσαία θέση ζώνη τριών σημείων, για να μπορεί ναδεθεί το κάθισμα.

Τέλος, μπορεί να τοποθετηθεί παιδικό κάθισμα και στη θέση τουσυνοδηγού, εφόσον ενδείκνυται στο συγκεκριμένο όχημα και εφόσον έχειαπενεργοποιηθεί ο αερόσακος.

Τι να προσέξουμε ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ/ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ

Αφού καταλήξουμε σε κάποια επιλογή/επιλογές καθισμάτων, αξιολογώντας μεκριτήριο την ασφάλεια και τις ανάγκες μας μπορούμε να

•ελέγξουμε τη συμβατότητα με το όχημά μας. Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα τουκατασκευαστή του καθίσματος που μας ενδιαφέρει και αναζητάμε τη λίστα με τασυμβατά οχήματα. Εκεί θα δούμε αν το κάθισμα είναι κατάλληλο για μας και αν ναι,σε ΠΟΙΕΣ θέσεις μπορεί να τοποθετηθεί.

•μπορούμε να δούμε μερικά καθίσματα από κοντά σε κάποιο κατάστημα, ακόμα καινα τα δοκιμάσουμε στο αυτοκίνητό μας

•αν τυχόν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθισμα και σε άλλο αυτοκίνητο,ενδέχεται να μην ταιριάζει, δηλαδή είτε να μην τοποθετείται σωστά είτε να μηνφτάνει η ζώνη. Η χρήση επέκτασης ζώνης και άλλες πατέντες για ναεξυπηρετηθούμε δεν ειναι ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΣ.

•Διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του καθίσματος πριν την εγκατάσταση.Αν είναι δυνατόν, παρακολουθούμε και βίντεο εγκατάστασης, που βοηθάνε πολύ.

•Όταν έχουμε κάθισμα με μπροστινή/ανάποδη φορά, διαβάζουμε τις οδηγίες καιέχουμε υπόψη μας πότε πρέπει να το γυρίσουμε!

•Επιλέγουμε rear facing – ανάποδη φορά καθίσματος έως 18 κιλά (4 έτη περίπου)ή τουλάχιστον έως τα δύο χρόνια. Ένας παιδικός αυχένας δεν μπορεί να συγκρατήσειτο βάρος του κεφαλιού σε περίπτωση σύγκρουσης, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να ακουμπά στο κάθισμα με φορά προς τα πίσω. Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τιςοδηγίες του καθίσματος (αν είναι ανάποδη φορά έως 18 κιλά, κρατώ το παιδίανάποδα έως 18 κιλά ή αν ξεπεράσει το ύψος κ.ο.κ.)

•Το ίδιο ισχύει και για τη ζώνη πρόσδεσης του παιδιού. Για όσο ορίζει το παιδικόκάθισμα, το παιδί δένεται με τη ζώνη πέντε σημείων και αν ξεπεράσουμε το όριοπου προβλέπεται, περνάμε στη ζώνη τριών σημείων (ζώνη αυτοκινήτου).Γενικότερα προτείνεται η χρήση της ζώνης των πέντε σημείων όσο το δυνατόνπερισσότερο, γιατί η ζώνη των τριών σημείων προϋποθέτει ωριμότητα του παιδιούγια να παραμείνει σωστά δεμένος με τη ζώνη.

•Τέλος, αφού τοποθετήσετε σωστά το κάθισμα στο αυτοκίνητο, σημαντική είναι και ησωστή πρόσδεση του παιδιού! Οι ζώνες να μην είναι μπερδεμένες, να τις σφίξετεαρκετά ώστε να μην υπάρχει κενό ανάμεσα στη ζώνη και στο σώμα του παιδιού και φυσικά να μην χρησιμοποιείτε μπουφάν στο αυτοκίνητο!

Οι πληροφορίες του άρθρου παραχωρήθηκαν από τους διαχειριστές της ομάδας Παιδί και Οδική Ασφάλεια