Αρχική Baby Boom Νεογέννητο μωρό. Η πρώτη βόλτα έξω

Νεογέννητο μωρό. Η πρώτη βόλτα έξω

Νεογέννητο-μωρό.-Η-πρώτη-βόλτα-έξω

Με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις στην αρχή, ευκολότερα αργότερα, η βόλτα θα γίνει από τις πιο αγαπημένες ασχολίες για εσάς και το μωρό.  

Αλήθεια, πότε μπορεί το νεογέννητο μωρό να βγει έξω για πρώτη φορά; Προφανώς ανυπομονείτε περισσότερο εσείς! Ανυπομονείτε να ξεναγησετε το μωρό στο θαυμαστό κόσμο που το περιμένει εκτός σπιτιού. Η πρώτη βόλτα μάλλον θα εξαρτηθεί κυρίως από τις καιρικές συνθήκες και λιγότερο από την επιθυμία σας ή τις διαθέσεις του μωρού. Το μολυσμένο περιβάλλον, η αυξημένη υγρασία ή η έντονη ηλιοφάνεια δε θα κάνουν καλό στο νεογέννητο μωρό. Ο αέρας, η βροχή, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δε θα κάνουν καλό ούτε σε εσάς, ειδικά εάν δεν έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τον τοκετό.

Σωστή προετοιμασία

Όποια εποχή κι αν γεννήσατε, περάστε μερικές ημέρες προετοιμασίας πριν βγείτε για πρώτη φορά βόλτα με το μωρό.  Μια καλή αρχή που έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να τηρείτε στο σπίτι είτε έχετε μωρό είτε όχι, είναι να το αερίζετε όσο πιο συχνά κι όσο πιο πολύ μπορείτε.  Αποφύγετε τα ρεύματα. Να είστε σίγουρες πως θα ζείτε σ’ ένα περιβάλλον με λιγότερα βακτηρία.  Βγείτε με το μωρό έξω σταδιακά, στην αρχή για μερικά μόνο λεπτά στον κήπο ή στο μπαλκόνι.  Σιγουρευτείτε πως το μωρό φορά τα κατάλληλα ρούχα έτσι ώστε να μην κρυώσει.  Ειδικά τον πρώτο καιρό, το μωρό δεν είναι σε θέση να ελέγξει ή να προσαρμόσει την θερμοκρασία του σώματος.  Οι παλιοί έλεγαν πως, αν το μωρό είναι καλά προφυλαγμένο στο πίσω μέρος του κεφαλιού είναι ασφαλές.  Εάν κάνει κρύο, προσθέστε στο καροτσάκι μια ζεστή κουβερτούλα, πριν το τοποθετήσετε μέσα και το σκεπάσετε καλά.  Με μια μάλλινη κουβέρτα μπορείτε να καλύψετε γύρω-γύρω το καροτσάκι. Επίσης μπορείτε να τη φέρετε μέχρι πάνω, στο σκέπαστρο του καροτσιού. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του μωρού.  Εάν θέλατε να καθίσετε λίγη ώρα έξω στην αυλή, τι θα κάνατε θα φορούσατε έτσι ώστε να αισθάνεστε ζεστά;

Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καλύτερα να ντύνετε το μωρό με ελαφριά, βαμβακερά ρουχαλάκια.  Ακόμη κι αν είναι πολύ εύκολο κι ευχάριστο να είστε έξω, μην αφήνετε το μωρό να κοιμάται σε εξωτερικούς χώρους, ούτε καν σε σκιά.  Να θυμάστε επίσης πως δεν ενδείκνυται η έκθεση στον ήλιοπαιδιών ηλικίας μικρότερης των 3 ετών.  Η υπεριώδης ακτινοβολία που διαπερνάει ομπρέλες ή ρούχα ή αντανακλάται από το  έδαφος, είναι εξαιρετικά βλαπτική για την επιδερμίδα τους, που δεν έχει ακόμη αναπτύξει τις άμυνές της.