Αρχική Baby Boom Μην ανησυχείτε για αυτά τα χαρακτηριστικά του μωρού – Είναι όλα φυσιολογικά

Μην ανησυχείτε για αυτά τα χαρακτηριστικά του μωρού – Είναι όλα φυσιολογικά

Μην-ανησυχείτε-για-αυτά-τα-χαρακτηριστικά-του-μωρού-–-Είναι-όλα-φυσιολογικά

Η γέννηση ενός βρέφους εκτός από μοναδική στιγμή η οποία μας προσφέρει απέραντα συναισθήματα αγάπης, μας κατακλύζει και από φόβο για τις ανάγκες του μωρού. Ειδικότερα όταν είναι η πρώτη φορά που θα γίνουμε γονείς και όλα μας φαίνονται βουνό. 

Πολλές φορές γι’ αυτούς τους λόγους παρατηρούμε διάφορα πράγματα πάνω στο μωρό που ίσως μας ανησυχούν αλλά στην τελική είναι πολύ φυσιολογικά. 

Πράγματα που δεν χρειάζεται να σας τρομάξουν

  • Περίεργα τινάγματα

Τον πρώτο καιρό της ζωής τους τα μωράκια κινούνται κάπως παράξενα και σπασμωδικά. Σταδιακά, οι κινήσεις του θα μαλακώσουν! Ρωτήστε το γιατρό σας αν αυτά τα τινάγματα έχουν διάρκεια πάνω από 10 με 20 δευτερόλεπτα, καθώς τότε ενδέχεται να πρόκειται για σπασμούς.

  • Ασταμάτητα φτερνίσματα

Δεν είναι άρρωστο, ούτε το… μελετάει κανείς. Πιθανότατα, προσπαθεί να ανοίξει τις ρινικές οδούς οι οποίες πολλές φορές κλείνουν από την πίεση που δέχεται το ρουθουνάκι του, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

  • Παράξενο σχήμα κεφαλιού

Τα κρανία των νεογέννητων είναι μαλακά, εξασφαλίζοντας έτσι ότι τόσο εκείνα όσο και οι μητέρες τους θα βγουν σώοι και αβλαβείς από τη διαδικασία του τοκετού. Παράλληλα, εξαιτίας ακριβώς των μαλακών οστών τους, η πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της γέννας μπορεί να οδηγήσει σε μια προσωρινή αλλαγή του σχήματος του κεφαλιού τους. Σιγά – σιγά θα επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση!

  • Νινίδα

Η δερματίτιδα με το… χαριτωμένο όνομα, εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά ενίοτε και στα αυτάκια, τα φρύδια, τα βλέφαρα, τους αγκώνες ή τα γόνατα του μωρού, δημιουργώντας μια (συχνά κιτρινωπή) κρούστα από σμήγμα. Αν και σίγουρα δεν είναι και το πιο όμορφο θέαμα επάνω στο ροδαλό δερματάκι του νεογέννητου, συνήθως εξαφανίζεται μετά τον δωδέκατο μήνα, χωρίς να δημιουργήσει κανένα μόνιμο πρόβλημα αλλά και καμία δυσφορία στο αγγελούδι σας.

  • Αλληθώρισμα

Εξαιρετικά συνηθισμένο στα νεογέννητα, το αλληθώρισμα ή και οι… μοναχικές διαδρομές των ματιών είναι απολύτως φυσιολογικές μέχρι και τον έκτο μήνα της ζωής του. Αν παρατηρήσετε ότι το σύμπτωμα επιμένει και μετά από αυτή την ηλικία, όμως, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν οφθαλμίατρο, καθώς μπορεί να αποτελεί δείγμα στραβισμού, μιας ασθένειας των ματιών που θεραπεύεται ή τουλάχιστον βελτιώνεται σημαντικά αν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση.