Αρχική Baby Boom Άσθμα – Τι πρέπει να ξέρω

Άσθμα – Τι πρέπει να ξέρω

Άσθμα-–-Τι-πρέπει-να-ξέρω

Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος (World Asthma Day) θεσπίστηκε το 1998 από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα» (GINA), με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να βελτιώσει τις μεθόδους θεραπείας του.

Έκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο την πρώτη Τρίτη του Μαΐου (7 Μαΐου, το 2019).

Άσθμα είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δύσπνοια.

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, οι πάσχοντες από άσθμα μπορούν να εξασφαλίσουν μία φυσιολογική ζωή και να παραμείνουν δραστήρια άτομα, εάν μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να ελέγχουν την πάθησή τους. Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί η Αθανασία Τσουμελέκα, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο βάδην στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (2015), 358 εκατ. άνθρωποι έπασχαν από άσθμα σε όλο τον κόσμο,ενώ σημειώθηκαν 397.100 θάνατοι κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πάθηση έχει μελετηθεί από τα αρχαία χρόνια, πρώτα από τον Ιπποκράτη, στον οποίον οφείλεται και η ονομασία της (άσθμα=λαχάνιασμα) και αργότερα από τον Αρεταίο τον Καππαδόκη. Στην σύγχρονη εποχή, καθοριστική ήταν η συμβολή του άγγλου γιατρού Χένρι Χάιντ Σάλτερ (1823-1871).

Άσθμα και μόλυνση του περιβάλλοντος

Το άσθμα σχετίζεται με την μόλυνση του περιβάλλοντος., όπως πρώτος είχε δείξει ο Ιπποκράτης. Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα (2019), περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά αναπτύσσουν άσθμα κάθε χρόνο, επειδή συστηματικά εισπνέουν ρύπους από τις εξατμίσεις των οχημάτων, κυρίως διοξείδιο του αζώτου.

Η απλή σπιρομέτρηση είναι η πιο συχνή εξέταση που διενεργεί ο πνευμονολόγος.

Γίνεται με τη βοήθεια του σπιρόμετρου, ενός ιατρικού μηχανήματος που  μετράει την ποσότητα και την ταχύτητα με την οποία  διέρχεται ο αναπνεόμενος αέρας από τους βρόγχους μας.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαγνώσει εάν η διαδικασία της αναπνοής γίνεται με τρόπο φυσιολογικό ή εάν υπάρχει κάποια βλάβη.   Είναι μία σύντομη και ανώδυνη εξέταση που διαρκεί λιγότερο από  10 λεπτά.

Σπιρομέτρηση μπορούν να κάνουν και μικρά παιδιά, ειδικά μετά την ηλικία των 4 ετών. Στις ηλικίες αυτές η σπιρομέτρηση είναι αναγκαία όταν το παιδί σας έχει συχνά συμπτώματα από το αναπνευστικό (όπως βήχας, συριγμός).

Η  σπιρομέτρηση είναι αναντικατάστατη εξέταση για τη  διάγνωση και την παρακολούθηση της πιο συχνής αλλεργικής νόσου των παιδιών, του άσθματος. Για το λόγο αυτό τα σύγχρονα σπιρόμετρα έχουν κατάλληλο λογισμικό, που μετατρέπουν  την εξέταση σε παιχνίδι για το παιδί.