Αρχική News Αυτός είναι ο Νο 1 τρόπος για να μεγαλώσετε παιδιά με «πραγματικά...

Αυτός είναι ο Νο 1 τρόπος για να μεγαλώσετε παιδιά με «πραγματικά υγιή ανθεκτικότητα», σύμφωνα με τους παιδιάτρους

Άλλοι δύο ειδικοί αναδεικνύουν τα οφέλη του νέου γονεϊκού στυλ «σαν φάρος»

Τα στυλ ανατροφής είναι ένα διχαστικό θέμα. Υπάρχει ατελείωτη συζήτηση μεταξύ των γονέων –και των ερευνητών– σχετικά με το ποιος συνδυασμός ενσυναίσθησης και δομής χρειάζεται ώστε τα παιδιά να εξελιχθούν σε καλά προσαρμοσμένους ενήλικες. Είναι ο ήπιος γονεϊκός τρόπος που πρέπει να ακολουθήσετε; Τι ισχύει με το επιτρεπτικό; Τι θεωρείται αυταρχικό;

Πρόσφατα, οι ειδικοί επαινούν μια νέα προσέγγιση που λένε ότι είναι η τέλεια ισορροπία ελευθερίας και ακαμψίας: η γονική μέριμνα φάρου.

Αυτό είναι ένα έγκυρο στυλ ανατροφής παιδιών που απαιτεί κανόνες και ζεστασιά. Μπορεί να θεωρηθεί ως η μέση λύση μεταξύ του «ελικοπτέρου» και της ευγενικής ανατροφής των παιδιών.

Αυτή η μέθοδος που συχνά ονομάζεται «γονική μέριμνα ελικόπτερο», μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη.

«Η καλύτερη προστασία είναι η προετοιμασία», τονίζει ο Ginsburg. «Ένας από τους τρόπους με τους οποίους προετοιμάζεις το παιδί σου για τις δυσκολίες είναι να το αφήνεις περιστασιακά να πέφτει και να σηκώνεται ξανά».

Σε αντίθεση με έναν γονέα ελικοπτέρου, ένας γονέας φάρος επιτρέπει στα παιδιά του να παίρνουν αποφάσεις και να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των επιλογών τους.

«Αν έχετε ένα τρίχρονο, δεν το αφήνετε να βάλει το χέρι του στη σόμπα, αλλά το αφήνετε να ρίξει το βάζο με τα μπισκότα γιατί θα μάθει πώς να συμμαζεύει», επισημαίνει ο Ginsburg.

Ωφέλιμο για όλους

Οι γονείς του Φάρου αναγνωρίζουν τα συναισθήματα του παιδιού τους και δεν τα ντροπιάζουν όταν απογοητεύονται. Μπορεί επίσης να μην περνούν τόσο πολύ χρόνο για συν-ρύθμιση όσο ένας ευγενικός γονέας, λέει η Amin.

«Στην ευγενική ανατροφή των παιδιών θα υπήρχε περισσότερη συνεργασία και επικύρωση», λέει. «Εστιάζετε στην ενσυναίσθηση».

Σύμφωνα με το μοντέλο ήπιας γονικής μέριμνας, μια κατάρρευση στο σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, θα απαιτούσε περισσότερη προσοχή στα συναισθήματα του παιδιού. Θα το αντιμετωπίσετε γιατί είναι αναστατωμένο και θα μπορούσατε ακόμη και να καθίσετε μαζί του για να ηρεμήσετε τα νεύρα του, λέει η Amin.

«Με έναν γονέα φάρο θα λάβει την επικύρωση των συναισθημάτων του, αλλά θα πάρει επίσης το ‘‘Εντάξει, θα πρέπει να προχωρήσουμε τώρα’’»», λέει. «Αν το παιδί εξακολουθεί να κλαίει, ίσως δεν αφιερώσετε χρόνο για να καθίσετε εκεί».

Επιτρέπετε στο παιδί σας να κάνει λάθη και να αντιμετωπίζει δυσάρεστες εμπειρίες, ενώ παράλληλα του δείχνετε ότι είστε διαθέσιμοι και πρόθυμοι να προσφέρετε καθοδήγηση.

Ως επί το πλείστον, λέει ο Ginsburg, δεν υπάρχει παιδί που αυτό το στυλ ανατροφής δεν θα ωφελούσε: «Το να ξέρει το παιδί σου ότι το αγαπάς, να ξέρει ότι το καθοδηγείς και να ξέρει ότι δεν θα πας πουθενά — δεν μπορώ να φανταστώ αυτό να είναι βλαπτικό για κάποιον».

Πηγή:childit.gr