Αρχική News Όλοι μιλάνε για το παθητικό κάπνισμα αλλά κανείς για το τριτογενές κάπνισμα...

Όλοι μιλάνε για το παθητικό κάπνισμα αλλά κανείς για το τριτογενές κάπνισμα που μπορεί να βλάψει βρέφη και μωρά

Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο κάπνισμα! Αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε σε σχέση με το ζήτημα. Αν θέλουμε όμως να το εξηγήσουμε λίγο περισσότερο, πρέπει να δούμε τι σημαίνει δευτερογενές και τριτογενές κάπνισμα.

Το δευτερογενές κάπνισμα, γνωστό και ως περιβαλλοντικό ή παθητικό κάπνισμα, προκαλεί περίπου 3000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα και 10.000 θανάτους λόγω καρδιαγγειακών νόσων μη καπνιστών, ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με άρθρο της παιδιάτρου Mαριαλένας Κυριακάκου.

Στο δευτερογενές κάπνισμα οι χημικές ουσίες του τσιγάρου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και ενώνονται με μόρια του αέρα, όπως το όζον δημιουργούν νέες χημικές ενώσεις που εντάσσονται στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών.

Ξέρουμε ότι το παθητικό ή δευτερογενές κάπνισμα είναι επιβλαβές για τους πνεύμονες των παιδιών. Αυτό που δεν είναι -ακόμα- γνωστό είναι το πόσο επιβλαβές είναι επίσης το τριτογενές κάπνισμα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ένωση το τριτογενές κάπνισμα είναι εξίσου επιβλαβές για τα παιδιά. Είναι το αόρατο και τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα. Οι ουσίες από την καύση του καπνού μπορούν να ανιχνευθούν ακόμα και ύστερα από μήνες πάνω σε μοκέτες, σκεπάσματα ή και στα παιχνίδια. 

Το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι το μείγμα σωματιδίων που αφήνει ο καπνός περιλαμβάνει 250 τοξικά χημικά, και τουλάχιστον 10 από αυτά είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα. Ο τριτογενής καπνός είναι αυτό που μυρίζουμε όταν ένας καπνιστής μπει σε έναν μικρό κλειστό χώρο, ακόμα και όταν έχει σβήσει το τσιγάρο του ή όταν μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο όπου κάποιοι κάπνιζαν πριν.

Καθώς τα βρέφη και τα μωρά εξερευνούν τον κόσμο, αγγίζουν τα πάντα σχεδόν στο σπίτι, βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους, μπουσουλάνε και ξαπλώνουν σε έπιπλα και πάτωμα. Έτσι, έρχονται διαρκώς σε επαφή μ’ αυτό το μείγμα αερίων του τσιγάρου που έχει επικαθίσει παντού.

Προκειμένου να μην εκθέτουμε τα παιδιά στα επιβλαβή προϊόντα του καπνού, δεν πρέπει απλώς να μην καπνίζουμε μέσα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, αλλά και να πλένουμε καλά τα χέρια μας και -ιδανικά- να αλλάζουμε τα ρούχα στα οποία έχει «καθίσει» ο καπνός (σακάκια, πανωφόρια κ.λπ.).
Πηγή:mama365.gr