Αρχική News Αυτισμός: Επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου;

Αυτισμός: Επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου;

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ο αυτισμός συνδέεται με μεταβολές στο μικροβίωμα του εντέρου.

Τα τελευταία χρόνια, ο αυτισμός βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων, προβληματισμών και ερευνών. Γεγονός ενθαρρυντικό, αν λάβουμε υπόψη μας ότι 1 στα 100 παιδιά ζει με αυστιμό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο αυτισμός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κοινωνική ζωή ενός παιδιού, καθώς μπορεί να δυσκολεύεται να συμμετάσχει σε παιχνίδια ή συζητήσεις με τους συνομηλίκους του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς. Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνικό άγχος και να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ατόμων με αυτισμό.

Τα παιδιά που ζουν με αυτισμό έχουν διαφορές και στον οργανισμός τους, όπως στο μικροβίωμα του εντέρου τους. Μια νέα έρευνα μελέτησε τα βακτήρια που ζουν στον πεπτικό σωλήνα, αλλά και τους μύκητες, τα αρχαία, μία επικράτεια μονοκύτταρων μικροοργανισμών, και τους ιούς που βρίσκονται σε αυτό στα εν λόγω παιδιά.

Η ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη δοκιμή που αποκαλύπτει συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών σε ολόκληρη τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και της διάγνωσης με αυτισμό.

Η μελέτη αποκάλυψε κάποιες έντονες διαφορές στα μικροβιόγραμμα των παιδιών με αυτισμό. Οι ερευνητές εντόπισαν 14 αρχαία, 51 βακτήρια, 7 μύκητες, 18 ιούς, 27 μικροβιακά γονίδια και 12 μεταβολικά μονοπάτια που διαφέρουν μεταξύ των νευροτυπικών παιδιών και των παιδιών με αυτισμό.

Η μελέτη δίνει τη δυνατότητα διερεύνησης συγκεκριμένων βιοχημικών μονοπατιών και της επίδρασής τους στα διάφορα αυτιστικά χαρακτηριστικά και θα μπορούσε να προσφέρει νέους τρόπους ανίχνευσης του αυτισμού, αν αποδειχθεί ότι οι μικροβιακοί δείκτες ενισχύουν την ικανότητα των γενετικών και συμπεριφορικών τεστ να ανιχνεύουν τον αυτισμό.

«Υπάρχουν όμως πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για το πώς το εντερικό μικροβίωμα, δηλαδή η ακμάζουσα κοινότητα μικροοργανισμών που ζει στον πεπτικό σωλήνα, επηρεάζει τη διάθεση, τις σκέψεις, ακόμη και τη λήψη αποφάσεων.

Πρόκειται για μια από τις ευρύτερες, πιο ολοκληρωμένες μελέτες του είδους της που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, και τα αποτελέσματα όχι μόνο επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση μεταξύ του εντέρου και του αυτισμού, αλλά ανοίγουν το δρόμο τόσο για νέες μελέτες σχετικά με τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τον αυτισμό, όσο και για τον έλεγχό του στα παιδιά με έναν σχετικά απλό και μη επεμβατικό τρόπο», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Πηγή:imommy.gr