Αρχική News Πώς να βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας μετά την άφιξη του μωρού

Πώς να βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας μετά την άφιξη του μωρού

Πώς-να-βοηθήσετε-το-μεγαλύτερο-παιδί-σας-μετά-την-άφιξη-του-μωρού

Μερικές τεχνικές που θα βοηθήσουν ένα παιδί να καλωσορίσει το νέο αδερφάκι του

Σχεδόν κάθε γονέας που έχει ένα επιπλέον παιδί μετά το πρωτότοκό του ανησυχεί για το πώς το μεγαλύτερο παιδί του θα προσαρμοστεί σε αυτή την απίστευτα σημαντική αλλαγή στην οικογένειά του. Πολλά δημοφιλή βιβλία και λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι έχουν τη μέθοδο προετοιμασίας του παιδιού σας για τη γέννηση ενός αδερφού, ωστόσο τα περισσότερα δεν βασίζονται στην έρευνα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία ερευνητική μελέτη που να υποδεικνύει ότι το μωρό δίνει ένα δώρο στο μεγαλύτερο παιδί ή ότι οι γονείς δεν πρέπει να κρατούν το μωρό όταν το μεγαλύτερο παιδί μπαίνει στο δωμάτιο, ωστόσο αυτή είναι συχνά η μόνη συμβουλή που λαμβάνουν οι γονείς.

Λοιπόν, ποιοι είναι μερικοί τρόποι που υποστηρίζονται από έρευνα για να βοηθήσετε ένα μεγαλύτερο αδερφάκι να προσαρμοστεί στην απόκτηση ενός νέου αδερφού;

Αποφύγετε τις τιμωρίες, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής τιμωρίας, των φωνών ή της ντροπής.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γονείς συχνά χρησιμοποιούν πιο σκληρές τιμωρίες με το μεγαλύτερο παιδί τους μετά τη γέννηση ενός μωρού, κάτι που είναι πιθανό να αυξήσει περαιτέρω τα προβλήματα συμπεριφοράς του μεγαλύτερου παιδιού. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο πειθαρχίας του μεγαλύτερου παιδιού σας κατά τους μήνες μετά την απόκτηση ενός νέου μωρού και αποφύγετε την τιμωρία. Αντίθετα, προσπαθήστε να έχετε ενσυναίσθηση για την τεράστια αναστάτωση στη ζωή του και επικεντρωθείτε στον έπαινο περιγράφοντας και εκτιμώντας αυτό που κάνει σωστά παρά τιμωρώντας αυτό που κάνει λάθος. Εάν η συμπεριφορά του δεν είναι ασφαλής, λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε ανθρώπους και περιουσίες (όπως να αφαιρέσετε ένα παιχνίδι για σύντομο χρονικό διάστημα εάν το πετάξει στο αδερφάκι τους, λέγοντας του: «Το φορτηγό δεν είναι για να το πετάμε» ή «Δεν μπορώ να αφήσω το μωρό να πληγωθεί»). Επιπλέον, η έρευνα διαπιστώνει ότι, καθώς τα παιδιά τους μεγαλώνουν, οι γονείς τείνουν να πειθαρχούν τα μεγαλύτερα αδέρφια περισσότερο από τα μικρότερα αδέρφια τους. Θα θέλετε να είστε προσεκτικοί ώστε αυτή η δυναμική να μην αναπτυχθεί στην οικογένειά σας.

Δώστε θετική προσοχή στο μεγαλύτερο παιδί σας όποτε είναι δυνατόν.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η θετική προσοχή προς το μεγαλύτερο παιδί μειώνεται μετά τη γέννηση ενός νέου μωρού. Μπορείτε να δώσετε στο μεγαλύτερο παιδί σας θετική προσοχή παρατηρώντας και περιγράφοντας με ενθουσιασμό οτιδήποτε κάνει «σωστά» αντί να διορθώνετε μόνο οτιδήποτε κάνει «λάθος». Συγκεκριμένα, η περιγραφή με εκτίμηση οποιασδήποτε ευγενικής συμπεριφοράς δείχνουν προς το αδερφάκι τους μπορεί να είναι χρήσιμη («Μπράβο που άκουσες το μωρό να κλαίει και κατάλαβες ότι ήθελε την κουδουνίστρα του». Μπορείτε επίσης να δώσετε θετική προσοχή περνώντας ξεχωριστό χρόνο μαζί του κάνοντας κάτι που του αρέσει (χωρίς περισπασμούς και χωρίς να είστε μαζί με το μωρό).

Ζητήστε από τον γονικό σύντροφο ή κάποιον άλλο ενήλικα να ασχοληθεί περισσότερο με το μεγαλύτερο παιδί.

Εάν το παιδί σας έχει άλλον εμπλεκόμενο γονέα ή οποιονδήποτε άλλο ενήλικα στη ζωή του, ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί περισσότερο με τη φροντίδα του μεγάλου παιδιού σας κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα παιδιά σε ετεροφυλόφιλες οικογένειες με δύο γονείς που φαίνεται να προσαρμόζονται πιο επιτυχημένα στη γέννηση ενός δεύτερου παιδιού τείνουν να έχουν πατέρες που συμμετέχουν περισσότερο στη φροντίδα τους. Συγκεκριμένα, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι πατέρες αναλάμβαναν περισσότερες δραστηριότητες φροντίδας για το πρωτότοκο παιδί, τα πρωτότοκα παιδιά έτειναν να παρουσιάζουν αυξημένες θετικές συμπεριφορές.

Επιτρέψτε στο μεγαλύτερο παιδί σας να εκφράσει συναισθήματα θυμού και αντιπάθειας για το μωρό.

Η έρευνα δεν βρίσκει καμία σχέση μεταξύ του θυμού και του ανταγωνισμού προς τον αδελφό τους και τη μετέπειτα αδελφική σχέση. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ακούσετε το παιδί σας να εκφράζει αυτές τις σκέψεις για το νέο του αδερφάκι, αλλά προσπαθήστε να επικυρώσετε αυτά τα συναισθήματα («Είναι απογοητευτικό όταν το μωρό ρίχνει τον πύργο σου – ξέρω ότι δεν σου αρέσει αυτό!»). Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι πιθανό μια προσωρινή συναισθηματική αντίδραση που δεν είναι προγνωστική για τη μελλοντική τους σχέση με τον αδερφό τους.

Προσπαθήστε να παρέχετε «δίκαιη» μεταχείριση όταν είναι δυνατόν.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι όταν τα παιδιά εντοπίζουν άδικη ή διαφορετική μεταχείριση, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση μεταξύ των αδελφών τους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, είναι επίσης σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν ότι «δίκαιο» δεν σημαίνει πάντα «ίσο». Εξηγήστε ότι είναι μέρος της δουλειάς σας ως γονιός να δίνετε σε κάθε παιδί αυτό που χρειάζεται. Για παράδειγμα, μπορείτε να αφήσετε το μωρό να κοιμάται στο δωμάτιό σας επειδή το μωρό χρειάζεται να ταϊστεί το βράδυ, ενώ μπορείτε να αφήσετε το μεγαλύτερο παιδί να φάει τροφή για μεγάλους όπως πίτσα και cupcakes. Αυτή δεν είναι «ίση» μεταχείριση, αλλά είναι «δίκαιη» με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού. Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα παιδιά αποδέχονται αυτού του είδους την άνιση αλλά δίκαιη μεταχείριση. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι δεν ευνοείται το μεγαλύτερο παιδί έναντι του μωρού. Παρόλο που το μωρό μπορεί να μην γνωρίζει τη διαφορετική μεταχείρισή σας, το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να γνωρίζει και αυτό θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό για εκείνο. Για παράδειγμα, μην επαινείτε το μεγαλύτερο παιδί σας αφήνοντας κάτω το μωρό. «Μόνο τα μεγάλα παιδιά μπορούν να δέσουν τα παπούτσια τους. Τα μωρά δεν ξέρουν πώς!» Αντίθετα, μπορείτε να πείτε, «Ξέρω ποιος θα διδάξει το μωρό να δένει τα παπούτσια του όταν μεγαλώσει αρκετά!» Με αυτόν τον τρόπο, το μεγαλύτερο παιδί σας δεν θα νιώσει ότι απειλείται από το μικρότερο αδερφάκι, επειδή η αυτοεκτίμησή του δεν βασίζεται στο ότι το μωρό είναι λιγότερο ικανό.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράζει τις ανησυχίες του σε παιχνίδι ρόλων.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι, όταν τα μεγαλύτερα αδέρφια εκφράζουν τις ανησυχίες τους στο παιχνίδι προσποίησης-ρόλων, ήταν πιο πιθανό να έχουν θετικές αλληλεπιδράσεις με το αδερφάκι τους στους 6 μήνες. Μπορείτε να τα ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας κούκλες για να αναπαραστήσει τους γονείς του, τον εαυτό του και το μωρό και διαμορφώνοντας πρώτα μερικά σχέδια παιχνιδιού για εκείνο. Για παράδειγμα, προσποιηθείτε ότι είστε η μεγαλύτερη κούκλα αδερφή και κάντε ένα σενάριο όπου οι γονείς δεν έχουν χρόνο να τη βοηθήσουν με κάτι επειδή το μωρό κλαίει.

Πηγή:childit.gr