Η παιδική ζωγραφική δε συμβάλει μόνο στο να ψυχαγωγηθεί το παιδί και να αναπτύξει τις δεξιότητές του αλλά έχει να πει «πολλά» και για την προσωπικότητα του παιδιού.
Σε ένα δημοτικό σχολείο οι μαθητές έλαβαν την οδηγία από τον δάσκαλο των εικαστικών Δημήτρη Πετρόπουλο, να ακούσουν προσεχτικά «Τη σονάτα του σεληνόφωτος» του Μπετόβεν και να ζωγραφίσουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό.
Οι ζωγραφιές που φτιάχνει ένα παιδί δειχνούν πολλά για την προσωπικότητά του/φωτογραφία από Pexels.com
Στο άκουσμά της πολλά παιδιά ζωγράφισαν φέρετρα, νεκρούς και εκκλησίες ενώ ένα παιδί ζωγράφισε τον εαυτό του να κοιμάται ήσυχα.
Αντίθετα όταν τους ο δάσκαλος τους έβαλε ένα άλλο κομμάτι με τίτλο «Ωδή στη Χαρά» ζωγράφιζαν στιγμιότυπα από παιδικά πάρτι και γενικότερα χαρούμενα πράγματα.
Τα έντονα χρώματα που χρησιμοποιεί ένα παιδί σε ζωγραφιές του μπορεί να υποδηλώνει πως είναι ταλαντούχο στις τέχνες/φωτο από apimages
Όπως τόνισε ο δάσκαλος εικαστικών, τα παιδιά βλέπουν το σχέδιο είναι ένας τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων με τους γύρω τους και ένα μέσο με το οποίο τα παιδιά μπορούν να διαχειρίζονται χαρές, λύπες, αγωνίες ή φόβους.
Η ζωγραφική δεν ψυχαγωγεί μόνο τα παιδιά αλλά αποτελεί και μορφή έκφρασης των συναισθημάτων τους/Φωτογραφία από pexels.com
Σημειώνει, μάλιστα, ότι το παιδικό σχέδιο έχει ερευνηθεί αρκετά από επιστήμονες διαφορετικών κλάδων, ενώ κάποια από τα χαρακτηριστικά του είναι γνωστά εδώ και χρόνια, με αντιπροσωπευτική την περίπτωση του Αμερικανού δημιουργού κινουμένων σχεδίων Walt Disney. «Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο ανιμισμός, για τον οποίο έχουν μιλήσει αναπτυξιακοί ψυχολόγοι, περιγράφοντας την τάση των παιδιών να βάζουν ψυχή και να αποδίδουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε άψυχα αντικείμενα. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του Disney, τα λουλούδια έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και τραγουδούν, ενώ στην Πεντάμορφη και το Τέρας, όλα τα αντικείμενα του κάστρου έγιναν ανθρώπινοι χαρακτήρες» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δάσκαλος.
Τι δείχνουν όμως κάποιες συγκεκριμένες ζωγραφιές
Τι δείχνει μία ανθρώπινη μορφή χωρίς χέρια;
Οι εκπρόσωποι της ψυχαναλυτικής προσέγγισης εκτιμούν ότι το σχέδιο μιας ανθρώπινης μορφής χωρίς χέρια ή με πόδια μικρά, που βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο, μπορεί να υποκρύπτει συναισθηματικές διαταραχές.
Και οι μορφές με έντονα δόντια μπορεί να δείχνουν πως το παιδί έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση ή πως είναι επιθετικό.
Οι ζωγραφιές βέβαια θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά με άλλους τρόπους εκτίμησης της ψυχολογικής κατάστασης από ειδικούς επιστήμονες και δεν θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι με το αν ένα παιδί είναι επιθετικό βλέποντας και μόνο μία ζωγραφιά του.
Πηγή:star.gr