«Μαμά, μαμά…, μαμά;» Έχετε αναρωτηθεί πόσο συχνά ακούτε τα παιδιά σας να σας φωνάζουν; Μήπως έχετε παρατηρήσει πότε; Εντάξει, δεν σας φωνάζουν μόνο στα δύσκολα αλλά τότε είναι πιο επιτακτική η ανάγκη τους.
Σας φωνάζουν γιατί θέλουν να νιώσουν ασφάλεια δίπλα σας, σιγουριά και προστασία. Άλλωστε είστε εκείνη που τα φροντίζει από την ώρα της γέννησής τους. Άρα, λογικό να τρέχουν σε εσάς όποτε νιώσουν ότι «κάτι δεν πάει καλά».
Μέσα από αυτή την φροντίδα έχετε αναπτύξει μαζί τους έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό, από τότε που ήταν βρεφάκια στην αγκαλιά σας. Εσάς εμπιστεύονται, από εσάς θα ζητήσουν στήριξη ή ακόμη και να τα παρηγορήσετε όταν νιώθουν ευάλωτα, όταν θέλουν να εκφραστούν, να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν, όταν φοβούνται, όταν έχουν αγωνία, κλπ. Μπορεί να σας φωνάξουν ως έκφραση ευαλωτότητας, καθώς νιώθουν ότι μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ελεύθερα στη μητέρα τους.
Και ναι, κάποιες φορές θα σας φωνάξουν και από συνήθεια. Έτσι, γιατί έχουν μάθει, γιατί είναι η πρώτη λέξη που τους έρχεται στο στόμα, γιατί η δική σας παρουσία είναι σαν τη …σκιά τους, γιατί απλά σας θέλουν να είστε εκεί, όποτε εκείνα θέλουν, έστω και από συνήθεια, μια συνήθεια βαθιά ριζωμένη.
Είναι τυχαίο άλλωστε που ακόμη και εμείς, οι ενήλικες, μόλις μας συμβεί κάτι που θα μας φοβίσει, θα μας τρομάξει, άθελά μας ακόμα και σήμερα φωνάζουμε «μαμά» και ας μην υπάρχει πια στη ζωή μας η μητρική φιγούρα, ας είναι πολύ μακριά ή ακόμα και αν ξέρουμε πως δεν μπορεί να μας βοηθήσει σε κάτι…
Πηγή:mothersblog.gr