Το πόσα παιδιά θα κάνει ένα ζευγάρι είναι μια απόφαση που αφορά μόνο το ίδιο και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη δική σου ζωή που βιάζεσαι να ρωτήσεις «πότε με το καλό το δεύτερο;». Κάποιοι γονείς μένουν στο ένα παιδί για πολλούς και διαφορετικούς λόγους και η δική μας αδιακρισία μπορεί να τους φέρει σε δύσκολη θέση.
Γι’ αυτό, πριν ρωτήσεις κάποιον γιατί δεν βάζει μπρος για ένα δεύτερο παιδί, σκέψου τα εξής:
Μπορεί να μην θέλουν να περάσουν μια 2η εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη είναι ένα ταξίδι που κάθε γυναίκα το βιώνει διαφορετικά. Για κάποιες η πρώτη φορά ήταν παραμυθένια και ανυπομονούμε να την ξαναζήσουμε, για κάποιες άλλες ήταν μια τραυματική εμπειρία και χρειάζονται χρόνο να την ξεπεράσουν.
Ακόμα, όμως, κι αν όλα ήταν ρόδινα, πρόκειται για εννιά μήνες κατά τους οποίους οι περιορισμοί είναι πολλοί, η αγωνία να πάνε όλα καλά μεγάλη και, φυσικά, στο τέλος του ταξιδιού βρίσκεται ο τοκετός ο οποίος, κακά τα ψέματα, είναι επώδυνος!
Όπως και να το κάνουμε, μια εγκυμοσύνη δεν είναι εύκολη υπόθεση και οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση μιας γυναίκας για το αν και το πότε θέλει να την επαναλάβει, χωρίς να τη ρωτάμε κάθε τόσο «για πότε το δεύτερο».
Να μην μπορούν (ή να φοβούνται ότι δεν μπορούν)
Κανείς δεν ξέρει αν ήταν εύκολο ή δύσκολο για το ζευγάρι να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί. Μπορεί να αντιμετώπισαν προβλήματα υπογονιμότητας ή να βίωσαν μια αποβολή, καταστάσεις ιδιαίτερα δύσκολες και επώδυνες. Μάλιστα, αρκετοί γονείς που βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις παλεύουν με τις ενοχές του που δεν θέλουν δεύτερο παιδί επειδή δεν θέλουν να ξαναπεράσουν τα ίδια.
Σε αυτή την περίπτωση, η ερώτησή σας δεν τους φέρνει απλά σε δύσκολη θέση, αλλά τους πληγώνει και τους πονάει. Επιπλέον, τους γεννά μνήμες από όλα όσα πέρασαν για να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί. Αφήστε τους λοιπόν να χαρούν το μικρό τους θαύμα, χωρίς να τους ζαλίζετε για το δεύτερο!
Να μην θέλουν να ξαναπεράσουν την φάση βρέφος – μωρό
Ένας λόγος που αρκετά ζευγάρια δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο ενός δεύτερου παιδιού, είναι η περίοδος «νεογέννητο – μωρό – νήπιο». Τα πρώτα χρόνια του μωρού σου είναι μοναδικά αλλά και εξαντλητικά! Πολλοί γονείς, στη σκέψη πως θα περάσουν ξανά από την αρχή ξενύχτια, κολικούς, ασθένειες και κυνήγι όλη μέρα, νιώθουν άβολα.
Το πρώτο τους παιδάκι έχει αρχίσει να μεγαλώνει και να αυτονομείται, και οι γονείς βάζουν τη ζωή τους σε διαφορετική τροχιά. Έχουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους, αποκτούν νέα χόμπι ή αυξάνουν τις ώρες δουλειές.
Πριν βιαστείτε να τους πείτε «εγωιστές» και να φέρετε σε δύσκολη θέση με την ερώτησή σας, σκεφτείτε πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τις δικές μας επιλογές και να ζούμε όπως θέλουμε – κι εσείς που έχετε πολλά παιδιά, κι εμείς που έχουμε μόνο ένα!
Να θέλουν να προσφέρουν τα πάντα στο μοναχοπαίδι τους
Υπάρχουν γονείς που προτιμούν να μεγαλώσουν ένα παιδί προσφέροντάς του τα πάντα, παρά δύο (ή τρία, ή τέσσερα) μοιράζοντας ό,τι έχουν στη μέση. Για παράδειγμα, του αφιερώνουν το 100% του χρόνου τους, το αφήνουν να δοκιμάσει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, το εφοδιάζουν με γνώσεις και προσόντα που θα το βοηθήσουν στο μέλλον και, φυσικά, του χαρίζουν όλη τους την αγάπη.
Μια μελέτη του 1987, απέδειξε ότι το στερεότυπο του μοναχικού κι απόμακρου μοναχοπαιδιού είναι μύθος. Τα μοναχοπαίδια είναι τόσο «ταλαντούχα» στην κοινωνικότητα όσα και τα υπόλοιπα παιδιά, δένονται με τους γονείς τους και δημιουργούν σχέσεις ζωής με τους φίλους που επιλέγουν.
Βάλτε στην άκρη τα ταμπού για τα μοναχοπαίδια και αφήστε τα ζευγάρια να κάνουν όσα παιδιά θέλουν. Εκείνοι ξέρουν καλύτερα.
Μπορεί απλά να μην θέλουν!
Δεν είναι όμως ανάγκη να υπάρχει ανωτέρα βία για να μην θέλει ένα ζευγάρι να συνεχίσει να τεκνοποιεί μετά το πρώτο παιδί. Μπορεί να είναι μια συνειδητή απόφαση μετά από ώριμη σκέψη και οικογενειακό προγραμματισμό. Γιατί, όμως, να μην τους ρωτήσει κάποιος; Μα γιατί, η απόφαση αυτή είναι ένα θέμα ενδοοικογενειακό και δεν χρειάζονται ούτε την συγκατάθεση ούτε τη γνώμη κάποιου τρίτου.
Πηγή:mama365.gr