Η αθάνατη αναπτυξιακή θεωρία του παιδοψυχολόγου Jean Piaget (1951) η οποία συνέδεσε τα στάδια νοητικής ανάπτυξης του παιδιού με το παιχνίδι ενισχύεται σήμερα, καθώς μια νέα μελέτη αποδεικνύει πως το παιχνίδι δεν είναι ωφέλιμο μόνο για τα παιδιά, αλλά επηρεάζει θετικά τους εργαζόμενους γονείς.
Η ερευνητική εταιρεία Opinium ρώτησε 100 Αμερικανούς διευθύνοντες σύμβουλους ( CEOs ) για τις σκέψεις τους σχετικά με το πώς σχετίζεται η δημιουργική επαγγελματική πρόοδος με το ότι εργαζόμενοι και εργαζόμενες παίζουν με τα παιδιά τους στο σπίτι.
«Βλέπουμε γονείς- εργαζόμενους να μεταφράζουν το καθημερινό παιχνίδι με τα παιδιά τους σε δημιουργική, ευφάνταστη, παιχνιδιάρικη ενέργεια και στην ενήλικη επαγγελματική τους ζωή», αναφέρει η Stephanie Johnson, Διευθύντρια του τμήματος του LEGOLAND New York Resort. «Στη μελέτη, είδαμε ότι η πλειονότητα των CEOs (68%) συμφωνεί πως ο χρόνος παιχνιδιού με τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη δημιουργικότητα στη δουλειά».
Εκτός από τη δημιουργικότητα, το 79% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το παιχνίδι επηρεάζει θετικά την καινοτομία και το καταπληκτικό ποσοστό του 94% των CEOs πιστεύει ότι το παιχνίδι μπορεί να βοηθά στη μείωση της εξουθένωσης των εργαζομένων.
Η πλειονότητα των CEO που συμμετείχαν στην έρευνα (66%) δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει προνόμια που ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να παίζουν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένου του περισσότερου ελεύθερου χρόνου.
Η αφιέρωση ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι εργοδότες μπορούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις γονιών- παιδιών. Η μελέτη με τίτλο «The ROI of Caregiving Benefits» αποκάλυψε μερικά αξιοσημείωτα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πώς οι φιλικές προς την οικογένεια πρακτικές στον εργασιακό χώρο βελτιώνουν την παραγωγικότητα και αυξάνουν τα κέρδη.
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (42%) που σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους τον περασμένο χρόνο δήλωσαν ότι έμειναν λόγω του τρόπου με τον οποίο ο εργοδότης τους υποστήριξε τη φροντίδα αυτή και το 59% είπε ότι αν είχαν επικουρική ή επιδοτούμενη παιδική φροντίδα θα ήταν πιθανό να μείνουν στην ίδια εταιρεία για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
Οι δυο περιπτωσιολογικές αυτές μελέτες έδειξαν ότι κάθε 1€ που επενδύεται στην ενίσχυση της φροντίδας των παιδιών των εργαζομένων αποφέρει σχεδόν 17€ ως απόδοση κερδών.
Καταλήγοντας, μπορεί αυτές οι δύο μελέτες να είχαν διαφορετική βάση δεδομένων αλλά υπάρχει ένα κοινό μήνυμα : Η υποστήριξη των εργαζομένων γονιών ενισχύει το κέρδος των επιχειρήσεων.
Πηγή:mothersblog.gr