Αρχική News Τι μπορεί να σημαίνει το χρώμα του μητρικού σας γάλακτος

Τι μπορεί να σημαίνει το χρώμα του μητρικού σας γάλακτος

Τι-μπορεί-να-σημαίνει-το-χρώμα-του-μητρικού-σας-γάλακτος

Εάν σας ζητήθηκε να απεικονίσετε το χρώμα του μητρικού γάλακτος, ίσως φανταστείτε ένα λευκό ή κιτρινωπό μπουκάλι. Ή μήπως θα φανταζόσασταν τη γαλακτώδη λευκή του καλοσύνη να στάζει από τη γωνία του στόματος του μωρού σας – ή, ας είμαστε ειλικρινείς, γυρίζοντας κατευθείαν στο δωμάτιο όταν το μωρό σας ξετυλίγει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανώς ένα υπόλευκο χρώμα που σκέφτεστε, σωστά; Λοιπόν, το γεγονός είναι ότι το μητρικό γάλα συνήθως είναι λευκό ή κιτρινωπό λευκό (υγρό χρυσό!), αλλά μερικές φορές το μητρικό γάλα αλλάζει χρώμα.

 

Εξάλλου, το μητρικό γάλα είναι ένας ζωντανός ιστός φτιαγμένος από τα καταπληκτικά μας σώματα. Αλλάζει από σίτιση σε σίτιση, όλη την ημέρα και τη νύχτα – και η σύνθεσή του επηρεάζεται από αυτό που έχουμε φάει και ακόμη και από ποια παθογόνα έχουμε εκτεθεί.

Πολύ απίστευτο, ε;

Ωστόσο, μερικές από αυτές τις αλλαγές χρώματος μπορεί να μας εκπλήξουν, ειδικά εάν είναι δραστικές – για παράδειγμα, εάν το μητρικό γάλα φαίνεται φωτεινό ροζ ή πράσινο. Να είστε βέβαιοι, ωστόσο, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η αλλαγή χρώματος είναι φυσιολογική, δεν υποδηλώνει πρόβλημα και στις περισσότερες περιπτώσεις, το μητρικό γάλα σας είναι απολύτως ασφαλές για το μωρό σας να πιει.

Ωστόσο, μπορεί να είναι ανησυχητικό όταν βλέπετε αυτές τις αλλαγές χρώματος εκτός του τοίχου στο γάλα σας. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορεί να είναι – και το πιο σημαντικό, σε ποιες σπάνιες περιπτώσεις η αλλαγή χρώματος μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα.

Κίτρινο μητρικό γάλα

Το πρώτο γάλα του μωρού σας – το γάλα που παράγετε μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης και τις πρώτες λίγες μέρες μετά τη γέννηση, προτού εισέλθει το ώριμο γάλα σας – ονομάζεται πρωτόγαλα . Αυτό το γάλα, πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και ανοσοποιητικούς παράγοντες – συχνά παίρνει μια κιτρινωπή ή χρυσή απόχρωση.

 

Το μητρικό γάλα μπορεί να γίνει κιτρινωπό ή πορτοκαλί με βάση αυτό που έχετε φάει επίσης. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτένιο (όπως γλυκοπατάτες και καρότα) είναι γνωστό ότι μετατρέπουν το μητρικό γάλα σε κίτρινο ή πορτοκαλί, για παράδειγμα. Επιπλέον, το κατεψυγμένο γάλα παίρνει συχνά κιτρινωπό χρώμα.

Υγρό ή μπλε μητρικό γάλα

Κατά την έναρξη μιας τροφής, το γάλα σας τείνει να είναι πιο λεπτό, πιο υδατώδες και μερικές φορές μπλε χρώμα (foremilk). Καθώς η τροφή εξελίσσεται, το γάλα σας γίνεται πιο παχύ, πιο λευκό ή χρυσό (πίσω γάλα). Όταν αντλείτε, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το πρόωρο γάλα σας έχει μπλε χρώμα, το οποίο είναι εντελώς φυσιολογικό. Εάν έχετε αντλήσει για μια πλήρη τροφή, πιθανότατα θα δείτε ότι το γάλα σας χωρίζεται φυσικά σε foremilk και hindmilk, με αυτό το πιο υδατώδες (και μερικές φορές μπλε) στρώμα στην κορυφή και το παχύτερο, κρεμώδες στρώμα στο κάτω μέρος.

 

Πράσινο μητρικό γάλα

Το μητρικό γάλα που έχει πρασινωπό χρώμα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ανησυχία στις μητέρες, επειδή μπορεί να μοιάζει με χαλασμένο γάλα. Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως είναι εντάξει. Το πρασινωπό γάλα προκαλείται συχνά από κάτι που φάγατε. Για παράδειγμα, το Gatorade ή άλλο αθλητικό ποτό το κάνει συχνά. Αλλά η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πράσινων λαχανικών, φυκιών ή βοτάνων μπορεί επίσης να μετατρέψει το μητρικό γάλα σας πράσινο.

https://www.instagram.com/p/rLc4EzriLU/

Μερικές φορές μπορεί να παρατηρήσετε ότι το πόδι του μωρού σας είναι πρασινωπό χρώμα. Αυτό είναι συνήθως καλό. Εάν το poo είναι πράσινο και αφρώδες, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι το μωρό σας παίρνει πολύ foremilk, το οποίο αφομοιώνεται γρήγορα. Εάν το μωρό σας φαίνεται αεριωθούμενο ή αναστατωμένο, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να αφήσετε το μωρό σας να τελειώσει το ένα στήθος πριν το προσφέρει, ώστε το μωρό σας να μην υπερφορτώνεται στο foremilk και παίρνει λίγο από το παχύτερο, πιο κοιλιακό γάλα που έρχεται στο τέλος της τροφής.

Ροζ ή κόκκινο μητρικό γάλα

Το ροζ μητρικό γάλα είναι πιθανώς η παραλλαγή που ανησυχεί περισσότερο τις μητέρες, κάτι που έχει νόημα. Και πάλι, όμως, σπάνια είναι κάτι που ανησυχεί πολύ. Τις περισσότερες φορές, το ρόδινο μητρικό γάλα προέρχεται από βαφή τροφίμων που καταναλώσατε, ίσως σόδα, ζελατίνη ή ποτό φρούτων.

Ένας άλλος κοινός ένοχος είναι το αίμα από μια αιμορραγία θηλή, η οποία μπορεί να έχει συμβεί εξαιτίας ενός προβλήματος μανδάλωσης ή ενός μωρού που σας δαγκώνει Οι λοιμώξεις του μαστού όπως η μαστίτιδα μπορούν επίσης να προκαλέσουν μικρή ποσότητα αίματος στο γάλα. Είναι ασφαλές για το μωρό σας να πίνει αυτό το γάλα και συνήθως δεν παραπονιούνται για αλλαγές στη γεύση.

Μια άλλη κάπως λιγότερο συχνή αιτία ροζ ή κόκκινου μητρικού γάλακτος είναι κάτι που ονομάζεται σύνδρομο σκουριασμένου σωλήνα. Αυτό συμβαίνει γενικά εντός των πρώτων ημερών μετά τη γέννηση και προκαλείται από τους αγωγούς γάλακτος και τα κύτταρα που παράγουν γάλα στο στήθος σας να μεγαλώνουν και να τεντώνουν, προκαλώντας διαρροή λίγο αίματος στους αγωγούς και στο γάλα σας. Το γάλα σας μπορεί να φαίνεται κοκκινωπό ή καφέ-κόκκινο. Και πάλι, εντελώς ακίνδυνο για εσάς και το μωρό σας.

 

Πότε να πάτε στο γιατρό σας
Γενικά, οι αλλαγές χρώματος στο γάλα σας δεν είναι πραγματικά και αληθινά θέμα. Και η αλήθεια είναι ότι, οι περισσότεροι από εμάς δεν παρατηρούν καν όταν το γάλα μας αλλάζει χρώμα, εκτός αν αντλούμε.

Ωστόσο, υπάρχει μια φορά που μια αλλαγή χρώματος μπορεί να προκαλεί ανησυχία. Υπάρχει το βακτήριο που ονομάζεται Serratia marsescens που μπορεί να μετατρέψει το μητρικό γάλα σας ροζ ή κόκκινο. Αυτό δεν είναι αίμα στο γάλα σας και δεν προκαλείται από βαφή τροφίμων. Σύμφωνα με το Κέντρο Κινδύνων Βρεφών στο Texas Tech University , μικρές ποσότητες Serratia marsescens στο γάλα σας είναι γενικά ακίνδυνο για το μωρό σας. Αλλά αν έχετε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να βλάψει το μωρό σας.

Βασικά; Εάν έχετε ροζ ή κόκκινο γάλα και η αιτία δεν είναι εμφανής (για παράδειγμα, οι θηλές σας αιμορραγούν), τότε σίγουρα πηγαίνετε στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για έλεγχο. Μπορούν να δοκιμάσουν το γάλα σας Serratia marsescens και ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι και πόσο ευάλωτο είναι το μωρό σας, μπορεί να σας ζητήσουν να πάρετε ένα αντιβιοτικό για να καθαρίσετε τη λοίμωξη και να αντλήσετε και να απορρίψετε για μερικές ημέρες.

Φυσικά, εάν έχετε απορίες σχετικά με τα μεταβαλλόμενα χρώματα του μητρικού σας γάλακτος, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν σύμβουλο γαλουχίας. Παρόλο που μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι περισσότερες αλλαγές χρώματος είναι εντελώς ακίνδυνες, πάντοτε πηγαίνετε με τα ένστικτα της μαμάς σας εάν νομίζετε ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Πηγή:el.celebs-networth.com

Ακολουθήστε το Bebemou στα Social Media

Facebook logo instagram logo Youtube-logo.jpg