Η διενέργεια φυσιολογικού τοκετού ανεξαρτήτως μεθόδου, συμπεριλαμβανομένου και του φυσιολογικού τοκετού σε νερό, αποζημιώνεται από το ΓεΣΥ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
Ο πρώην υπουργός υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον ΟΑΥ «το ΓεΣΥ αποζημιώνει τη διενέργεια φυσιολογικού τοκετού ανεξαρτήτως μεθόδου, δηλαδή διενέργειας συμβατικής μεθόδου ή με χρήση εναλλακτικών μεθόδων, όπως είναι ο φυσιολογικός τοκετός σε νερό».
Σημειώνει ακόμη ότι ο πάροχος δύναται να παρέχει την υπηρεσία αυτή – εφόσον δεν αντενδείκνυται και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και η εκπαίδευση από το νοσηλευτικό ίδρυμα και τους επαγγελματίες υγείας – και να λάβει αποζημίωση από τον ΟΑΥ χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση στη δικαιούχο.
Επικίνδυνη αύξηση καισαρικών τομών στην Κύπρο
Η πρόεδρος της Επιτροπής Μαιών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠαΣυΝΜ), Στέλλα Λεοντίου, σε δημόσιες δηλώσεις της ανέφερε ότι οι καισαρικές τομές στην Κύπρο έφτασαν το 61% για το 2020, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ το αποδεκτό όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο κυμαίνεται στο 10-15%.
Συγκεκριμένα, ο λόγος της ανησυχίας για τον αυξημένο αριθμό καισαρικών τομών οφείλεται στο ότι «παρεμβαίνουμε στη φυσιολογία, με αποτέλεσμα να ενοχλούμε τη φυσιολογική αλυσίδα των γεγονότων να συμβούν», σύμφωνα με την κ. Λεοντίου.
Προσθέτει, ακόμη, ότι «οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, η οποία δεν θεωρείται φυσιολογική, αποδυναμώνει τη γυναίκα και σωματικά και ψυχολογικά, επιπτώσεις που βλέπουμε αργότερα και στο νεογνό, για το οποίο οι επιπτώσεις της καισαρικής τομής έχουν φανεί και από θεωρία και από έρευνα ότι αυξάνονται τόσο σε παθολογία όσο και στην ψυχολογία του ως άνθρωπος».
Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνει ότι η μείωση των μη αναγκαίων καισαρικών τομών αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η Επιτροπή έχει δεσμευτεί για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των ειδικών στόχων τους.
Όπως αναφέρει, στον ιδιωτικό τομέα διενεργήθηκαν περισσότερες καισαρικές τομές σε σύγκριση με τον δημόσιο τομέα, για τη χρονική περίοδο 2015-2019, σύμφωνα με το αρχείο γεννήσεων της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στον ιδιωτικό τομέα το ποσοστό καισαρικών τομών συνολικά το 2015 ανήλθε στο 61.0% και το 2019 στο 54.7%. Αντίθετα, στο δημόσιο τομέα συνολικά οι καισαρικές τομές που διενεργήθηκαν το 2015 ανήλθαν στο 49.1% και το 2019 στο 50.1%.
Σημειώνεται επίσης ότι πέραν των επιπτώσεων στη μητέρα και στο παιδί, συνεπακόλουθο της αύξησης των καισαρικών είναι και η έλλειψη των μαιών στην Κύπρο, αφού δεν υπάρχουν αρκετοί τοκετοί, ώστε οι φοιτήτριες να μπορούν να ολοκληρώσουν το χρονοβόρο πρόγραμμα της μαιευτικής, που ακολουθούν.
Πηγή:ygeiawatch.com.cy
Ακολουθήστε το Bebemou στα Social Media