Αρχική News Παιδιά: Η «αλφαβήτα» της διατροφής τους

Παιδιά: Η «αλφαβήτα» της διατροφής τους

Η σπουδαιότητα της καλής διατροφής από μικρή ηλικία είναι αδιαμφισβήτητη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία του κάθε παιδιού.

Δεν είναι ασυνήθιστο οι γονείς να κατακλύζονται από πληροφορίες και απόψεις σχετικά με το πότε, το πώς και το τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά τους. Το άγχος αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο αφού το αποτέλεσμα μιας σωστής διατροφής είναι η υγιής ανάπτυξη των παιδιών σε όλα τα επίπεδα.

Ποια είναι όμως τα σωστά διατροφικά θεμέλια και πώς ο γονιός θα καταφέρει να τα «χτίσει»;

Τα κατάλληλα τρόφιμα για μια σωστή διατροφική συμπεριφορά μεγαλώνοντας

Είναι σημαντικό τα παιδιά να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε:

Φρούτα και λαχανικά

Προσθέστε ένα φρούτο ή και λαχανικό σε κάθε γεύμα των παιδιών και δοκιμάστε να τους δίνετε ένα διαφορετικό ή καινούριο για εκείνα κάθε εβδομάδα. Μην αγχώνεστε για το αν θα τα φάνε. Απλώς τοποθετήστε τα στο πιάτο τους και αφήστε τα να τα δοκιμάσουν μόνα τους.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Είτε ως πρωινό γεύμα, σνακ ή ελαφρύ βραδινό, τα παιδιά είναι απαραίτητο να τα καταναλώνουν καθώς βοηθούν μεταξύ άλλων στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού τους συστήματος.

Αντικαταστήστε τους κοινούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες που λαμβάνουν τα παιδιά με δημητριακά ολικής αλέσεως και φροντίστε να τα καταναλώνουν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη συντήρηση του ανθρώπινου σώματος.

Το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα ψάρια είναι πλήρεις πηγές πρωτεϊνών. Η πρόσληψη τους είναι τόσο «εύκολη» όσο το να προσθέσετε ένα αυγό στο μενού των παιδιών.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά θεωρούνται ένας από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπινου οργανισμού και όχι άδικα. Αναπτύσσονται και «κατοικούν» στο έντερο βοηθώντας την λειτουργία του γαστρεντερικού και κατ’ επέκταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όπως στην περίπτωση των πρωτεϊνών, έτσι και τα προβιοτικά μπορείτε να προτρέψετε τα παιδιά σας να τα καταναλώσουν πολύ απλά, προσφέροντάς τους για παράδειγμα ένα νόστιμο γιαουρτάκι.

Έλαια πλούσια σε Ωμέγα 3

Τι κι αν είναι πλούσιο σε θερμίδες; Το ελαιόλαδο δεν βρίσκεται τυχαία στη βάση της μεσογειακής διατροφής. Πλούσιο σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, καταλαβαίνετε πόσο εύκολα μπορούμε να το εισάγουμε στην διατροφή των παιδιών.

Τα Ωμέγα 3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών και στην καλή υγεία του ανοσοποιητικού τους και εκτός από το λάδι, βρίσκονται και στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.

Τσάι μέντας

Η μέντα είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα στον κόσμο και οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι πολλές αφού χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει πόνους στο στομάχι και πονοκεφάλους, για να καταπραΰνει  πεπτικά προβλήματα ενώ αποτελεί «φάρμακο» στην περίπτωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Επιπλέον, επιταχύνει τον μεταβολισμό και είναι εξαιρετικά βοηθητική για το αναπνευστικό μας σύστημα.

Το τσάι μέντας είναι ένα πεντανόστιμο ρόφημα που δεν θα δυσκολευτείτε να πείσετε τα παιδιά να καταναλώσουν.

Πείτε όχι στο διατροφικό άγχος

Εκτός των θρεπτικών συστατικών που πρέπει τα παιδιά να λαμβάνουν, είναι εξίσου σημαντικό να μην έχουν το φαγητό ως μια αγχωτική διαδικασία στο μυαλό τους. Όσο περισσότερο τους δημιουργούμε άγχος γύρω από αυτό, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν κακές διατροφικές συνήθειες.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Εάν όλοι οι παραπάνω «κανόνες» σας ακούγονται δύσκολοι να εφαρμοστούν στην γεμάτη υποχρεώσεις καθημερινότητά σας με τα παιδιά, προχωρήστε στην απλή «μέθοδο αντικατάστασης». Αντί για κρουασάν, προσφέρετε στο παιδί μια μπανάνα ως απογευματινό σνακ. Αντί για πατάτες τηγανιτές, προσθέστε στο πιάτο χούμους και καρότα για μεσημεριανό και αντί για χυμούς με ζάχαρη, προτιμήστε να πιεί έναν φρέσκο.

Γνωρίζατε ότι…

Πολλοί ενήλικες «πληρώνουν» τις πρώιμες διατροφικές τους συνήθειες αφού η κακή διατροφή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως:

  • Ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας
  • Παχυσαρκία
  • Δυσλειτουργία του εντέρου
  • Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης ποικίλλων ασθενειών

Πηγή:imommy.gr