Αρχική News Βρέφη και μεγαλύτερα παιδιά: Σε τι τα βοηθά η περιέργεια;

Βρέφη και μεγαλύτερα παιδιά: Σε τι τα βοηθά η περιέργεια;

Η περιέργεια είναι ένα «εργαλείο» μάθησης για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, γι’ αυτό και ως γονείς είναι σημαντικό να την ενισχύουμε.

Η περιέργεια είναι συνυφασμένη με την παιδική ηλικία. Από τη στιγμή που γεννιούνται τα παιδιά, βρίσκουν ενδιαφέρον το καθετί που τα περιβάλλει και αυτό τους το καθόλου τυχαίο χαρακτηριστικό τους κάνει από πολλές απόψεις, καλό.

Η περιέργεια είναι ένα φυσικό ένστικτο που συνεπάγεται την επιθυμία να μάθει κανείς περισσότερα για κάτι μέσω έρευνας και αλληλεπίδρασης. Ενθαρρύνει επομένως τα παιδιά να αναζητούν νέες πληροφορίες, να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους καθώς και τους ανθρώπους που τα περιβάλλουν. Αυτό το ένστικτο διεγείρει επίσης την προσωπική ανάπτυξη.

Τα παιδιά, ως μικροί εξερευνητές, προσπαθούν να αλληλεπιδράσουν με τα πάντα αγγίζοντας, κοιτάζοντας και παρατηρώντας τα αντικείμενα και τους ανθρώπους γύρω τους. Κάνοντας δε ερωτήσεις όπως «γιατί;» ή «πώς;» αρχίζουν να κατανοούν τον κόσμο.

Τα οφέλη της περιέργειας για τα παιδιά

Η περιέργεια για ένα θέμα διευκολύνει την εκμάθηση πληροφοριών σχετικά με αυτό. Η προσδοκία που δημιουργείται από την περιέργεια παρακινεί τον εγκέφαλο να αφομοιώσει καλύτερα τη γνώση ενώ τα παιδιά που δεν έχουν ή δεν τους ενισχύουμε αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να:

  • Είναι λιγότερο κοινωνικά
  • Μην επιθυμούν να διαβάζουν βιβλία μεγαλώνοντας
  • Τους είναι δύσκολο να βρουν κίνητρο και ενθουσιασμό
  • Δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον για οποιαδήποτε δραστηριότητα

Το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν τα ματάκια τους ορθάνοιχτα για να μάθουν νέα πράγματα έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Ενδυνάμωση των σχέσεών τους με τους γύρω τους
  • Ενδυνάμωση του μυαλού τους
  • Μείωση του άγχους τους
  • Ενίσχυση της ανάπτυξής τους

3 πράγματα που επηρεάζουν αρνητικά την περιέργεια

Ο φόβος

Ο φόβος είναι ο νούμερο ένα εχθρός της περιέργειας. Η υπερβολική προστασία του παιδιού μπορεί να του δημιουργήσει περισσότερο φόβο και να προκαλέσει αισθήματα ανικανότητας.

Αποφύγετε όσο μπορείτε φράσεις όπως: «Μην το αγγίζεις, θα χτυπήσεις» ή «Μην τρέχεις, θα πέσεις». Επιτρέψτε στο παιδί να εξερευνήσει νέα πράγματα εφόσον βέβαια δεν βρίσκεστε σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον.

Η αποδοκιμασία

Δεν είναι ωφέλιμο να λέμε στα παιδιά συνεχώς «μην το κάνεις αυτό» ή «μην λερώνεσαι» ή «να είσαι ήσυχος». Φυσικά και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τέτοιου είδους φράσεις ανά περιόδους, αλλά όπως είπαμε όχι σε μόνιμη βάση και καλό θα ήταν κάθε «απαγόρευση» να συνοδεύεται από επεξήγηση ώστε το παιδί να κατανοεί το λόγο.

Η απουσία

Τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια όταν είμαστε δίπλα τους. Το να νιώθουν ασφάλεια τα βοηθά να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο την περιέργειά τους.

*Εν συντομία, για να διεγείρουμε την περιέργεια στα παιδιά, πρέπει να τους αφιερώνουμε χρόνο, να τα ακούμε και να ενισχύουμε τη συμπεριφορά τους θετικά. Βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν την περιέργειά τους, τα βοηθάμε επίσης να αναπτύξουν αυτοεκτίμηση και να είναι περισσότερο έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις ενδεχόμενες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν μεγαλώνοντας στη ζωή τους.

Πηγή:imommy.gr