Αρχική Εγκυμοσύνη Θηλάζω – Μπορώ να κάνω δίαιτα;

Θηλάζω – Μπορώ να κάνω δίαιτα;

Θηλάζω-–-Μπορώ-να-κάνω-δίαιτα;

Για να παραχθούν 100ml γάλα, η μητέρα ξοδεύει περίπου 85 θερμίδες.

Η γέννηση ενός μωρού είναι σίγουρα ένα θαύμα της ζωής και μοναδική στιγμή για τη γυναίκα, αποτελεί όμως και επαναφορά στην πραγματικότητα και υπενθύμιση ότι το αγαπημένο σας skinnyjean περιμένει στη ντουλάπα.

Και μαζί με το νεογέννητο, έρχεται και πλήθος ερωτήσεων:

  • Να θηλάσω; Μπορεί ο θηλασμός να μου προσθέσει κιλά;
  • Αν κάνω δίαιτα μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος;
  • Μπορώ να κάνω δίαιτα και να αντέξω το ωράριο ενός βρέφους;
  • Είμαι έτοιμη ψυχολογικά;

Η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσει μια γυναίκα ένα σωστό πλάνο διατροφής για απώλεια λίπους είναι 40 ημέρες με δύο μήνες μετά τον τοκετό. Η σωστή διατροφή και ο προγραμματισμός θα σας βοηθήσουν να είστε πιο οργανωμένες και να γλιτώνετε χρόνο αφού θα ξέρετε από πριν τι γεύματα θα ετοιμάσετε.

Κατά την εγκυμοσύνη οι περισσότερεςγυναίκες παίρνουν 12-17 κιλά, από τα οποία 6-7 χάνονται πριν ακόμα πάρουν το εξιτήριο από το μαιευτήριο. Άρα μένουν 6 έως 10 κιλά τα οποία ανάλογα με τον Μεταβολισμό σας και την πειθαρχία σας στην τήρηση του προγράμματος θα καταφέρετε να τα απομακρύνεται σε 2-4 μήνες.

Μην καταφύγετε σε στερητικά προγράμματα απώλειας βάρους, ούτε σε ανορθόδοξες δίαιτες που υπόσχονται μεγάλη απώλεια σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα προγράμματα αυτά θα σας εξουθενώσουν και θα σας μειώσουν τις καύσεις ενώ συνήθως παρατηρείται απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας. Στην μετα-τοκετού φάση που βρίσκεστε χρειάζεστε είναι ένα υγιεινό, εύκολο πρόγραμμα διατροφής που να καλύπτει τις ανάγκες σας και να σας βοηθήσει στη σταθερή απώλεια κιλών, μέχρι να φτάσετε το επιθυμητό βάρος.

Θηλασμός και απώλεια βάρους; Είναι η κατάλληλη περίοδος για να απαλλαγεί από τα κιλά της εγκυμοσύνης;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού

Δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένα χρονικά όρια για το θηλασμό. Εντούτοις, φαίνεται ότι ένα κατάλληλο χρονικό εύρος είναι από 6 μήνες έως 1 χρόνο. Συνιστάται τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 4 έως 6 μήνες ζωής. Πάντως θηλασμός για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα είναι σαφώς καλύτερο από καθόλου.

Οφέλη για το βρέφος:
1. Το μητρικό γάλα είναι αποστειρωμένο, φρέσκο, βρίσκεται πάντα στη σωστή θερμοκρασία και περιέχει όλα τα απαραίτητα για το βρέφος θρεπτικά συστατικά στις ποσότητες που τα χρειάζεται για να αναπτυχθεί φυσιολογικά.
2. Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο και με το θηλασμό αποφεύγονται διάφορες στομαχικές και εντερικές διαταραχές στο βρέφος, όπως π.χ. έμετοι και διάρροια.
3. Το μητρικό γάλα δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στο βρέφος, αλλά και το προστατεύει από τροφικές αλλεργίες και αλλεργίες του αναπνευστικού.
4. Το μητρικό γάλα έχει ανοσοποιητικές ιδιότητες. Μεταφέρει αντισώματα από τη μητέρα στο βρέφος και το προφυλάσσει από διάφορες παθήσεις.
5. Το μητρικό γάλα μειώνει το κίνδυνο για ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη σε ορισμένα άτομα, που έχουν γενετική προδιάθεση στο διαβήτη.
6. Το μητρικό γάλα περιορίζει τη πιθανότητα παχυσαρκίας και τερηδόνας στη παιδική ηλικία
7. Ευνοεί την καλύτερη νευρολογική ανάπτυξη.
8. Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις στην ενήλικη ζωή.
9. Μειώνει τη συχνότητα καρκίνου στη παιδική ηλικία.
10. Μειώνει τη συχνότητα αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Οφέλη για τη μητέρα:
1. Ο θηλασμός μειώνει τη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση.
2. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
3. Ο θηλασμός βοηθάει τη μήτρα να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση με τις συσπάσεις, που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και μειώνει το κίνδυνο αιμορραγιών μετά τον τοκετό.
4. Ο θηλασμός παρέχει μερική αντισυλληπτική προστασία και προστατεύει επίσης τα αποθέματα σιδήρου μέσω της απουσίας έμμηνης ρήσης.
5. Ο θηλασμός είναι πιο πρακτική και παράλληλα πιο οικονομική επιλογή, σε σχέση με τις τροφές του εμπορίου.
6. Ο θηλασμός συμβάλλει στο συναισθηματικό δεσμό μεταξύ μητέρας και βρέφους
7. Ο θηλασμός βοηθάει τη μητέρα να επανακτήσει το αρχικό της βάρος.

Πως μπορεί να βοηθήσει ο θηλασμός στην απώλεια βάρους;

Η επιλογή, αποκλειστικά, του θηλασμού, βοηθά τις μητέρες να χάσουν το βάρος που συσσώρευσαν στην εγκυμοσύνη και να το κατορθώσουν πιο γρήγορα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν επέλεξαν αποκλειστικά το θηλασμό.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού απαιτείται καθημερινά διαιτητική πρόσληψη τουλάχιστον 500 θερμίδων επιπλέον σε σχέση με αυτές που θα ήθελε η ίδια γυναίκα σε περίπτωση που δεν θήλαζε
Για να παραχθούν 100ml γάλα, η μητέρα ξοδεύει περίπου 85 θερμίδες. Τους πρώτους 6 μήνες η μέση ημερήσια παραγωγή μητρικού γάλατος είναι περίπου 750ml. Επομένως η θηλάζουσα μητέρα ξοδεύει περίπου 600 θερμίδες καθημερινά για την παραγωγή γάλατος και το θηλασμό. Αυτό με λίγα λόγια μεταφράζεται σε απώλεια 2,5 κιλών/μήνα, μόνο και μόνο με το θηλασμό, χωρίς να αλλάξει τίποτα στη διατροφή της. Αναλογικά λοιπόν σε 6 μήνες η απώλεια βάρους θα είναι περίπου 10-15 κιλά, όσα κιλά δηλαδή φυσιολογικά θα έπρεπε να έχει πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ενθάρρυνση των νέων μητέρων να επιλέγουν αποκλειστικά το θηλασμό είναι ένας τρόπος να βοηθηθούν στην αποφυγή της παχυσαρκίας.
Είναι η κατάλληλη περίοδος για τη νέα μητέρα να ξεκινήσει ένα σωστό πρόγραμμα για απώλεια βάρους.

Συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξει η θηλάζουσα μητέρα είναι τα εξής:
1. Επαρκής πρόσληψη ενέργειας
Οι περισσότερες γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη επιθυμούν να επανέλθουν στο πριν τη σύλληψη σύνηθες σωματικό τους βάρος και για το λόγο αυτό συχνά υποβάλλουν τον εαυτό τους σε αυστηρές δίαιτες.. Επιπλέον δίαιτες χαμηλότερες από 1800 kcal πιθανώς να επιδράσουν αρνητικά τόσο στην παραγωγή γάλατος όσο και στη σύστασή του και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποθαρρύνονται.
2. Επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης
Παράλληλα με την αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, συνιστάται επιπλέον πρόσληψη πρωτεΐνης, που μπορεί να καλυφθεί με την κατανάλωση 3 – 4 φλιτζανιών γάλα την ημέρα ή με την κατανάλωση ποικιλίας ζωικών τροφίμων, όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το τυρί κ.α.
3. Επαρκής κατανάλωση των απαραιτητωνλιπαρωνοξεωνμακραςαλύσου
Τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου ω-3 (DHA, EPA) βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους. Καθώς, όμως, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να τα παράγει, χρειάζεται να τα λαμβάνει από τη τροφή του. Η επαρκής κατανάλωση των απαραίτητων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου από τη μητέρα, εξασφαλίζει την επάρκεια του μητρικού γάλατος σε αυτά. Καθότι, λοιπόν, πηγές των απαραίτητων λιπαρών οξέων αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, συστήνεται στις θηλάζουσες η κατανάλωση λιπαρών ψαριών (όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα κλπ) τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως. Φυτικές πηγές ω-3 είναι τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Στις γυναίκες που δεν καταναλώνουν ψάρια ή θέλουν να χάσουν κιλά λίπους συστήνετε η κατανάλωση συμπληρώματος ω-3 το οποίο να είναι απαλλαγμένο από χημικά και να έχει υψηλή συγκέντρωση και ποιότητα
4. Επαρκής πρόσληψη βιταμινών
Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνες μπορεί να επηρεαστεί από τη δίαιτα της θηλάζουσας, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επαρκής κατανάλωσης τροφίμων όπως τα εσπεριδοειδή, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φυτικά έλαια.
5. Επαρκής κατανάλωση υγρών
Όσον αφορά τη κατανάλωση υγρών, συνίσταται η κατανάλωση 2-3 λίτρα Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συστήνεται να μην ξεπερνά τα ένα με δύο ποτά ημερησίως κατά τη διάρκεια του θηλασμού κατά προτίμηση υπό τη μορφή 1-2 ποτηριών κρασιού ή μπύρας. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση καφέ θα πρέπει να αποφεύγεται ενώ θα πρέπει να ενημερώνεται η γυναίκα και για τις υπόλοιπες πηγές καφεΐνης πέραν του καφέ, όπως αναψυκτικά τύπου κόλα, τσάι και διάφορα φάρμακα. Επιπλέον, είναι σημαντικό η θηλάζουσα να ενημερώνεται ότι πολλά φυσικά βότανα, όπως η αλόη, η εχινάσια, το τζίνσενγκ, η σέννα, αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Τρόφιμα με ισχυρή γεύση και καρυκεύματα όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και το κύμινο πιθανώς να μεταβάλλουν τη γεύση του γάλατος, να ενοχλήσουν το ευαίσθητο στομάχι του μωρού και πιθανότατα να προκαλέσουν κολικούς. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή της θηλάζουσας παρά μόνο σε περίπτωση που φανεί ότι πράγματι το βρέφος ενοχλείται από κάποιο από αυτά τα τρόφιμα. Το ίδιο ισχύει για τρόφιμα τα οποία έχουν πιθανή αλλεργιογόνο δράση όπως τα φιστίκια, το αγελαδινό γάλα, το ψάρι τα αυγά και το σιτάρι. Σε αυτήν την περίπτωση το τρόφιμο θα πρέπει να αποσύρεται από τη δίαιτα της θηλάζουσας για 72 ώρες και να επανεισάγεται σε μικρή ποσότητα ανάλογα την ανοχή του βρέφους.

Τέλος, το κάπνισμα εκτός από τις βλαβερές ουσίες που περιέχει και περνούν στο γάλα που παράγεται, αλλοιώνει τη γεύση του κι έτσι το μωρό, ίσως αρνηθεί να θηλάσει.

Απλές συμβουλές για να επανέλθετε στο βάρος σας.
1. Βάλτε το πρωινό γεύμα στη καθημερινότητά σας.
2. Κρατήστε σταθερά τα γεύματά σας. Για να χάσουμε βάρος πρέπει να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα που θα κρατούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας σταθερά και το μεταβολισμό μας συνεχώς ενεργό. Ακόμη και 1 ποτήρι γάλα ή μια μπάρα δημητριακών ή ένα φρουτο, θεωρείται μικρογεύμα.
3. Συνοδεύεστε τα κύρια γεύματά σας πάντα με σαλάτα λαχανικών. Τα λαχανικά προκαλούν αίσθημα κορεσμού λόγω των Φυτικών Ινών που περιέχουν και παράλληλα είναι πηγή βιταμινών.
4. Όταν τρώτε εκτός σπιτιού, προτιμήστε άπαχο κρέας, ψάρι και κοτόπουλο, πάντα στη σχάρα ή ψητά.
5. Υπολογίστε σωστά την ποσότητα που θα μαγειρέψετε.
6. Κατά την εγκυμοσύνη, οι ανάγκες του σώματος για ασβέστιο είναι αυξημένες. Τα αποθέματα ασβεστίου λοιπόν τώρα χρειάζονται αναπλήρωση. Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών, αλλά προτιμήστε χαμηλών λιπαρών για να μη ξεφύγετε σε θερμίδες.
7. Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα δημητριακά με δημητριακά ολικής άλεσης.
8. Βάλτε την κίνηση και τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας.

Ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής μιας εβδομάδας

Δευτέρα
Πρωινό: 1 φλιτζάνι γάλα άπαχο με 1 φλιτζάνι δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και 2 Κ σούπας λιναρόσπορο (πλούσια πηγή ωμέγα-3)
Δεκατιανό: 1 φρούτο εποχής και 1 φρυγανιά ολικής άλεσης με 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά
Μεσημεριανό: 150 γρ. σολομός με 2 φλιτζ. λαχανικά βραστά ή σχάρας και 1 Κ σούπας ελαιόλαδο
Απογευματινό: 1 φρούτο εποχής και 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης
Βραδινό: 1 κρητικό παξιμάδι (ντάκο) με τριμμένη ντομάτα, τυρί φέτα χαμηλών λιπαρών (70γρ.) 1 Κ σούπας ελαιόλαδο
Πριν τον ύπνο: 100 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και 1 Κ σούπας λιναρόσπορο και 1 μήλο

Τρίτη
Πρωινό: 1 φλιτζάνι γάλα άπαχο με 1 φέτα ψωμί ολικής ή πολύσπορο και 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά και 1 φέτα γαλοπούλα βραστή
Δεκατιανό: 1 φλιτζ. φρουτοσαλάτα
Μεσημεριανό: 1,5 φλιτζάνι μακαρόνια με 2 Κ σούπας χαλλούμι με χαμηλά λιπαρά και 3 Κ. σούπας κιμά κοτόπουλο και σαλάτα με ωμά λαχανικά με 1 Κ σούπας ελαιόλαδο
Απογευματινό: 2 μπισκότα βρώμης
Βραδινό: 1 βραστό αυγό και 2 ασπράδια και σαλάτα με ωμά λαχανικάμε 1 Κ σούπας ελαιόλαδο και 2 φρυγανιές ολικής
Πριν τον ύπνο: 1 φλιτζάνι γάλα άπαχο ή 100 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Τετάρτη
Πρωινό: 2 φέτες ψωμί ολικής με λίγη μαργαρίνη και 1 Κ σούπας μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
Δεκατιανό: 100 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και 1 Κ μούρα
Μεσημεριανό: 1,5 φλιτζάνι όσπρια, σαλάτα με 1 Κ σούπας ελαιόλαδο και 2 φρυγανιές ολικής και 1 μικρό τόνο σε νερό
Απογευματινό: 4 κομματάκια μαύρη σοκολάτα
Βραδινό: 100 γρ. κοτόπουλο ψητό ή σχάρας και 1 φλιτζ. ρύζι και σαλάτα με 1 Κ σούπας ελαιόλαδο
Πριν τον ύπνο: 1 φρούτο εποχής

Πέμπτη
Πρωινό: 1 φλιτζάνι γάλα άπαχο με 1 φλιτζάνι δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και 2 Κ σούπας λιναρόσπορος (πλούσια πηγή ωμέγα-3)
Δεκατιανό: 1 φρούτο εποχής και 1 φρυγανιά ολικής άλεσης με 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά
Μεσημεριανό: 120γρ. ψάρι ψητό, 1 φλιτζάνι χόρτα βραστά με 1 Κ σούπας ελαιόλαδο, 150γρ. πατάτα ψητή ή βραστή
Απογευματινό: 2 μπισκότα βρώμης
Βραδινό: 1 φρούτο εποχής και 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης
Βραδινό: 1 κρητικό παξιμάδι (ντάκο) με τριμμένη ντομάτα, τυρί φέτα χαμηλών λιπαρών (70γρ.) 1 Κ σούπας ελαιόλαδο
Πριν τον ύπνο: : 100 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και 1 Κ σούπας λιναρόσπορο

Παρασκευή

Πρωινό: 1 φλιτζάνι γάλα άπαχο με 1 φέτα ψωμί ολικής ή πολύσπορο και 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά και 1 φέτα γαλοπούλα βραστή
Δεκατιανό: 2 μέτρια φρούτα εποχής
Μεσημεριανό: 2 φλιτζάνια φασολάκια, μπάμιες ή κουνουπίδι με τομάτα/ χυμό τομάτας και 90γρ. τυρί φέτα με λίγα λιπαρά ή κοτόπουλο στήθος και 1 Κ σούπας ελαιόλαδο
Απογευματινό: 4 κομματάκια μαύρη σοκολάτα
Βραδινό: σαλάτα και 80 γρ. μπιφτέκι από κιμά κοτόπουλο στο φούρνο και 100 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και 1 Κ σούπας ελαιόλαδο
Πριν τον ύπνο: 1 φρούτο εποχής

Σάββατο
Πρωινό: 2 φέτες ψωμί ολικής με λίγη μαργαρίνη και 1 Κ σούπας μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
Δεκατιανό: 1 φλιτζ. φρουτοσαλάτα
Μεσημεριανό: 1 βραστό αυγό και 2 ασπράδια και και σαλάτα με ωμά λαχανικά με 1 Κ σούπας ελαιόλαδο και 2 φρυγανιές ολικής
Απογευματινό: 1 φρούτο εποχής και 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης
Βραδινό: 120γρ. κοτόπουλο ψητό, 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι, σαλάτα 1 Κ σούπας ελαιόλαδο ή 2 ξυλάκια σουβλάκι κοτόπουλο με ½ πίτα και σαλάτα
Πριν τον ύπνο: 1 φλιτζάνι γάλα άπαχο

Κυριακή
Πρωινό: 1 φλιτζάνι γάλα άπαχο με 1 φλιτζάνι δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και 2 Κ σούπας λιναρόσπορο
Δεκατιανό: 1 φλιτζ. φράουλες
Μεσημεριανό: 150γρ. χοιρινό κρέας ψητό, 150γρ. πατάτες φούρνου ή 1 φλιτζάνι ρύζι και σαλάτα πράσινα λαχανικά με 1 Κ σούπας ελαιόλαδο
Απογευματινό: 4 κομματάκια μαύρη σοκολάτα
Βραδινό: σαλάτα με ½ φλιτζ. τυρί τύπου cottageκαι 2 φρυγανιές και 1 Κ σούπας ελαιόλαδο
Πριν τον ύπνο: 1 φλιτζάνι γάλαάπαχο

By: Έλενα Τρουλλίδου – Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγο