Στην Κύπρο εκτιμάται ότι δέκα νεογνά στις 1.000 γεννήσεις διαγιγνώσκονται με μια σοβαρής ή πιο απλής μορφής συγγενή καρδιοπάθεια, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος είπε πως το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών είναι απλής μορφής και παρακολουθούνται από τους καρδιολόγους σε συστηματική βάση, ενώ περίπου 10% των περιστατικών χρήζουν επεμβατικής θεραπείας, κάποιες φορές, μάλιστα, με πολλές επαναλήψεις σε βάθος χρόνου.
Σε χαιρετισμό του, στη συνέντευξη Τύπου για την Εβδομάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια, θέλοντας να μειώσει το οικονομικό κόστος αλλά και τη σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία των ασθενών και των οικείων τους, έχει προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών για αγορά υπηρεσιών από ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων χειρουργών, και πλέον το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών διεκπεραιώνονται στην Κύπρο, με κόστος περίπου 12-15 χιλιάδων ευρώ ανά ασθενή.
Σημείωσε πως τα τελευταία έξι χρόνια έχουν διεξαχθεί καθετηριασμοί σε περίπου 150 περιστατικά όλοι με εξαιρετικά επιτυχή αποτελέσματα.
Όπως πρόσθεσε «συγγενείς καρδιοπάθειες είναι οι εκ γενετής παθήσεις (ανατομική ανωμαλία της διάπλασης της καρδιάς και των πλησίον αγγείων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει λόγο για περίπου 1-2 παιδιά στις 100 γεννήσεις», συμπληρώνοντας ότι «είναι αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό των διαγνωσμένων ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες τείνει να αυξάνεται κάθε χρόνο, προκαλώντας έτσι αύξηση στην εμφάνιση της πάθησης κατά σχεδόν άλλο 1% στο γενικό πληθυσμό».
«Υπάρχουν», συνέχισε, «35 διαφορετικές παθήσεις Συγγενών Καρδιοπαθειών και παγκόσμια ανέρχονται στο 0,8-2,5 % του πληθυσμού. Η σχετικά μεγάλη διακύμανση οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και των screening που διενεργούνται στους εν δυνάμει ευάλωτους πληθυσμούς των εφήβων και των νέων, καθώς και στην έγκαιρη διάγνωση και τη βελτίωση της τεχνικής των επεμβατικών μεθόδων που έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων».
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι το Υπουργείο του θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών και να στηρίζει τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνουν οργανωμένες ομάδες, όπως ο συγκεκριμένος Σύνδεσμος, που συμβάλλουν στη διαρκή αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πάσχοντες πολίτες.
Εβδομάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών
Σημειώνεται πως η Εβδομάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών αρχίζει φέτος στις 7 Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων, με κορύφωση τη φωταγώγηση του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας σε χρώμα κόκκινο, στις 14 Φεβρουαρίου.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών, Αντρέας Κωνσταντίνου, είπε ότι διοργανώνονται από τις 7-14 Φεβρουαρίου του 2018 διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα επισκέπτονται την Παιδοκαρδιολογική Κλινική στο Μακάριο Νοσοκομείο, όπου θα δίδονται δωράκια σε όλα τα παιδιά, που θα επισκέπτονται τη συγκεκριμένη Κλινική, καθώς και στο Ιατρικό Κέντρο «Το Παιδί».
Σημείωσε ότι στις 14 Φεβρουαρίου από τις 09:00 μέχρι τη 13:00 μέλη του Συνδέσμου θα βρίσκονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να ενημερώσουν τους βουλευτές για το έργο και τις δράσεις του Συνδέσμου, ενώ στις 18:30 θα φωταγωγηθεί το Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας με χρώμα κόκκινο.
Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «στην εκδήλωση θα είναι οι δρομείς από το σωματείο Περικλής Δημητρίου, με τους οποίους όλοι μαζί θα πραγματοποιήσουν λαμπαδηδρομία στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου».
Άλλες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για τη φετινή χρονιά
Επίσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών ανέφερε ότι έχουν προσκληθεί από το νοσοκομείο Schneider του Ισραήλ και το Harley Street Clinic του Λονδίνου, ώστε να δώσουν διάλεξη στα μέλη του Συνδέσμου για θέματα που αφορούν τις συγγενείς καρδιοπάθειες, ενώ πρόσθεσε ότι θα διοργανωθούν Παγκύπρια Βιωματικά Εργαστήρια τόσο για τους γονείς, όσο και για τους ίδιους τους παθόντες.
Οικονομική στήριξη λέει ο Επίτροπος Εθελοντισμού
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιάννης Γιαννάκη, είπε πως τέτοιου είδους δραστηριότητες, που αφορούν καρδιοπαθή παιδιά και δημιουργείται ιδιαίτερος λόγος, ώστε να δοθεί σημασία, πρέπει να στηρίζονται οικονομικά και εθελοντικά, ώστε να αναδείξουν τα προγράμματα και τις δράσεις τους, σε ένα πολύ ευαίσθητο τομέα.
By: bebemou