Αρχική News Γιατί πρέπει να φοράμε στο παιδί μας σκουφάκι

Γιατί πρέπει να φοράμε στο παιδί μας σκουφάκι

Γιατί-πρέπει-να-φοράμε-στο-παιδί-μας-σκουφάκι

Όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία πέφτει, η υπερβολική παραμονή στο κρύο μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για όλους, αλλά ιδιαιτέρως για τα παιδιά. Φροντίστε λοιπόν να μην βγαίνουν από το σπίτι χωρίς καπέλο.

Όπως εξηγεί ο παιδίατρος Dr. James Mandelik, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, τα παιδιά και ιδίως τα μικρά, μπορεί να χάσουν το ένα τρίτο της σωματικής θερμοκρασίας τους από το κεφάλι τους. Επομένως είναι απολύτως απαραίτητο να παρεμποδιστεί αυτή η οδός απώλειας της θερμότητας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το καπέλο.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η απώλεια θερμότητας από το κεφάλι; Επειδή το υπερβολικό κρύο μπορεί να προκαλέσει δύο σοβαρές καταστάσεις: υποθερμία και κρυοπαγήματα, απαντά ο Dr. Mandelik.

Η υποθερμία

Η υποθερμία εκδηλώνεται όταν η σωματική θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου και είναι δυνητικά επικίνδυνη.

Στα πρώιμα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται:

* Έντονα ρίγη

* Κρύο και ωχρό δέρμα

* Αργή αναπνοή

* Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Δεν χρειάζεται να πέσει η περιβαλλοντική θερμοκρασία στους -10 βαθμούς Κελσίου για να αναπτυχθεί υποθερμία. Και πάνω από το 0 αν είναι (π.χ. στους 4 βαθμούς Κελσίου), αν βγείτε έξω με σορτσάκι κινδυνεύετε να την εκδηλώσετε.

Για να προστατεύσετε τα παιδιά από την υποθερμία, να τα ντύνετε σε στοιβάδες. Πόσες; Εξαρτάται από τον καιρό. Ο γενικός κανόνας είναι πως τα μικρά παιδιά χρειάζονται ένα επιπλέον ρούχο απ’ ό,τι οι ενήλικες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ).

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη στοιβάδα ρούχων (αυτή που θα ακουμπά στο δέρμα) πρέπει να είναι βαμβακερή. Η τελευταία (η εξωτερική) πρέπει να είναι ζεστή και αδιάβροχη. Και οπωσδήποτε χρειάζονται καπέλο, γάντια και κασκόλ.

Τα κρυοπαγήματα

Η υποθερμία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κρυοπαγήματος, επειδή προκαλείο συστολή των περιφερειακών αγγείων του σώματος. Η αγγειοσυστολή είναι ένας μηχανισμός που ενεργοποιείται για να αποτραπεί η περαιτέρω απώλεια θερμότητας από το εσωτερικό του σώματος.

Αν το δέρμα του παιδιού κοκκινίσει και παγώσει, και το παιδί παραπονιέται ότι νιώθει «τσιμπήματα» ή «κάψιμο», είναι ώρα να πάτε σε εσωτερικό χώρο. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις ενός κρυοπαγήματος, κατά τον Dr. Mandelik.

Το κρυοπάγημα είναι ουσιαστικά το πάγωμα των υγρών στο εσωτερικό των κυττάρων, που οδηγεί στη δημιουργία κρυστάλλων πάγου.

Το πάγωμα αυτό έχει διαβαθμίσεις. Στην ήπια μορφή, παγώνουν μόνο τα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος, συνήθως στη μύτη, τα αυτιά, τα μάγουλα και τα δάκτυλα. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Εάν το ήπιο κρυοπάγημα γίνει εγκαίρως αντιληπτό, μπορεί να αντιστραφεί χωρίς μόνιμες βλάβες των ιστών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εμβάπτιση του προσβεβλημένου άκρου σε ζεστό (όχι καυτό) νερό.

Προσοχή όμως: μην τρίψετε το παγωμένο σημείο του σώματος. Υπάρχει κίνδυνος να αφαιρέσετε άθελά σας το δέρμα πάνω του.

Αν όμως το δέρμα του παιδιού ασπρίσει ή γίνει μαύρο ή εμφανιστούν φλύκταινες (φουσκάλες), πηγαίνετε αμέσως το παιδί στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου, συνιστά ο Dr. Mandelik.

 

By: iatropedia.gr