Οι «γόνιμες στάσεις» του σεξ και άλλοι επτά μύθοι περί γονιμότητας, καταρρίπτονται από έρευνα γυναικολόγων
Οι σεξουαλικές στάσεις που ευνοούν τη βαθύτερη διείσδυση στον κόλπο, δεν αυξάνουν τις πιθανότητες για να μείνει μια γυναίκα έγκυος, όπως υποστηρίζουν ειδικοί.
Επίσης η αντίληψη ότι η γυναίκα πρέπει μετά το σεξ, να ξαπλώσει ανάσκελα και με τα πόδια στον αέρα, δεν έχει καμία επίδραση στις πιθανότητες σύλληψης, σύμφωνα με μια ομάδα γυναικολόγων.
Βραζιλιάνοι ερευνητές διερεύνησαν κοινούς μύθους γύρω από τη σύλληψη, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο οι σεξουαλικές στάσεις παίζουν κάποιο ρόλο. Παράλληλα προειδοποιούν ότι πολλές συμβουλές σχετικά με τη σύλληψη εξαπλώνονται σε όλα τα social media χωρίς να έχουν επιστημονικές αποδείξεις, όπως το τι να φας ή ποιες μέρες να κάνεις σεξ.
Η έκθεση υπογράφεται από την Ομοσπονδία Γυναικολογίας και της Ένωσης Μαιευτικής και Ενδοκρινολογικής Γυναικολογίας της Βραζιλίας.
Οι «θέσεις συνουσίας» συζητήθηκαν στην εργασία τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gynecology and Obstetrics.
Ο κύριος συγγραφέας Δρ Bruno Ramalho de Carvalho δήλωσε: «Οι θέσεις που υιοθετούνται για τη συνουσία ή το πώς παραμένουν οι γυναίκες μετά από τη συνουσία, δεν έχουν σχέση με τις αυξημένες πιθανότητες εγκυμοσύνης».
Η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη λαϊκή αντίληψη ότι το «σεξ από πίσω» ή η «ιεραποστολική» θέση είναι καλύτερες για να μείνει μια γυναίκα έγκυος. Αυτές οι θέσεις μπορεί να θεωρηθούν πιο επιτυχείς επειδή το σπέρμα εκτοξεύεται πιο κοντά στον τράχηλο.
Ωστόσο αυτό δεν έχει σχέση με την πιθανότητα γονιμοποίησης, σύμφωνα με την ομάδα οκτώ εμπειρογνωμόνων όπως η Dr Cristina Laguna Benetti-Pinto από το Πανεπιστήμιο Campinas και ο Δρ Sebastião Freitas de Medeiros από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Mato Grosso.
Ο Δρ de Carvalho αναφέρει: «Αν και πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η παραμονή σε μια ύπτια θέση για μία χρονική περίοδο μετά την επαφή, διευκολύνει τη μεταφορά σπέρματος και αποτρέπει τη διαρροή του από τον κόλπο, αυτή η άποψη δεν έχει επιστημονική βάση. «Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κάποια στάση μετά τη συνουσία».
Επίσης το να φτάσει η γυναίκα σε οργασμό δεν έχει καμία σχέση με τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, πρόσθεσε ο Δρ de Carvalho. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρερμηνείες πληροφοριών σχετικά με τη βελτιστοποίηση των ευκαιριών φυσικής αναπαραγωγής».
Και ο δρ de Carvalho, ο οποίος εργάζεται στο Bonvena, μια κλινική αναπαραγωγικής υγείας στη Βραζιλία, δήλωσε ότι ακόμη και εμπειρογνώμονες γονιμότητας μπερδεύονται με αυτές τις αντιλήψεις.
«Η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία και στα social media σήμερα, επιτρέπει την εξάπλωση διαστρεβλωμένων αντιλήψεων με τεράστια ταχύτητα», πρόσθεσε.
Αυτό, προειδοποίησε, προκαλεί «μια αναταραχή που δεν μπορεί να μετρηθεί και μάλιστα προκαλεί σύγχυση στους επαγγελματίες υγείας».
Ένας άλλος μύθος που οι γυναικολόγοι αποσιωπούν είναι η ιδέα ότι ένα ζευγάρι πρέπει να κάνει σεξ μόνο κάθε δεύτερη μέρα, μόνο και μόνο για να βεβαιωθεί ότι το σπέρμα είναι στο βέλτιστο του.
Και πάλι, ο Δρ de Carvalho είπε ότι αυτή η αντίληψη δεν βασίζεται στην επιστήμη και υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι η συχνή εκσπερμάτιση μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
Όπως είπε: «Είναι ενδιαφέρον ότι σε άνδρες με ολιγοζωοσπερμία (χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων), η συγκέντρωση και η κινητικότητα του σπέρματος μπορεί να είναι υψηλότερη με την καθημερινή εκσπερμάτιση».
Η Dr. Hana Visnova, ειδικός γονιμότητας στην κλινική IVF Cube, στην Πράγα της Τσεχίας, δήλωσε: «Περίπου ένα στα επτά ζευγάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο δυσκολεύεται να συλλάβει, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα ζητήματα γονιμότητας προκαλούν μεγάλο άγχος και ανησυχία
Είναι ζωτικής σημασίας, τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν τα παιδιά να ακολουθούν τις καλύτερες δυνατές συμβουλές, είτε πρόκειται για αλλαγές τρόπου ζωής για να αυξήσουν τις πιθανότητες φυσικής σύλληψης είτε για οδηγίες σχετικά με τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Αλλά αυτό που βλέπουμε συχνά είναι αντιφατικές συμβουλές τόσο για τα ζευγάρια που προσπαθούν να κυοφορήσουν φυσιολογικά όσο και για όσα επιλέγουν την εξωσωματική γονιμοποίηση».
Πηγή e-today.gr