Αρχική Baby Boom Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να προλάβετε το σύγκαμα του μωρού

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να προλάβετε το σύγκαμα του μωρού

Όλα-όσα-πρέπει-να-ξέρετε-για-να-προλάβετε-το-σύγκαμα-του-μωρού

Στατιστικά το νεογέννητο μωράκι σας χρειάζεται αλλαγή πάνας 7 ή 8 φορές ημερησίως. Το ιδιαίτερα ευαίσθητο δερματάκι του μπορεί να ερεθιστεί εύκολα εξαιτίας της υγρασίας και της επαφής με τα ούρα και τα κόπρανα, καθώς και την τριβή με τις πάνες. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία περισσότερα από 50% των μωρών ηλικίας 4 έως 15 μηνών θα παρουσιάσουν σύγκαμα, ενώ πιο συχνά παρατηρούνται συγκάματα από 8 έως 10 μηνών. Η κυριότερη αιτία εμφάνισης συγκάματος είναι το γεγονός ότι το μωρό φορά για πολλή ώρα βρεγμένη ή λερωμένη πάνα.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει συγκαεί;

Το πρώτο σημάδι δημιουργίας συγκάματος είναι συνήθως μια κοκκινίλα  στο δέρμα του μωρού στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στους γλουτούς, στα γεννητικά όργανα και γενικά τις περιοχές που καλύπτει συνήθως η πάνα. Μόλις δείτε ότι το δέρμα έχει κοκκινίσει ή ξεφλουδίζει, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, ο οποίος θα εκτιμήσει τι είδους θεραπεία χρειάζεται. Αν το δέρμα στην περιοχή είναι κόκκινο και βγάζει εκκρίσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να το δει ο παιδίατρος.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη δράση

Δεν μπορείτε πάντα να προλάβετε το σύγκαμα στην περιοχή της πάνας, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Αυτό μπορείτε να το πετύχετε ως εξής:

  1. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στον τύπο και την εφαρμογή της πάνας. να έχετε πάντα κατά νου ότι η επιλογή της πάνας γίνεται σύμφωνα με τo βάρος του και όχι με την ηλικία του. Όταν φοράτε τη πάνα στο μωρό  πρέπει να καλύπτει τον αφαλό. Αν κατεβαίνει από κάτω τότε του είναι ήδη μικρή και θα πρέπει να επιλέξετε μεγαλύτερο μέγεθος.
  2. Αλλάζετε πάνα στο μωρό αμέσως μόλις βραχεί ή μετά από κάθε κένωση. Ακόμα κι αν είναι καθαρές, οι πάνες θα πρέπει να αλλάζονται τουλάχιστον κάθε 3 ώρες.
  3. Την ώρα της αλλαγής τοποθετήστε το μωρό σε μια καθαρή πετσέτα. Ανοίξτε την πάνα και ακολουθήστε σωστά τις οδηγίες καθαρισμού της μηρογεννητικής περιοχής.
  4. Το σκούπισμα του μωρού πρέπει να γίνεται από πάνω προς τα κάτω, από το πιο καθαρό σημείο στο πιο λερωμένο, προκειμένου να μην απλωθούν οι ακαθαρσίες προς το μπροστινό μέρος. Αν έχετε κοριτσάκι, καθαρίστε το αιδοίο με κατεύθυνση προς τους γλουτούς. Αν έχετε αγοράκι, καθαρίστε το πέος, τους όρχεις και τη γύρω περιοχή και, στη συνέχεια, τους γλουτούς.
  5. Η ευαίσθητη περιοχή να είναι εντελώς στεγνή πριν βάλετε την καθαρή πάνα.
  6.  Σε κάθε αλλαγή μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε την κρέμα αλλαγής πάνας με εκχύλισμα χαμομηλιού γνωστό για τις καταπραϋντικές ιδιότητές του. Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε το δερματάκι του μωρού. Απλώνουμε την κρέμα αλλαγής με απαλές κυκλικές κινήσεις ώστε να καλύψουμε όλη την μηρογεννητική περιοχή και τα σημεία με σύγκαμα. Περιμένουμε 1-2 λεπτά και χρησιμοποιούμε καθαρή πάνα. Η κρέμα δημιουργεί ένα διαφανές στρώμα που επιτρέπει στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού να αναπνέει ενώ χάρη στην πανθενόλη παρέχει ιδανική περιποίηση σε ήδη υπάρχον σύγκαμα.
  7. Αφήνετε το μωρό όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς πάνα, ειδικά αν είναι καλοκαίρι και κάνει ζέστη, βάζοντάς το πάνω σε μια μεγάλη πετσέτα.
  8.  Αποφύγετε το ταλκ ή χρησιμοποιείστε ένα σε μορφή κρέμας, που εφαρμόζεται με ακρίβεια στην επιθυμητή περιοχή χωρίς να αιωρούνται κόκκοι πούδρας, που ενδεχομένως να επικαθίσουν στους πνεύμονες και να επιβαρύνουν το αναπνευστικό του βρέφους. Επιπλέον, αποφεύγεται η εισχώρηση των κόκκων στο ουροποιητικό σύστημα, κατά τη χρήση στην μηρογεννητική περιοχή, που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις.

Λαμβάνοντας υπόψη πως η επιδερμίδα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι αρκετά λεπτή και ευαίσθητη, φροντίζετε πάντα να προσφέρετε την περιποίηση που “απαιτεί” το δερματάκι των μωρών! Η αλλαγή της βρώμικης πάνας δεν αποτελεί πάντα ευχάριστη εμπειρία, αλλά είναι μια στιγμή που το μωράκι σας κι εσείς είσαστε απόλυτα αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον!