Κάθε γονιός ξέρει πόσο δύσκολο είναι όταν πια φτάνει στο σπίτι και το μωρό του έχει αποκοιμηθεί στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Μιας και πολλοί φοβούνται πως αν επιχειρήσουν να το βγάλουν από εκεί ρισκάρουν να ξυπνήσει, βγάζουν το κάθισμα από το αμάξι και το
φέρνουν μέσα στο σπίτι αφήνοντας το μωρό όπως ήταν να συνεχίσει ανενόχλητο τον ύπνο του.
Μπορεί αυτό να φαίνεται βολικό, όμως μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Pediatricsφανερώνει πως αυτή η πρακτική μπορεί να αποδειχθεί μοιραία και είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να το γνωρίζουμε.
Στη μελέτη αυτή υπολογίστηκαν οι παράγοντες που οδήγησαν στον θάνατο 11,779 μωρά ηλικίας έως και 12 μηνών τα τελευταία 10 χρόνια. Βρέθηκε λοιπόν πως το 3% των θανάτων συνέβησαν όταν τα μωρά βρισκόντουσαν μέσα σε καθίσματα αυτοκινήτου, καροτσάκια και κούνιες.
Το 64% εξ αυτών ήταν σε καθίσματα αυτοκινήτου με την πλειοψηφία των μωρών να ήταν έως 2 μηνών. Μάλιστα στο 90% των περιπτώσεων ο λόγος ήταν πως το κάθισμα δεν χρησιμοποιήθηκε όπως έπρεπε, δηλαδή το μωρό δεν ήταν μέσα στο αυτοκίνητο, που είναι και ο μοναδικός χώρος για τον οποίο προορίζεται το κάθισμα.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δόκτωρ Jeffrey Colvin, δήλωσε:
“Όπως όλα δείχνουν τα καθίσματα αυτοκινήτου δεν χρησιμοποιήθηκαν για αυτό που προορίζονται, να παρέχουν δηλαδή ασφάλεια στο μωρό εντός ενός μετακινούμενου οχήματος, αλλά σαν υποκατάστατο της κούνιας, ή του παιδικού κρεβατιού ενός μωρού. Δεν είναι όμως καθόλου ασφαλή όταν το παιδί πλέον κοιμάται μέσα στο κάθισμα εκτός του αυτοκινήτου. Δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει επίγνωση αυτού του ζητήματος, έχω την αίσθηση πως κάθε γονιός – και βάζω μέσα σε αυτούς και τον ίδιο μου τον εαυτό- το έχει κάνει αυτό τουλάχιστον μια φορά καθώς του έχει φανεί βολικό”.
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που σχετίζονται με τους αιφνίδιους θανάτους των μωρών ηλικίας έως και 12 μηνών που κανείς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ξέρει τι πραγματικά συνέβη και ποιο ήταν το ακριβές αίτιο. Έτσι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά γιατί οι παιδικές κούνιες και τα κρεβάτια είναι πολύ ασφαλέστερα για ένα μωρό να κοιμηθεί συγκριτικά με μία καρέκλα ή το κάθισμα του αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με τον Colvin ίσως οφείλεται στο γεγονός πως το κάθισμα αυτοκινήτου κάνει το σώμα του μωρού να έχει μία κλίση προς τα πάνω ενώ το παιδικό κρεβάτι του προσφέρει την ασφάλεια να κοιμηθεί πάνω σε μία εντελώς επίπεδη επιφάνεια.
Αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που μία επιστημονική μελέτη προβαίνει σε αυτό το συμπέρασμα. Μία αντίστοιχη που δημοσιεύθηκε το 2015 από την Academy of American Pediatrics είχε βγάλει ως συμπέρασμα πως τα μωρά που κοιμούνται μέσα σε καθίσματα έχουν το ρίσκο να πάθουν ασφυξία. Λίγο καιρό μάλιστα μετά τη δημοσίευσή της, μία μητέρα μοιράστηκε την τραγική ιστορία του θανάτου της κόρης της με αυτόν τον τρόπο.
Σύμφωνα με τον Colvin οι γονείς δε θα πρέπει να αγχώνονται εφόσον τα μωρά τους αποκοιμούνται εντός του καθίσματος όταν βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο.
“Το κάθισμα του αυτοκινήτου είναι εκεί που επιβάλλεται να βρίσκονται τα μωρά όταν ταξιδεύουν και προσφέρουν την απόλυτη ασφάλεια είτε κοιμούνται είτε είναι ξύπνια. Απλά δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως η λειτουργία τους είναι αποκλειστικά και μόνο εντός του αμαξιούοπότε μετά το πέρας του ταξιδιού είναι πολύ σημαντικό να το μεταφέρετε από το κάθισμα και να το βάλετε στην κούνια ή το παιδικό του κρεβάτι παρόλο που αυτή η μετακίνηση ίσως το κάνει να ξυπνήσει”.