Έχει παρατηρηθεί πως σχεδόν όλες οι μέλλουσες μητέρες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη διάρκεια της κύησης πρόβλημα δυσκοιλιότητας.
Αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη γαστρεντερική διαταραχή στις εγκύους, μετά τη ναυτία, με τα συμπτώματα του ενοχλητικού αυτού φαινομένου να συνεχίζουν να παρατηρούνται ακόμα και την χρονική περίοδο που ακολουθεί τη γέννα. Οι αλλαγές στο σώμα, τα αυξημένα επίπεδα ορμονών, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, η έλλειψη άσκησης και πολλοί άλλοι παράγοντες, μπορεί σε βάθος χρόνου να προκαλέσουν πρόβλημα στην πεπτική λειτουργία και την κινητικότητα του εντέρου, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο μία από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους στη ζωή κάθε γυναίκας.
Αίτια και αντιμετώπιση
Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, τα υψηλά επίπεδα παραγωγής προγεστερόνης στον οργανισμό έχουν την ιδιότητα να ελαττώνουν τις συσπάσεις του εντέρου, με αποτέλεσμα η κίνηση της τροφής μέσα στον πεπτικό σωλήνα να επιβραδύνεται. Την ίδια στιγμή, η σταδιακή αύξηση του μεγέθους της μήτρας έχει ως συνέπεια τη συμπίεση του εντέρου, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κινητικότητά του, ενώ ανάμεσα στα συμπληρώματα που συστήνουν οι γυναικολόγοι, περιλαμβάνεται και ο σίδηρος, ο οποίος αν και είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική εξέλιξη της ανάπτυξης του εμβρύου, συνευθύνεται για την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.
Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ορισμένες απλές, πρακτικές συμβουλές, οι οποίες έχουν να κάνουν, τόσο με την αναπροσαρμογή της δίαιτας που ακολουθούν οι υποψήφιες μητέρες, όσο και με αλλαγές στις συνήθειες που περιλαμβάνουν το καθημερινό τους πρόγραμμα.
«Σύμμαχοι»: Διατροφή και άσκηση
Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων νερού και τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες θα ενισχύσει τις προσπάθειες του πεπτικού συστήματος να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας, συμβάλλοντας στην ενεργοποίηση της κινητικότητας του εντέρου. Δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, μεταξύ των οποίων το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι μπάμιες, το λάχανο, το μαρούλι, το αγγούρι, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα αχλάδια, τα ακτινίδια και οι φράουλες, είναι ορισμένα μόνο από τα καταναλωτικά αγαθά, που συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως και η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι σε διάφορα γλυκά ή η αποφυγή της καφεΐνης στα ροφήματα.
Παράλληλα, η φυσική άσκηση και η προσπάθεια να τηρείται με ευλάβεια η επίσκεψη στην τουαλέτα όταν προκύπτει η ανάγκη, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο, στην επαναφορά της ισορροπίας και της λειτουργικότητας στη διαταραγμένη εντερική μικροχλωρίδα.
H υιοθέτηση πιο δραστικών μέτρων
Για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις βέβαια, όταν η δυσκοιλιότητα επιμένει σε τέτοιο σημείο που η κατάσταση δυσχεραίνει αρκετά την καθημερινότητα της εγκύου, ίσως χρειαστεί η υιοθέτηση ακόμη πιο δραστικών μέτρων. Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, όπως η στομαχική πίεση, το αίσθημα φουσκώματος, το άβολο στρίμωγμα και ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, η ναυτία, ο πόνος και οι κράμπες, είναι τέτοια, που μπορούν να ταλαιπωρήσουν σε ανυπέρβλητο βαθμό τα άτομα που αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα. Η κυοφορούσα, λοιπόν, θα πρέπει να αποταθεί στον προσωπικό της γιατρό και εκείνος, ανάλογα με την περίπτωση, θα συστήσει και την ανάλογη θεραπεία. Ιδανική επιλογή είναι η χρήση ορθικoύ gel για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, το οποίο είναι εύκολο στη χρήση και κατάλληλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ακόμα και από την πρώτη ημέρα. Επιπλέον, έχει πιο γρήγορη δράση σε σχέση με υπόθετα και διαλύματα και έτσι επιτρέπει στη γυναίκα να συνεχίσει ανενόχλητη την καθημερινότητά της χωρίς να διαταραχθεί το πρόγραμμά της.
Πηγή: onmed.gr