Ανησυχείτε και ‘σεις ότι το παιδί σας δεν τρώει αρκετά; Το να φάει το παιδί σας εξελίσσεται σχεδόν καθημερινά σε μία δύσκολη υπόθεση; Μην ανησυχείτε! Πολλοί γονείς περνάνε ακριβώς τα ίδια.
Σύμφωνα με τις έρευνες μεταξύ 16-75% των μικρών παιδιών παρουσιάζουν ιδιορρυθμίες και ιδιοτροπίες στη διατροφή τους. Αυτό οφείλεται όπως τονίζουν οι ειδικοί στο γεγονός ότι κατά την περίοδο αυτή το παιδί εκφράζει περισσότερο την ατομικότητά του και εκδηλώνει την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του.
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάτε ότι η ώρα του φαγητού αποτελεί ένα σημαντικό «μάθημα» διατροφικής συμπεριφοράς για τα παιδιά. Συνεπώς, είναι και μια καλή ευκαιρία για τους γονείς να εφαρμόσουν τακτικές που θα συμβάλλουν στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα τα συνοδεύσουν και στην ενήλικη ζωή τους.
Ο διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης, σας αποκαλύπτει κάποιους σημαντικούς κανόνες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας αυτή.
- Προσφέρετε υγιεινές επιλογές και ποικιλία
Ως γονείς, είστε εκείνοι που επιλέγετε το είδος των τροφίμων που θα σερβίρετε καθημερινά στο τραπέζι. Επομένως, φροντίστε ώστε να προσφέρετε ισορροπημένα γεύματα και προσπαθήστε να ετοιμάζετε ποικιλία φαγητών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή του μήνα, ώστε το παιδί σας να «εκτίθεται» σε ποικιλία γεύσεων και να προσλαμβάνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, χωρίς να βαριέται.
- Μην πιέζετε το παιδί σας να «αδειάσει» το πιάτο του
Αφήστε το παιδί να σταματήσει όταν αισθάνεται ότι χόρτασε. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να αντιλαμβάνεται το αίσθημα κορεσμού, κάτι που θα το βοηθήσει τόσο άμεσα όσο και μελλοντικά, ώστε να μην οδηγείται σε υπερκατανάλωση τροφής.
- Μη χρησιμοποιείτε τρόφιμα ως επιβράβευση
Αποφύγετε πρακτικές όπως «Φάε το φαγητό σου για να φας μετά σοκολάτα», καθώς με αυτόν τον τρόπο κατηγοριοποιείτε τα τρόφιμα στο μυαλό του παιδιού σε περισσότερο και λιγότερο επιθυμητά. Επιπλέον, μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ένδειξη αγάπης και στοργής ή ως επιβράβευση για κάτι κάλο που έκανε το παιδί, αφού έτσι θα μάθει να χρησιμοποιεί το φαγητό ως απόκριση στο στρες ή σε άλλα συναισθήματα. Προτιμήστε λεκτική επιβράβευση, μια αγκαλιά ή περισσότερη από την προσοχή σας αντί για κάποιο «διατροφικό έπαθλο».
- Κλείστε την τηλεόραση
Η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του φαγητού, μπορεί να επηρεάσει την προσλαμβανόμενη ποσότητα τροφής, μειώνοντας το αντιλαμβανόμενο αίσθημα κορεσμού. Επομένως, καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι και επικεντρωθείτε στο φαγητό, χωρίς να αφήνετε κάτι άλλο να αποσπά την προσοχή του παιδιού.
- Λειτουργήστε ως πρότυπο
Το παιδί σας παρατηρεί και αντιγράφει τη συμπεριφορά σας. Συνεπώς, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από την πλευρά σας, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ή η δοκιμή νέων τροφίμων, θα του δώσει το καλό παράδειγμα.
Tips για να κάνετε το παιδί να φάει πιο εύκολα
Όχι στην πίεση
Η Αμερικανίδα διατροφολόγος Ellyn Satter συμβουλεύει τους γονείς να ακολουθήσουν την στρατηγική «Division of Responsibility» (Διαίρεση Ευθύνης). Συνιστά, δηλαδή, να αποφασίζουν οι γονείς το «πότε», το «τι» και το «πού» θα φάει το παιδί και να αποφασίζει το παιδί το «αν» και το «πόσο» θα φάει. Κάντε αυτή τη συμφωνία με το παιδί και απαλλαγείτε από κάθε άλλη πίεση. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνεται την πιθανότητα τα παιδιά παιδιών να δοκιμάσουν ποικίλες τροφές.
Μαγειρέψτε για όλη την οικογένεια
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι να φτιάχνουμε κάτι διαφορετικό για το νήπιο της οικογένειας από αυτό που τρώνε οι υπόλοιποι. Είναι όμως πολύ καλύτερο να τρώμε όλοι το ίδιο στο τραπέζι.
Άλλωστε, σύμφωνα με επιστημονική, ένας καλός τρόπος να παροτρύνετε τα παιδιά να δοκιμάσουν νέες τροφές είναι με το να τις προσφέρετε συχνά και να τις τρώτε και εσείς. Δηλαδή, όσο πιο συχνά βλέπει το παιδί μία τροφή, ειδικά αν την προτιμά και ο γονιός, τόσο πιο πιθανό είναι να την φάει και το ίδιο.
Βάλτε τα «στο παιχνίδι»
Θα έχετε σίγουρα ακούσει πως ένας καλός τρόπος να κάνετε τα παιδιά να φάνε είναι με το να τα καλείτε να σας βοηθούν στην προετοιμασία του φαγητού. Φροντίστε, βέβαια, να μην αντιληφθούν ότι αποκλειστικός σκοπός σας είναι να φάνε. Έτσι θα καταλάβουν πως το φαγητό είναι προτεραιότητα σε ένα σπίτι, σε μία οικογένεια, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίσουν την αξία της κάθε τροφής.
Κάντε Υπομονή
Το να καταφέρετε να κάνετε το παιδί σας να φάει και δη όλες τις τροφές δεν γίνεται σε μία μέρα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί να σερβίρουμε σε ένα νήπιο μέχρι και 7 φορές μια τροφή προκειμένου να δεχτεί να τη δοκιμάσει! Αντί, λοιπόν, να πάρετε απόφαση ότι απλώς δεν του αρέσει κάποιο συγκεκριμένο πιάτο, υποθέστε ότι δεν του έχετε ζητήσει αρκετά να το δοκιμάσει. Όταν κάτι μένει άθικτο στο πιάτο του, αποσύρετέ το χωρίς να κάνετε φασαρίες και ξαναδώστε του την ευκαιρία να το γευτεί κάποια από τις επόμενες μέρες.
Πηγή:All4mama.gr