Αρχική News «Τεράστια ανταπόκριση» από νηπιαγωγεία-βρεφοκομεία για την Επιδότηση Διδάκτρων. Πότε ανοίγουν αιτήσεις για...

«Τεράστια ανταπόκριση» από νηπιαγωγεία-βρεφοκομεία για την Επιδότηση Διδάκτρων. Πότε ανοίγουν αιτήσεις για γονείς

«Τεράστια-ανταπόκριση»-από-νηπιαγωγεία-βρεφοκομεία-για-την-Επιδότηση-Διδάκτρων.-Πότε-ανοίγουν-αιτήσεις-για-γονείς

«Τεράστια ανταπόκριση» από νηπιαγωγεία και βρεφοκομεία για το Σχέδιο Επιχορήγησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών μέχρι 4 ετών – Λήγει σήμερα η προθεσμία για πάροχους – Ετοιμάζεται κατάλογος και από βδομάδα οι αιτήσεις γονέων – Γιατί κάποιοι έλαβαν επιστολή ότι είναι εν δυνάμει δικαιούχοι και κάποιοι άλλοι όχι – Κανονικά οι πληρωμές τον Σεπτέμβριο

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα σχολική χρονιά έχει αρχίσει και αρκετές οικογένειες έχουν ήδη εντάξει στον προϋπολογισμό τους τα σχολικά έξοδα. Εντούτοις φέτος αρκετοί γονείς θα πάρουν μία μικρή «ανάσα» επωφελούμενοι από το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4 ετών.

Νηπιαγωγεία και βρεφοκομικοί σταθμοί αφού έτυχαν ενημέρωσης από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, τους δόθηκε δυνατότητα υποβολής αίτησης για εξέταση και ένταξη τους στο σχέδιο. Όσοι πάροχοι δεν το έχουν πράξει και το επιθυμούν, το χρονοδιάγραμμα υποβολής ενδιαφέροντος εκπνέει σήμερα.

Μιλώντας στη Cyprus Times ο Φάνος Κουρουφέξης, Ανώτερος Λειτουργός Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η όλη διαδικασία κυλάει ομαλά. Και έκανε λόγο για μεγάλη ανταπόκριση από πλευράς παρόχων.

«Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα και όσα προέκυψαν τα χειριστήκαμε αμέσως έχοντας άμεση επικοινωνία με τους παρόχους. Από την άλλη η ανταπόκριση είναι τεράστια καθώς πέραν των 300 από τα 350 εγγεγραμμένα νηπιαγωγεία και βρεφοκομικούς σταθμούς, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, υπέβαλαν αίτηση. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αιτήσεις ακόμη και την τελευταία ημέρα».

Ακολούθως θα ετοιμαστεί, όπως επεσήμανε, ο κατάλογος με τους παρόχους και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας. «Την ερχόμενη Τρίτη θα μπορούν οι γονείς να επισκεφθούν το σύστημα για να δουν ποιοι είναι οι πάροχοι και να δηλώσουν ενδιαφέρον. Με την επιτυχή υποβολή της αίτησης, οι γονείς αλλά και ο συμβεβλημένος πάροχος θα ενημερώνονται αμέσως για την έγκριση, καθώς και για το ποσό που θα καταβάλλεται».

Οι δικαιούχοι γονείς θα μπορούν να υποβάλουν μόνο ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους χωρίς καταληκτική ημερομηνία ενώ τονίζεται, ωστόσο, ότι η παροχή του επιδόματος δεν μπορεί να αφορά αναδρομική περίοδο πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.

Κάποιοι έλαβαν επιστολή ότι είναι δικαιούχοι και… κάποιοι όχι

 

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ενώ κάποιοι γονείς έχουν λάβει επίσημη επιστολή που τους επιβεβαιώνει ότι είναι εν δυνάμει δικαιούχοι, κάποιοι άλλοι με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια δεν έλαβαν, ο κύριος Κουρουφέξης εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Από τις αρχές του Αυγούστου στείλαμε επιστολές σε όσους, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων, γνωρίζουμε ότι είναι εν δυνάμει δικαιούχοι νοούμενου ότι θα εγγράψουν το παιδί τους σε ένα από τους παρόχους που θα εγκριθούν. Φυσικά υπάρχουν και γονείς που δεν έχουν λάβει μία τέτοια επιστολή, ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρήσουν ότι δεν είναι δικαιούχοι. Θα έχουμε τώρα ένα νέο γύρο αποστολής επιστολών κι αυτό γιατί υπάρχουν γονείς που έκαναν πρόσφατα αίτηση για Επίδομα Τέκνου ή προσθήκη νέου τέκνου σε αυτή».

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως ακόμη κι αν κάποιος γονέας δε λάβει επιστολή για τον οποιοδήποτε λόγο, δεν πρέπει να θεωρήσει δεδομένο ότι δεν είναι δικαιούχος. «Από την επόμενη εβδομάδα που θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων, θα μπορούν να μπουν στο σύστημα, να γράψουν τα στοιχεία τους και τότε θα δουν εάν είναι ή όχι δικαιούχοι».

Κανονικά οι πληρωμές τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη ξεκινάει το σχέδιο

Στο μεταξύ αρκετοί γονείς που έχουν εγγράψει τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία και βρεφοκομικούς σταθμούς, έχουν ενημερωθεί από αυτά ότι ενώ ενδέχεται να είναι πάροχοι, τον Σεπτέμβριο θα πληρώσουν κανονικά ολόκληρο το ποσό για τα δίδακτρα.

Κάτι τέτοιο, όπως επιβεβαίωσε ο κύριος Κουρουφέξης, ισχύει και προβλέπεται και από το Σχέδιο γι’ αυτό άλλωστε, όπως είπε, το σχέδιο ξεκινάει τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα καθησύχασε και όσους παρόχους φοβούνται ότι πιθανόν να μη λαμβάνουν τα χρήματα των επιδομάτων σε εύλογο χρονικό διάστημα λέγοντας ότι οι πληρωμές θα γίνονται κάθε αρχή του μήνα και θα καλύπτει ποσό από τα δίδακτρα του μήνα που έχει ολοκληρωθεί.

Έτσι με το τέλος κάθε μήνα και αφού ο πάροχος επιβεβαιώσει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ότι έχει φοιτήσει το παιδί, θα καταβάλλεται το ανάλογο ποσό απευθείας στο νηπιαγωγείο/βρεφονηπιακό σταθμό και θα ενημερώνεται ο γονέας. Οι γονείς θα πρέπει να καταβάλλουν στον πάροχο τη διαφορά μεταξύ της επιδότησης που έχει εγκριθεί και της τελικής μηνιαίας χρέωσης.

Βασικές ερωτοαπαντήσεις για το Σχέδιο:

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι του Σχεδίου;

Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι οι οικογένειες που έχουν εγκριθεί για Επίδομα Τέκνου για το 2022 με βάση τους περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμους, με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας μέχρι 4 ετών κατά την 31η Αυγούστου 2022, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος που να μην υπερβαίνει τα καθορισμένα όρια σύμφωνα με τον ακόλουθο Πίνακα:

Σύνθεση Οικογένειας Εισοδηματικό Όριο
Ζεύγος με ένα παιδί €30.000
Ζεύγος με δύο παιδιά €39.000
Μονογονεϊκές οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά €49.000
Ζεύγος / μονογονεϊκές με τρία παιδιά €54.000
Ζεύγος / μονογονεϊκές με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά €59.000 συν €5.000 για κάθε επιπρόσθετο παιδί πέραν των 4ων ετών

Πόσο είναι το ύψος της επιχορήγησης;

Το μηνιαίο ύψος του επιδόματος ανέρχεται σε 80% του ύψους των μηνιαίων διδάκτρων, με μέγιστο ποσό που κυμαίνεται από €100 μηνιαίως για κάθε παιδί μέχρι και €350 μηνιαίως για κάθε παιδί, στη βάση κριτηρίων εισοδήματος της οικογένειας και του αριθμού των τέκνων, όπως καθορίζεται στον ακόλουθο Πίνακα:

Για παιδιά ηλικίας 0-2 ετών ή που φοιτούν σε βρεφικά τμήματα
Εισόδημα Μέχρι 19.500 19.500 – 30.000 30.000  39.000 39.000 – 49.000+
Μονότεκνοι €225 / μήνα €200 / μήνα
Δίτεκνοι €250 / μήνα €225 / μήνα €200 / μήνα
Τρίτεκνοι €275 / μήνα €250 / μήνα €225 / μήνα €200 / μήνα
Πολύτεκνοι και ΕΜΟ €300 / μήνα €275 / μήνα €250 / μήνα €225 / μήνα
Για παιδιά ηλικίας 2-4 ετών ή που φοιτούν σε νηπιακά τμήματα
Εισόδημα Μέχρι 19.500 19.500 – 30.000 30.000  39.000 39.000 – 49.000+
Μονότεκνοι €125 / μήνα €100 / μήνα
Δίτεκνοι €150 / μήνα €125 / μήνα €100 / μήνα
Τρίτεκνοι €175 / μήνα €150 / μήνα €125 / μήνα €100 / μήνα
Πολύτεκνοι και ΕΜΟ €200 / μήνα €175 / μήνα €150 / μήνα

€125 / μήνα

 

 

  • Στα ανωτέρω ποσά προστίθενται (σε όλες τις κατηγορίες) επιπλέον €50 / μήνα για παιδιά που φοιτούν και απόγευμα (μετά τις 3:30 μ.μ.).

Πώς υπολογίζεται το 80% του μηνιαίου ύψους των διδάκτρων για την παροχή του επιδόματος;

Το μέγιστο ύψος του επιδόματος έχει καθοριστεί στο 80% της τελικής μηνιαίας χρέωσης, δηλαδή το ποσό που προκύπτει μετά από τις οποιεσδήποτε χρεώσεις ή και εκπτώσεις ή και αφαιρέσεις από πλευράς του Πάροχου (χωρίς, ωστόσο, να περιλαμβάνονται προαιρετικές δραστηριότητες που χρεώνονται ξεχωριστά από τους παρόχους).

Σημειώνεται ότι το μέγιστο μηνιαίο ύψος επιδότησης για κάθε γονέα περιορίζεται σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν δημοσιευτεί με το Σχέδιο και καθορίζεται με βάση τα δεδομένα εκάστου γονέα και ο Πάροχος ενημερώνεται σχετικά για να παρέχει τις ανάλογες απαλλαγές διδάκτρων στους γονείς.

Τι γίνεται για τα παιδιά που θα συμπληρώσουν την ηλικία των 4ων ετών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους;

Η έγκριση για την επιδότηση για ένα παιδί βασίζεται στην ηλικία του παιδιού κατά την 31η Αυγούστου 2022 και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια κατά την ημερομηνία αυτή, τότε η μηνιαία επιδότηση εγκρίνεται για όλο το σχολικό έτος (π.χ. Σεπτέμβριο 2022 μέχρι Αύγουστο 2023), ανεξαρτήτως αν στο διάστημα αυτό το παιδί συμπληρώσει την ηλικία των 4ων ετών.

Σε ποιες περιπτώσεις τερματίζεται η παροχή του επιδόματος πριν την λήξη του σχολικού έτους;

Ο Φορέας Διαχείρισης μπορεί να αποφασίσει τον τερματισμό της επιδότησης για οποιονδήποτε γονέα, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εάν για οποιοδήποτε λόγο διαπιστωθεί ότι η οικογένεια δεν είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Τέκνου για το έτος, εντός του οποίου αρχίζει το σχετικό σχολικό έτος.
  • Εάν διαπιστωθεί ότι οι επωφελούμενοι έχουν υποβάλει παραπλανητικές ή και ψευδείς πληροφορίες ή παραστατικά με σκοπό να τους καταβληθεί η επιδότηση που προβλέπεται στο Σχέδιο.
  • Εάν υπάρξουν λόγοι ανωτέρας βίας ή εάν το Σχέδιο ανασταλεί ως αποτέλεσμα εξαιρετικών περιστάσεων.
  • Εάν το επωφελούμενο παιδί διακόψει τη φοίτησή του σε εγκεκριμένο πάροχο.
  • Εάν ο πάροχος ή η οικογένεια παραβαίνει τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος Σχεδίου ή και τους επιπρόσθετους όρους που τίθενται από την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας ή και εξουσιοδοτημένους λειτουργούς.

Τι γίνεται σε περίπτωση τερματισμού της παροχής του επιδόματος πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς;

Σε περίπτωση τερματισμού της καταβολής επιδόματος, οι πληρωμές από τον Φορέα Διαχείρισης θα περιοριστούν στις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο τερματισμός.

Στην περίπτωση, όμως, παραπλανητικών ή και ψευδών πληροφοριών ή και παραστατικών, ο Φορέας Διαχείρισης έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει επιστροφή των οποιωνδήποτε καταβληθέντων ποσών από τις οικογένειες ή και από τον πάροχο, από κοινού ή και χωριστά.

Πηγή:cyprustimes.com