Αρχική News Έκοψαν τη συνοδό από 7χρονο για να κάνουν οικονομία

Έκοψαν τη συνοδό από 7χρονο για να κάνουν οικονομία

Έκοψαν-τη-συνοδό-από-7χρονο-για-να-κάνουν-οικονομία

Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμη μια χρονιά βρίσκεται η οικογένεια του μικρού Κωνσταντίνου Κόντου από τη Λεμεσό. Πρόκειται για ένα παιδάκι μόλις 7 χρονών ο οποίος έχει διαγνωστεί με σφαιρική ψυχοκινητική καθυστέρηση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γονέων του κατά την περσινή χρονιά να έχει προσωπική σχολική συνοδό, φέτος αυτή αποκόπηκε λόγω οικονομικής στενότητας της Σχολικής Εφορείας Κολοσσίου.

 

Ο Κωνσταντίνος αν και θα έπρεπε από τη Δευτέρα να βρίσκεται στην αίθουσα της Προδημοτικής στο Α’ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Κολοσσίου, δυστυχώς η νέα χρονιά τον βρίσκει στο σπίτι αφού η προσωπική συνοδός κόπηκε μια βδομάδα πριν από την έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Ο σταυρός της οικογένειας του Κωνσταντίνου μεγάλος και ο «Φ» είχε ασχοληθεί ξανά με την περίπτωση του μικρού, καθώς κατά το περσινό πρώτο τρίμηνο αποφάσισαν να του αφαιρέσουν την προσωπική συνοδό και να μοιράζεται άλλη συνοδό με μαθητή από άλλη τάξη. Μετά από το δημοσίευμα του «Φ», στις 29 Ιανουαρίου 2021, που έφερε τίτλο «Αφαίρεσαν συνοδό 5χρονου με ειδικές ανάγκες», τελικά οι αρμόδιοι προχώρησαν στην τοποθέτηση προσωπικής συνοδού στο παιδί.

Το πρόβλημα με τη συνοδό, ωστόσο, απασχολεί για άλλη μια χρονιά την οικογένεια του 7χρονου, ενός παιδιού που δεν μπορεί να μιλήσει, η όραση του περιορίζεται στο 6% και αυτή στο ένα μάτι, ενώ δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί μόνο του ούτε για τις βασικές του ανάγκες.

Η μητέρα του Ζωή Ρούσσου, μιλώντας στον «Φ» αναφέρει πως χωρίς καμία ενημέρωση και παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει το παιδί της κατά την περσινή χρονιά, φέτος του αφαιρείται η προσωπική συνοδός, χωρίς ωστόσο να λάβει οποιασδήποτε απάντηση για τους λόγους. «Εν μία νυκτί αποφάσισαν οι αρμόδιοι της Σχολικής Εφορείας να σταματήσουν μια συνοδό και αυτή έτυχε να είναι του παιδιού μου, για να κάνουν οικονομία», σημείωσε, αναφέροντας πως τα παιδιά με αναπηρία αλλά και αυτά που χρειάζονται στήριξη από σχολική συνοδό, είναι παιδιά ευάλωτα και με ευαίσθητο ψυχικό κόσμο.

Εξήγησε μάλιστα πως τα παιδιά δένονται δύσκολα με τους συνοδούς τους και δύσκολα μπορούν να προσαρμοστούν με άλλα άτομα. «Αποφάσισαν ότι φέτος θα πρέπει να μοιράζεται τη σχολική συνοδό με άλλα δύο παιδιά. Και δεν φτάνει αυτό, θα είναι άλλη από αυτήν που είχε μέχρι τον Ιούλιο που μας πέρασε». «Για άλλη μια χρονιά περνάμε το ίδιο πράγμα. Να ζητάμε προσωπική συνοδό λες και το παιδί μας είναι άλλο από αυτό που είχαμε πέρσι. Λες και οι αρμόδιοι δεν είναι γνώστες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει», σημειώνει και φανερά δυσαρεστημένη μας αναφέρει πως ο Κωνσταντίνος παραμένει στο σπίτι και δεν πηγαίνει σχολείο.

Διερωτήθηκε μάλιστα εάν η συνοδός του παιδιού της, την οποία σταμάτησαν να εργάζεται, θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της Σχολικής Εφορείας ή θα κάνει εξοικονόμηση χρημάτων του Κράτους. «Αυτά τα παιδιά θα έπρεπε από την πρώτη ημέρα της γέννησής τους να έχουν την απαραίτητη στήριξη από το Κράτος και τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Εμείς οι γονείς τους παρακαλούμε για τα αυτονόητα, για αυτά που το Κράτος θα πρέπει να παρέχει σε αυτούς του μαθητές», σημείωσε.

Πηγή:philenews.com