Αρχική News Οι υφιστάμενες πολιτικές του ΥΠΑΝ δεν αντανακλούν την ενιαία εκπαίδευση, δηλώνει η...

Οι υφιστάμενες πολιτικές του ΥΠΑΝ δεν αντανακλούν την ενιαία εκπαίδευση, δηλώνει η Επίτροπος για τα δικαιώματα του Παιδιού

Οι-υφιστάμενες-πολιτικές-του-ΥΠΑΝ-δεν-αντανακλούν-την-ενιαία-εκπαίδευση,-δηλώνει-η-Επίτροπος-για-τα-δικαιώματα-του-Παιδιού

Η ενιαία εκπαίδευση δεν επιτυγχάνεται με την αποσπασματική αλλαγή του συστήματος, λέει η Δέσπω Μιχαηλίδου

Οι υφιστάμενες πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας «δεν αντανακλούν την ενιαία εκπαίδευση ως ορίζεται στα Γενικά Σχόλια των Επιτροπών του ΟΗΕ», αλλά «δίνουν έμφαση και επιλεκτικά περιορίζονται στη “στήριξη”», αναφέρει η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία, θα καταστεί εφικτή η διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου.

Εκφράζοντας σε γραπτή της δήλωση την υποστήριξή της στη διαμαρτυρία της ΚΥΣΟΑ για τη διεκδίκηση του δικαιώματος όλων των παιδιών στην ενιαία, ποιοτική, εκπαίδευση, η Επίτροπος, Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου, αναφέρει ότι οι διοικητικές πρακτικές που εφαρμόζονται από το Υπουργείο «φαίνεται να αποσκοπούν στη βελτίωση του συστήματος ένταξης παιδιών, διατηρώντας παράλληλα τον διαχωρισμό και θέτοντας εκποδών τη δημιουργία ενός συστήματος ενιαίας εκπαίδευσης».

Προσθέτει ότι είναι πάγια θέση του Γραφείου της Επιτρόπου ότι η ενιαία εκπαίδευση δεν επιτυγχάνεται με την αποσπασματική αλλαγή του συστήματος, μόνο για παιδιά με συγκεκριμένες κατηγορίες χαρακτηριστικών, αλλά με την εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος στην εκπαίδευση όλων των παιδιών.

«Το Γραφείο υπέβαλε αναλυτικά σχόλια στο ΥΠΑΝ με εισηγήσεις ως προς το προτεινόμενο Νομοσχέδιο για την Ενιαία Εκπαίδευση. Εν τούτοις όπως διαπιστώνω δεν φαίνεται να έχουν ούτε κατ’ ελάχιστον ληφθεί υπόψιν από το Υπουργείο. Αντιθέτως, οι διοικητικές πρακτικές που προωθούνται φανερώνουν είτε άρνηση ή απουσία πολιτικής βούλησης ή μη κατανόηση της έννοιας της ενιαίας εκπαίδευσης», υπογραμμίζει η Επίτροπος.

«Ευελπιστώ ότι, μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία, θα καταστεί εφικτή η διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου, ώστε ο κάθε επαγγελματίας να αποδίδει τα μέγιστα στην παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, που να ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού και στις απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων», καταλήγει η Επίτροπος στην παρέμβασή της.

ΚΥΠΕ