Λύσεις στα δημογραφικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος θα αναζητήσει ο Φορέας για την Αντιμετώπιση του Δημογραφικού Προβλήματος, ο οποίος θα συνεδριάσει στις 22 Ιουνίου υπό τον υπουργό Εργασίας, ύστερα από τρία χρόνια κατά τα οποία κάτι τέτοιο δεν έγινε κατορθωτό.
Αυτό ανέφεραν βουλευτές της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, ύστερα από ενημέρωση που είχαν από τους αρμόδιους φορείς για το θέμα. Η Επιτροπή για άλλη μια αφορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της μείωσης των γεννήσεων από Κύπριους.
Ο Πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής για Μελέτη του Δημογραφικού, βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι ενημερώθηκαν ότι στις 22 Ιουνίου θα συγκληθεί ο Φορέας για την Αντιμετώπιση του Δημογραφικού Προβλήματος υπό την Προεδρία του υπουργού Εργασίας, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια δεν είχε καταστεί δυνατόν να συνεδριάσει. Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για τη συμμετοχή δύο μελών της Επιτροπής κατά τη συνεδρίαση του φορέα, ύστερα από αίτημα της Επιτροπής.
Παράλληλα ανέφερε ότι με βάση τα επίσημη στοιχεία που τους παρέδωσαν τα αρμόδια Υπουργεία, η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που κινδυνεύει με τη μείωση του γηγενή πληθυσμού, ενώ ανέφερε ότι η αναπλήρωση του πληθυσμού γίνεται πλέον από τις ροές των μεταναστών.
Συμπλήρωσε ότι για 22 σχολεία δημοτικής εκπαίδευση στο κέντρο της πρωτεύουσας, οι Κύπριοι μαθητές είναι η τρομερή μειοψηφία. Ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι Κύπριοι μαθητές σε 3 σχολεία είναι μηδέν και σε 17 άλλα σχολεία αποτελούν ποσοστό κάτω του 10% του συνόλου των μαθητών.
Ανέφερε ότι όλα αυτά θα έπρεπε να κτυπούν καμπανάκι στους αρμόδιους Υπουργούς και στην Κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα από τα αρμόδια υπουργεία.
Όσον αφορά την αναπλήρωση του πληθυσμού, είπε ότι για την προηγούμενη χρονιά ο επίσημος δείκτης ήταν στο 1,4. Από το 1,4, συμπλήρωσε, υπήρξε αύξηση λόγω γεννήσεων από ζευγάρια μεταναστών, κάτι το οποίο χαρακτήρισε τραγικό.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε ότι ο δείκτης γονιμότητας είναι στο 1,4 όταν πρέπει να είναι στο 2,1 για την αναπλήρωση του πληθυσμού. Σημείωσε ότι άκουσαν την έκκληση και την κραυγή αγωνίας από πλευράς του προέδρου του Συνδέσμου των Πολυτέκνων, αλλά και των τριτέκνων για ουσιαστική στήριξη των οικογενειών και εφαρμογή μέτρων για στήριξη των γεννήσεων.
Πρόσθεσε ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα αλλά δεν ήταν αρκετά, όπως η εφαρμογή της άδειας πατρότητας, της γονικής άδειας, η επέκταση της άδειας μητρότητας, η εφαρμογή στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους, ενώ υπήρξε επιχορήγηση τροφείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Πρόσθεσε ότι αναμένουν τη συνεδρία του Φορέα για το Δημογραφικό για να ακούσουν τις προτάσεις της Κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη στήριξη των γεννήσεων και των οικογενειών, ενώ είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει απόψεις για μέτρα στήριξης των οικογενειών, συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αλλά και στήριξης των γεννήσεων. Κάποια από αυτά είπε, είναι η φορολογική μεταρρύθμιση ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, η επέκταση των στεγαστικών προγραμμάτων για νέα ζευγάρια, η στήριξη του εφάπαξ ποσού των γεννήσεων από το τρίτο παιδί, η επέκταση του Ολοήμερου σχολείου η επέκταση της τηλεργασίας και άλλα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι αφού υπήρξε μια περίοδος που δεν ασχολείτο κανένας με το δημογραφικό που είναι η πεμπτουσία της ύπαρξης μιας κοινωνίας, τα πράγματα έφτασαν στην ώρα μηδέν που τα πράγματα είναι τραγικά. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα μέτρα στήριξης των πολυτέκνων, στήριξης γεννήσεων και στήριξης της οικογένειας, πράγματα όπως είπε, πρωτάκουστα τα τελευταία είκοσι χρόνια.
«Αυτά που θεωρούσαμε αυτονόητα δηλαδή, έστω και αργά και μετά που μετατρέψαμε την κοινωνία μας σε μια κοινωνία, όπου κανένας δεν ασχολείτο με την οικογένεια και τις γεννήσεις, σήμερα ανακαλύψαμε ότι δεν θα υπάρχει λαός, δεν θα υπάρχουν παιδιά όταν δεν υπάρχει μέλλον. Ας είναι, έστω και την υστάτη», είπε.
Πηγή:reporter.com.cy