Αρχική News Ώρα για ύπνο…στο δικό σου κρεβατάκι!

Ώρα για ύπνο…στο δικό σου κρεβατάκι!

Πώς να βοηθήσετε το νήπιο σας να κοιμηθεί μόνο του; Με υπομονή, συνέπεια και λίγη καθοδήγηση από το Harvard.

Ως γονείς, όλοι γνωρίζουμε την απόλαυση του να αγκαλιάζουμε τα μικρά μας στον ύπνο τους, η ζεστασιά τους και η ασφάλεια που νιώθουμε όταν ξέρουμε ότι είναι κοντά μας, είναι συναίσθημα μοναδικό…μέχρι κάποια ηλικία.

Έρχεται η στιγμή που, τόσο για την ανάπτυξή του όσο και για την ηρεμία μας, είναι σημαντικό το παιδί να αρχίσει να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι. Αν αυτή η μετάβαση φαίνεται δύσκολη, μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι!

Η διαδικασία ίσως να απαιτεί χρόνο και υπομονή, όμως με την κατάλληλη προσέγγιση, το παιδί σας μπορεί να την αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση και άνεση. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard, είναι απολύτως εφικτό.

1.Κατανοήστε τον λόγο για τον οποίο θέλει να κοιμηθεί μαζί σας

Πριν ξεκινήσετε, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε γιατί το παιδί σας θέλει να κοιμηθεί μαζί σας. Συνήθως, αυτό συμβαίνει επειδή σας αγαπάει και αισθάνεται ασφάλεια όταν είναι κοντά σας, είστε ο ήρωάς του. Ο ύπνος είναι μια πολύ ανακουφιστική διαδικασία, και για τα μικρά παιδιά, η παρουσία των γονιών προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια.

Ωστόσο, πριν προσπαθήσετε να αλλάξετε αυτήν τη συνήθεια, πάρτε λίγο χρόνο να αξιολογήσετε αν το παιδί σας είναι έτοιμο για αυτή την αλλαγή. Αν το παιδί σας είναι πιο εξαρτημένο ή ευερέθιστο από το συνηθισμένο, ή αν αντιμετωπίζει κάποιες συναισθηματικές δυσκολίες, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

ώρα για ύπνο

2.Δημιουργήστε ένα ελκυστικό χώρο ύπνου

Ένα από τα κλειδιά για να κάνετε αυτή τη μετάβαση πιο εύκολη είναι να δημιουργήσετε ένα δωμάτιο που το παιδί σας θα απολαύσει. Θέλετε να νιώθει ενθουσιασμένο και άνετο με τον νέο του χώρο ύπνου.

Ορίστε μερικές ιδέες:

  • Εμπλέξτε το παιδί στη διαδικασία: Αφήστε το να επιλέξει τα σεντόνια, τα χρώματα και τη διακόσμηση. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι είναι μέρος αυτής της διαδικασίας, είναι πιο πιθανό να αγκαλιάσουν το νέο τους δωμάτιο.
  • Σκεφτείτε τις ευαισθησίες του παιδιού: Αν το παιδί σας είναι ευαίσθητο στο φως, επενδύστε σε κουρτίνες που σκοτεινιάζουν το δωμάτιο. Αν φοβάται το σκοτάδι, χρησιμοποιήστε νυχτερινά φώτα ή έναν μαλακό φωτισμό..
  • Κάντε το δωμάτιο ζεστό και άνετο: Μερικές επιπλέον πινελιές, όπως μαλακά μαξιλάρια, το αγαπημένο του αρκουδάκι ή ένα ηρεμιστικό βιβλίο, μπορούν να κάνουν τη διαφορά για να νιώθει το παιδί ασφαλές και άνετο στον νέο του χώρο.

    3.Καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Τα παιδιά ευημερούν με τη ρουτίνα και τη σταθερότητα, και μια προβλέψιμη διαδικασία ύπνου μπορεί να τους βοηθήσει να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν για τον ύπνο.

  • Ηρεμιστικές δραστηριότητες: Μετά από μια γεμάτη μέρα, χρησιμοποιήστε δραστηριότητες όπως το ζεστό μπάνιο, λίγη αγκαλιά ή διάβασμα μιας αγαπημένης ιστορίας για να μειώσετε την ενέργεια πριν τον ύπνο.
  • Συνεπής ωράριο: Προσπαθήστε να κρατάτε τις ώρες του ύπνου και το ξύπνημα όσο το δυνατόν πιο συνεπείς. Αυτό βοηθά στην ρύθμιση του εσωτερικού του ρολογιού και κάνει πιο εύκολο για το παιδί να νιώσει κουρασμένο την ώρα που πρέπει να κοιμηθεί.
  • Φροντίδα και όχι βιασύνη: Το κλειδί είναι να κάνετε τη στιγμή του ύπνου να φαίνεται σαν μια ιδιαίτερη και τρυφερή ώρα. Αν το παιδί νιώθει ηρεμία και ασφάλεια, είναι πιο πιθανό να παραμείνει στο κρεβάτι του χωρίς αντίσταση.

    4.Σταδιακή απομάκρυνση: Ένα βήμα τη φορά

Αν το παιδί σας έχει δυσκολία να κοιμηθεί μόνο του, δεν χρειάζεται να το πιέσετε να το κάνει από την πρώτη στιγμή. Ξεκινήστε αργά και αφήστε το να προσαρμοστεί σταδιακά.

Μείνετε κοντά αρχικά: Μετά το δείπνο ή το διάβασμα ενός βιβλίου, καθίστε κοντά στο κρεβάτι του για λίγα λεπτά. Καθώς το παιδί συνηθίζει, μπορείτε να μετακινηθείτε λίγο πιο κοντά στην πόρτα. Αυτή η μέθοδος το κάνει να νιώθει ασφάλεια χωρίς να είστε ακριβώς δίπλα του.

Σεβαστείτε τα συναισθήματά του: Είναι φυσιολογικό το παιδί να αισθάνεται άγχος ή λύπη για την αλλαγή. Διαβεβαιώστε το ότι είστε κοντά και ότι είναι ασφαλές. Αυτή η ήρεμη, σταδιακή προσέγγιση θα το βοηθήσει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση με τον καιρό.

5.Θέστε υγιή όρια με αγάπη και υπομονή

Ένα από τα πιο δύσκολα μέρη αυτής της διαδικασίας είναι να τηρήσετε τα όρια όταν το παιδί προσπαθήσει να μπει στο κρεβάτι σας τη νύχτα.

Αντιμετωπίστε το με συνέπεια, αλλά με τρυφερότητα: Αν το παιδί σας βγει από το κρεβάτι του, καθοδηγήστε το πίσω στο δωμάτιό του. Αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό, αλλά η συνέπεια είναι το κλειδί. Αν υποκύψετε και το αφήσετε να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας, θα συνεχίσει να το κάνει κάθε βράδυ.

Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση: Γιορτάστε κάθε μικρή επιτυχία! Επαινέστε το παιδί σας για οποιαδήποτε πρόοδο, ακόμη κι αν είναι μόνο για ένα μικρό διάστημα. Μπορείτε να το ανταμείψετε με λίγο παραπάνω χρόνο για διάβασμα ή μια διασκεδαστική έξοδο. Ωστόσο, προσπαθήστε να αποφύγετε τα υλικά αντικείμενα και εστιάστε περισσότερο στη συναισθηματική σύνδεση και τον ποιοτικό χρόνο.

Το να κοιμηθεί το παιδί σας μόνο του μπορεί να πάρει χρόνο, και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η μετάβαση στον ανεξάρτητο ύπνο είναι ένα σημαντικό βήμα, και η καλύτερη προσέγγιση είναι να το κάνετε με υπομονή, συνέπεια και πολλή αγάπη. Θα τα καταφέρετε μαζί!

Πηγή:imommy.gr

close