Αρχική News Γιατί τα σημερινά παιδιά είναι τόσο αγχωμένα;

Γιατί τα σημερινά παιδιά είναι τόσο αγχωμένα;

Ο αόρατος παράγοντας πίσω από το άγχος της Γενιάς Άλφα – Τι απασχολεί τα παιδιά τη σύγχρονη εποχή;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, 1 στα 5 παιδιά έχει διαγνωστεί με κάποια ψυχική ή συναισθηματική διαταραχή – με την αγχώδη διαταραχή να είναι η συχνότερη.

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι κι τα παιδιά εμφανίζουν αυξανόμενα σημάδια άγχους;

Πώς δημιουργείται το άγχος στα παιδιά

H Γενιάς Άλφα μεγαλώνει σε έναν κόσμο όπου η αβεβαιότητα έχει σχεδόν εξαλειφθεί:

  • Τα trackers τους λένε πού να πάνε και πότε θα φτάσουν.
  • Οι ψηφιακές οικογενειακές ατζέντες προγραμματίζουν κάθε λεπτό της ημέρας.
  • Οι εφαρμογές και οι έξυπνοι βοηθοί δίνουν απαντήσεις σε κάθε ερώτηση.
  • Οι παιδικές σειρές παρουσιάζουν έναν προβλέψιμο κόσμο, όπου όλα λύνονται άμεσα και τέλεια.

Αυτή η υπερβολική προβλεψιμότητα δημιουργεί μια γενιά που δυσκολεύεται να διαχειριστεί το απρόβλεπτο. Όταν δεν υπάρχουν εκπλήξεις στην καθημερινότητα, κάθε μικρή απόκλιση βιώνεται ως απειλή.

Η ανασφάλεια και το άγχος γεννιούνται όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το άγνωστο. Όταν όμως το άγνωστο απουσιάζει τελείως από την παιδική εμπειρία, τότε δεν μαθαίνουμε ποτέ να το αντέχουμε.

Οι τεχνολογικές ευκολίες της σύγχρονης εποχής,  προσφέρουν σιγουριά. Αλλά και αφαιρούν από τα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν πώς να προσαρμόζονται και να επιλύουν προβλήματα.

Ψηφιακό άγχος

Οι σημερινοί έφηβοι περνούν περισσότερο χρόνο στις οθόνες από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά. Κι ενώ η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πληθώρα ευκαιριών, η υπερβολική χρήση της μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά την ψυχική υγεία των νέων. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ψηφιακό άγχος ή ψηφιακή κόπωση (digital distress). Ωστόσο, η αναγνώρισή του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να εκδηλώνεται μέσα από μεταπτώσεις στη διάθεση, δυσκολίες στον ύπνο, εκρήξεις θυμού ή απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες εκτός οθόνης – συμπεριφορές που πολλοί γονείς αποδίδουν απλώς στην εφηβεία.

Η ψηφιακή καταπόνηση δεν σχετίζεται μόνο με τον χρόνο μπροστά στην οθόνη, αλλά και με το περιεχόμενο που καταναλώνεται, τη συνεχή έκθεση στη σύγκριση και την πίεση του να είναι κάποιος διαθέσιμος 24/7.

Όπως εξηγούν οι παιδοψυχίατροι, η ψηφιακή κόπωση συνδυάζει την υπερβολική χρήση με αρνητικές αλλαγές στη συμπεριφορά, που συχνά παραπέμπουν σε άγχος ή κατάθλιψη. «Δεν είναι απλώς θέμα χρόνου, αλλά και συναισθηματικής επιβάρυνσης. Τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν πίσω από την οθόνη, μακριά από το βλέμμα των ενηλίκων», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Οι έφηβοι μπορεί να προσπαθούν να διαχειριστούν μόνοι τους ό,τι τους καταπιέζει, κάτι που συχνά επιδεινώνει την κατάστασή τους. Όταν οι γονείς επιχειρούν να περιορίσουν τον χρόνο μπροστά στην οθόνη και οι έφηβοι αντιδρούν με υπερβολικό θυμό ή πανικό, αυτό δεν σημαίνει ανυπακοή, αλλά μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή της ντοπαμίνης ή αίσθηση απώλειας ελέγχου.

Πηγή:imommy.gr