
Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση, στήριξη και χώρο για να δοκιμάσουν, να αποτύχουν και να ξαναπροσπαθήσουν μέχρι να πετύχουν…
Το να μεγαλώνεις παιδιά δεν ήταν ποτέ εύκολο. Όμως οι σημερινοί γονείς καλούνται να τα βγάλουν πέρα με νέες, πρωτόγνωρες προκλήσεις. Και το τίμημα είναι υψηλό: την τελευταία εικοσαετία, τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξηθεί δραματικά.
Η σύγκρουση ανάμεσα στην τεχνολογία, τις ραγδαία μεταβαλλόμενες κοινωνικές νόρμες και τις παραδοσιακές πρακτικές ανατροφής έχει δημιουργήσει ένα περίπλοκο τοπίο, γεμάτο παγίδες αλλά και ευκαιρίες. Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες γύρω από τον ρόλο του γονιού είναι πιο υψηλές από ποτέ: να είσαι παρών σε κάθε δραστηριότητα του παιδιού σου, να φτιάχνεις θρεπτικά και ισορροπημένα γεύματα, να επιλέγεις εκπαιδευτικά παιχνίδια, να ενθαρρύνεις την ακαδημαϊκή αριστεία χωρίς όμως να συνδέεις την αξία του παιδιού με τις επιδόσεις του. Κι όλα αυτά με χαμόγελο, χωρίς να παραμελείς τη δουλειά, τη σχέση, την υγεία σου.
Μέσα σ’ αυτό το χάος δεν είναι δύσκολο να ξεχάσουμε ποιος είναι ο σκοπός μας: Να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας ώστε να γίνουν υγιείς, αυτάρκεις και συναισθηματικά ώριμοι ενήλικες.
Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν από νωρίς τις δεξιότητες που απαιτεί η ενηλικίωση. Κανείς δεν γίνεται ορειβάτης χωρίς να μάθει να σκαρφαλώνει. Κανείς δεν φτιάχνει επιχείρηση χωρίς να μάθει να δουλεύει. Τα παιδικά χρόνια είναι το πεδίο άσκησης για την ενήλικη ζωή: μέσα από τις αποτυχίες, τις απογοητεύσεις και τις μικρές (ή μεγάλες) μάχες της καθημερινότητας, χτίζεται ο χαρακτήρας.
Το θέμα είναι πώς μαθαίνουμε στα παιδιά να αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες, παραμένοντας δίπλα τους, αλλά όχι μπροστά τους;
Μεγαλώνουμε επιτυχημένα παιδιά με…
1. Εργατικότητα
Η δουλειά δεν είναι τιμωρία. Για ένα παιδί, δουλειά σημαίνει αρχικά μικρές καθημερινές υποχρεώσεις – δουλειές στο σπίτι, φροντίδα κατοικίδιου, αργότερα ίσως εθελοντισμός. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες χτίζεται η αυτοεκτίμηση, η υπευθυνότητα, η συνεργασία και η επιμονή.
2. Υπομονή
Ένα παιδί που μαθαίνει να περιμένει, να αναβάλλει την ικανοποίηση μιας επιθυμίας, αποκτά ένα πολύτιμο εργαλείο για τη ζωή του. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ικανότητα αναβολής της ανταμοιβής συνδέεται με υψηλότερες επιδόσεις και καλύτερη ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή.
3. Πειθαρχία
Η αυτοπειθαρχία είναι η δύναμη να κάνεις αυτό που πρέπει – είτε σου αρέσει, είτε όχι. Είναι το να ξυπνήσεις για να διαβάσεις, να πεις «όχι» στην υπερβολή. Αυτή η δεξιότητα καλλιεργείται μέσα από δραστηριότητες όπως η μουσική, ο αθλητισμός, η οικονομία (π.χ. αποταμίευση για μια αγορά).
Έτσι το παιδί μαθαίνει να αναλαμβάνει ευθύνη για τον εαυτό του και να πετυχαίνει τους προσωπικούς του στόχους – – από τις σχέσεις του, μέχρι τη δουλειά, την υγεία και την ψυχική του ισορροπία.