Αρχική News Online παιχνίδια: Οι κίνδυνοι για τους παθιασμένους gamers

Online παιχνίδια: Οι κίνδυνοι για τους παθιασμένους gamers

Τα παιδιά της Γενιάς Άλφα είναι αυτά που παίζουν περισσότερα online παιχνίδια, λέει νέα έρευνα. Πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε από τους κινδύνους;

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί τον 21ο αιώνα, γνωστά ως Γενιά Άλφα, αφιερώνουν αρκετή ώρα για online παιχνίδια, γεγονός που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην γενικότερη υγεία τους, σωματική και ψυχική. Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα Minecraft, Roblox και Fortnite είναι μερικά μόνο από τα δημοφιλή παιχνίδια που καταναλώνουν τον χρόνο της Γενιάς Άλφα.

Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εμπορικής ένωσης της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών, την Entertainment Software Association, το 79% αυτής της γενιάς -παιδιά δηλαδή που είναι γεννημένα από το 2010 έως το 2024- παίζει σε εβδομαδιαία βάση.

Με βάση τα ευρήματα, αν και αναμένεται να γίνουν η γενιά με τους περισσότερους gamers, η Γενιά Z δεν μένει πολύ πίσω, με το 63% των μελών της να προτιμά τα βιντεοπαιχνίδια από τις ταινίες.

Online παιχνίδια και κίνδυνος διαδικτυακών θηρευτών
Σε μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Psychologist, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν και πολλά θετικά στο gaming. Είναι διασκεδαστικό, φέρνει χαρά και προσφέρει κοινωνικά και γνωστικά οφέλη.

Όμως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση των διαδικτυακών θηρευτών στα παιδιά.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Thorn, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αναπτύσσει τεχνολογία για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, το 25% των νέων αναφέρει ότι δέχτηκε σεξουαλική προσέγγιση στο διαδίκτυο με αντάλλαγμα κάτι αξίας, πριν κλείσει ακόμη τα 18 του χρόνια, ακόμα και σε gaming πλατφόρμες.

Δυστυχώς, αυτές οι απειλές παρατηρούνται σχεδόν σε όλες τις πλατφόρμες, αναφέρουν οι ερευνητές, ενώ προσθέτουν ότι αυτοί οι χώροι είναι εξ ορισμού κοινωνικοί και έτσι οι κακόβουλοι χρήστες τους στοχεύουν μέσα σε αυτούς να έρθουν σε επαφή με νέους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Όμως, δεν είναι απαραίτητο να φτάσουμε σε ακραία σενάρια και αποφάσεις, όπως -ας πούμε- στο να απαγορεύσουμε στα παιδιά μας εντελώς το gaming. Αντιθέτως, οι γονείς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν να περιηγηθούν στον κόσμο των online παιχνιδιών με ασφάλεια.

Οι γονείς δεν μπορούν να ελέγχουν τα πάντα. Ωστόσο, η λήψη προληπτικών μέτρων για την εκπαίδευση των παιδιών, τον καθορισμό ορίων γύρω από τα παιχνίδια και την παρακολούθηση του περιεχομένου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν εφαρμογές γονικού ελέγχου για να βοηθήσουν τα παιδιά να παραμείνουν ασφαλή. Εργαλεία όπως αυτά είναι χρήσιμα, καθώς μια πρόσφατη αναφορά από την Prodigy Education διαπίστωσε ότι το 57% των παιδιών δεν είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει ακατάλληλη διαδικτυακή επαφή, σύμφωνα με τους γονείς του.

Μία επίσης καλή ιδέα, από την οποία πιθανόν θα πρέπει να ξεκινήσουν οι γονείς, είναι να προσπαθήσουν να συζητήσουν ανοιχτά τους πιθανούς κινδύνους. Η συζήτηση για τη σεξουαλική προσέγγιση στο διαδίκτυο μπορεί να είναι άβολη, αλλά είναι σημαντικό ένας γονιός να είναι ανοιχτός σε αυτή.

Δημιουργώντας ένας ασφαλές περιβάλλον, διαβεβαιώνοντας τα παιδιά σας ότι θα είστε πάντα εκεί, αν χρειαστεί να σας μιλήσουν για κάτι, έχετε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα στο να τα προστατεύσετε.

Κίνδυνοι του gaming

  • Εθισμός ή υπερβολικός χρόνος οθόνης που επηρεάζει τον ύπνο, τις σχολικές επιδόσεις και την κοινωνική ζωή.
  • Έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο (βία, ρητορική μίσους, σεξουαλικό υλικό).
  • Απάτες και προσπάθειες phishing, όπως αντικείμενα εντός παιχνιδιών που κλέβουν πληροφορίες.
  • Παραβιάσεις απορρήτου, όπως η κοινοποίηση προσωπικών στοιχείων χωρίς να συνειδητοποιούν οι κίνδυνοι.

Πηγή:imommy.gr