Αρχική News «Μέθοδος Καγκουρό»: Σώμα με σώμα για να χτυπήσει δυνατά η καρδιά της...

«Μέθοδος Καγκουρό»: Σώμα με σώμα για να χτυπήσει δυνατά η καρδιά της ζωής

Μια πρακτική που μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη ζωή πρόωρων και ευάλωτων νεογνών εφαρμόζεται όλο και πιο συστηματικά σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας ανά τον κόσμο – και δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό ή φαρμακευτική αγωγή, αλλά την ανθρώπινη επαφή.

Ο λόγος για τη μέθοδο «Καγκουρό» (Kangaroo Mother Care), μια τεχνική φροντίδας που στηρίζεται στην άμεση επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ νεογέννητου και γονέα. Το βρέφος τοποθετείται στο στήθος της μητέρας ή του πατέρα, με σκοπό να επωφεληθεί από τη θερμότητα, την αναπνευστική σταθερότητα και την αίσθηση ασφάλειας που προσφέρει το ανθρώπινο σώμα.

Η ονομασία της μεθόδου δεν είναι τυχαία: θυμίζει τον τρόπο που τα καγκουρό προστατεύουν τα μικρά τους στην κοιλιακή τους θήκη, κρατώντας τα κοντά στο σώμα τους μέχρι να ωριμάσουν.

15 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Kangaroo Mother Care

Η 15η Μαΐου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Kangaroo Mother Care, αναδεικνύοντας την τεράστια σημασία της μεθόδου αυτής για την υγεία και την επιβίωση των πρόωρων ή ευάλωτων νεογέννητων. Χιλιάδες γονείς –μητέρες και πατέρες– σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτή την προσέγγιση, όχι μόνο για την ασφάλεια των παιδιών τους αλλά και για τη θεμελίωση ενός ισχυρού δεσμού από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ζωής.

Ιατρικά τεκμηριωμένα οφέλη

Πλήθος ερευνών έχει αποδείξει ότι η συγκεκριμένη πρακτική:

  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος του νεογνού.
  • Σταθεροποιεί την καρδιακή και αναπνευστική του λειτουργία.
  • Μειώνει τα επίπεδα στρες και τον κίνδυνο λοιμώξεων.
  • Βοηθά στον μητρικό θηλασμό και ενισχύει την παραγωγή γάλακτος.
  • Ενδυναμώνει τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ παιδιού και γονέα.

Σύμφωνα με ειδικούς νεογνολόγους, η μέθοδος μπορεί να συνδράμει στην ταχύτερη αποκατάσταση πρόωρων βρεφών, με σαφώς λιγότερες επιπλοκές.

Σημαντική και στην Κύπρο

Παρότι η πρακτική υιοθετείται ολοένα και περισσότερο διεθνώς, παραμένει ζητούμενο η ευρύτερη εφαρμογή της και στην Κύπρο. Στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, όπου πολλές οικογένειες περνούν εβδομάδες γεμάτες αγωνία, η μέθοδος «Καγκουρό» μπορεί να αποτελέσει μια σανίδα ελπίδας και ουσιαστικής συμμετοχής στη φροντίδα των παιδιών.

Oι Συνδέσμοι στην Κύπρο που δραστηριοποιούνται για τα προώρα μωρά, τα «Μωρά Θαύματα» και η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης», έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στη σημασία τέτοιων μεθόδων, ζητώντας τη θεσμοθέτησή τους ως στάνταρτ πρακτικές στις μονάδες νεογνών.

Η αγκαλιά που σώζει

Πέρα από την ιατρική του διάσταση, το «Καγκουρό» είναι μια πράξη αγάπης. Μια αγκαλιά που δεν θεραπεύει μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή. Σε ένα περιβάλλον γεμάτο μηχανήματα και αβεβαιότητα, το ανθρώπινο άγγιγμα γίνεται φάρμακο.

Κι αν κάτι αποδεικνύει αυτή η μέθοδος, είναι ότι η ζωή δεν αρχίζει απλώς με μια αναπνοή. Αρχίζει με μια επαφή. Μια καρδιά που χτυπά πάνω σε μια άλλη.

Του Παναγιώτη Τούμπα