
Πώς ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την υγεία του παιδιού από τη γέννησή του έως την εφηβεία.
Μπορεί το βάρος μιας γυναίκας στην αρχή της εγκυμοσύνης να «προβλέψει» τη μελλοντική υγεία του παιδιού της; Μια μεγάλη αυστραλιανή μελέτη λέει «ναι» και μάλιστα με σημαντική ακρίβεια.
Η μελέτη που αλλάζει τα δεδομένα
Στην έρευνα συμμετείχαν 2.121 έγκυες γυναίκες υπέρβαρες και παχύσαρκες. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα παιδιά τους από τη γέννηση έως την ηλικία των 10 ετών. Το βασικό εύρημα; Όσο υψηλότερος ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) της μητέρας στην αρχή της εγκυμοσύνης, τόσο υψηλότερος ήταν και ο BMI του παιδιού στην πορεία.
Αριθμοί που ανησυχούν
Κάθε 5 μονάδες αύξησης στον BMI της μητέρας αντιστοιχούσαν σε αύξηση 0,74 kg/m² στον BMI του παιδιού στην ηλικία 8-10 ετών. Η συσχέτιση έγινε εμφανής από την ηλικία των 3-5 ετών και ήταν πιο έντονη στην προεφηβεία .
Δεν αρκεί η παρέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Αν και κάποιες γυναίκες έλαβαν υποστήριξη με πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, τα παιδιά τους δεν είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα σε βάρος ή υγεία από εκείνα των μητέρων που δέχτηκαν τυπική φροντίδα.
Ο ρόλος του πατέρα δεν είναι αμελητέος
Εκτός από τις μητέρες, και οι πατέρες επηρεάζουν το βάρος του παιδιού, ιδίως από την ηλικία των 8 ετών και πάνω. Η παχυσαρκία , όπως φαίνεται, έχει και «πατρική κληρονομιά».
Το μήνυμα: Πρόληψη πριν την εγκυμοσύνη
Η καθηγήτρια Jodie Dodd υπογραμμίζει ότι για να «σπάσει» ο κύκλος της παχυσαρκίας, πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις πριν την εγκυμοσύνη. Η ενημέρωση και η προετοιμασία του ζευγαριού είναι καθοριστικές για την υγεία των μελλοντικών παιδιών.
Πηγή:mothersblog.gr