
Μπορεί μερικές φορές να σου σπάει τα νεύρα, αλλά η αδερφή σου είναι πολύτιμη για την ψυχική σου υγεία…
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Ulster και De Montfort υποστηρίζουν ότι η παρουσία μιας αδερφής στην οικογένεια συνδέεται με περισσότερη αισιοδοξία και αυξημένα επίπεδα ικανοποίησης.
Μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας ανέλυσε 571 άτομα ηλικίας 17 έως 25 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν τουλάχιστον μία αδερφή είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση και, φιλοδοξία και κίνητρο για την επίτευξη στόχων. Επιπλέον, αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες πιο αποτελεσματικά και είχαν πιο ενεργή κοινωνική ζωή.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα σκορ παρατηρήθηκαν σε αγόρια που μεγάλωσαν μόνο με αδερφούς. Η έλλειψη συναισθηματικής έκφρασης και υποστήριξης επηρέασε αρνητικά την ψυχική υγεία τα παιδιά που δεν είχαν αδερφή.
Τι προσφέρει η αδερφή στην οικογένεια
Ο καθηγητής Tony Cassidy από το Πανεπιστήμιο Ulster εξηγεί ότι «οι αδερφές ενθαρρύνουν την ανοιχτή επικοινωνία και τη συνοχή στις οικογένειες. Η συναισθηματική έκφραση είναι θεμελιώδης για την καλή ψυχολογική υγεία, και η παρουσία αδελφών την προάγει».
Υπάρχει ιδανική διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών;
Πόσο μακριά ηλικιακά πρέπει να είναι τα αδέρφια για να έχουν καλή σχέση; Δύο, τρία χρόνια ή μήπως πιο πολλά είναι καλύτερα; H αλήθεια είναι ότι στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη απάντηση. Κι αυτό γιατί κάθε διαφορά έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της τόσο όσον αφορά τη σχέση μεταξύ αδερφών όσο και συνολικά τις οικογενειακές σχέσεις.
Οι περισσότεροι γονείς με πολλά παιδιά επιδιώκουν η ηλικιακή απόσταση μεταξύ αυτών να μην είναι πολύ μεγάλη, με τη σκέψη πως όσο πιο κοντά είναι τα παιδιά μεταξύ τους, τόσο το καλύτερο για τα ίδια και τη σχέση τους. Αλλά, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Οχάιο στην οποία συμμετείχαν περίπου 18.500 μαθητές, ο μεγαλύτερος αριθμός αδερφών καθώς και η κοντινή απόσταση στην ηλικία που έχουν μεταξύ τους τα αδέρφια, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών όταν φτάνουν στην εφηβεία.
O Νταγκ Ντάουνι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής κοινωνιολογίας στο «The Ohio State University», δήλωσε: «Οι λεπτομέρειες του μοτίβου ποικίλλουν ανάλογα με την απόσταση των ηλικιών και την ίδια την ηλικία των παιδιών, αλλά το γεγονός ότι συνολικά αυτό το μοτίβο βρέθηκε να επαναλαμβάνεται και στις δύο χώρες είναι εντυπωσιακό. Στην Κίνα, οι έφηβοι χωρίς αδέρφια εμφάνισαν την καλύτερη ψυχική υγεία. Το ίδιο συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα παιδιά που δεν είχαν κανένα ή είχαν μόνο ένα αδερφάκι».
Για παράδειγμα, όταν τα παιδιά έχουν λίγα χρόνια διαφορά, τείνουν να δημιουργούν έναν δεσμό που βασίζεται στη συντροφικότητα αφού μεγαλώνουν μαζί. Όταν τα παιδιά έχουν διαφορά οκτώ, εννέα, δέκα ή περισσότερα χρόνια, η δυναμική όλης της οικογένειας είναι πολύ διαφορετική και συνήθως γίνεται μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να συνυπάρξουν διαφορετικοί «κόσμοι».
Πηγή:imommy.gr