
Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια παιδιά που αντιμετωπίζουν υποσιτισμό ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζονται εντός του 2025, λόγω των δραστικών περικοπών στη διεθνή ανθρωπιστική χρηματοδότηση, προειδοποίησε την Τετάρτη η UNICEF.
«Τις τελευταίες δεκαετίες, είχαμε σημειώσει εντυπωσιακές προόδους ως προς τη μείωση του υποσιτισμού των παιδιών παγκοσμίως», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού. «Όμως οι απότομες περικοπές της χρηματοδότησης θα αντιστρέψουν με δραματικό τρόπο αυτές τις προόδους και θα θέσουν εκατομμύρια επιπλέον ζωές παιδιών σε κίνδυνο», προειδοποίησε.
Η UNICEF αναφέρεται σε μειώσεις ή αναμενόμενες μειώσεις στις συνεισφορές δωρητών, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες. Ωστόσο, επισημαίνει την απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει τα περισσότερα προγράμματα της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας (USAID), η οποία διαχειριζόταν προϋπολογισμό 42,8 δισ. δολαρίων ετησίως.
Οι εκτιμήσεις της UNICEF αφορούν κυρίως τον επισιτιστικό τομέα. Η υπηρεσία υπολογίζει ότι 2,4 εκατομμύρια παιδιά με οξύ ακραίο υποσιτισμό κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πρόσβαση σε έτοιμη προς χρήση θεραπευτική τροφή έως το τέλος του 2025.
Παράλληλα, η UNICEF εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας ή μείωσης προσωπικού σε 2.300 εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα για παιδιά που πάσχουν από απίσχνανση – μορφή ακραίας αδυναμίας που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Απειλούνται επίσης άλλα 28.000 κέντρα για τον υποσιτισμό, με ορισμένα να έχουν ήδη διακόψει τις υπηρεσίες τους.
Η χρηματοδοτική κρίση καταγράφεται ενώ οι ανάγκες των παιδιών παγκοσμίως έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, σύμφωνα με τη UNICEF. Οι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση περιλαμβάνουν τον αριθμό ρεκόρ εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών, ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τις γυναίκες και τα κορίτσια. «Ήδη πριν από τις περικοπές της χρηματοδότησης, ο αριθμός των εγκύων και θηλαζουσών που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό είχε αυξηθεί ραγδαία, από τα 5,5 εκατομμύρια στα 6,9 εκατομμύρια —ή κατά 25%— από το 2020», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ