Αρχική News Αγέννητοι… «γευσιγνώστες»: Από την διατροφή της μαμάς στις προτιμήσεις του μωρού

Αγέννητοι… «γευσιγνώστες»: Από την διατροφή της μαμάς στις προτιμήσεις του μωρού

Τα μωρά θυμούνται (και προτιμούν) μυρωδιές, γεύσεις από τη διατροφή της μαμάς τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί επηρεάζει τόσο την υγεία της μητέρας όσο και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Νέα διεθνής μελέτη υποδεικνύει ότι η διαδικασία ανάπτυξης των προτιμήσεων γεύσης ξεκινά πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε… Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Aston και το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας στη Γαλλία εξέτασαν πώς οι γευστικές προτιμήσεις αναπτύσσονται πριν από τη γέννηση και συνεχίζονται στην πρώιμη βρεφική ηλικία.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, βασίζεται σε 4D υπερηχογραφήματα τα οποία έδειχναν πώς τα έμβρυα αντιδρούν σε διαφορετικές γεύσεις στη μήτρα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολουθούσαν μητέρες που κατανάλωναν λαχανίδα ή καρότο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά τη γέννηση, είδαν ότι τα βρέφη που εκτέθηκαν σε οσμές αυτών των λαχανικών στη μήτρα, δεν είχαν έντονες αρνητικές αντιδράσεις ή εκφράσει όταν εκτέθηκαν στις ίδιες οσμές μετά τη γέννηση, υποδεικνύοντας ότι η προγεννητική έκθεση σε συγκεκριμένες γεύσεις μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές διατροφικές προτιμήσεις.

«Τα έμβρυα ανιχνεύουν ακόμη και ελάχιστες ποσότητες όλων των ειδών γεύσεων που καταναλώνουν οι μητέρες. Επιπλέον, αντιδρούν εμφανώς σε αυτές και τις θυμούνται μετά τη γέννηση για αρκετό καιρό», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Με απλά λόγια, μια μητέρα που καταναλώνει πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το παιδί της να τα αποδεχτεί ευκολότερα αργότερα.

Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών στρατηγικών για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα.

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη επηρεάζει και το IQ του παιδιού
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται ταχύτατα κατά τη διάρκεια της κύησης και της παιδικής ηλικίας, απαιτώντας υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για να υποστηρίξει τις υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις του. Η σωστή διατροφή κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική ανάπτυξη. Οι διατροφικές ελλείψεις στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψουν τη νευροανάπτυξη, να μεταβάλουν την έκφραση των γονιδίων και να προκαλέσουν μόνιμες δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο η ποιότητα της προγεννητικής διατροφής της μητέρας επηρεάζει τη δομή του εγκεφάλου και το δείκτη νοημοσύνης (IQ) των παιδιών ηλικίας 10 έως 14 ετών.

Συγκεκριμένα, η ποιοτική διατροφής της μαμάς κατά την κύηση συνδέθηκε με καλύτερη εκτελεστική λειτουργία και γνωστικές δεξιότητες στην πρώιμη και μέση παιδική ηλικία. Αντίθετα, η ανεπαρκής σε θρεπτικά συστατικά προγεννητική διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερο IQ.

Πηγή:zerotoeighteen.gr