Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που αγωνίζονται να ελέγξουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους έχουν περισσότερα συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας
Νήπια που είχαν δυσκολία στο να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και τη συμπεριφορά τους έχουν περισσότερα συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας –γνωστή ως ΔΕΠΥ– στην ηλικία των επτά, σύμφωνα με μια μελέτηΤα παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και επτά που είναι πιο αργά στην απόκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης των έντονων συναισθημάτων τους βρέθηκε επίσης να κινδυνεύουν να εμφανίσουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.
Ήταν επίσης πιο πιθανό να εκδηλώσουν εσωτερικευτικές συμπεριφορές, όπως θλίψη και ανησυχίες, στην ηλικία των επτά, λένε οι ειδικοί.
Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είναι από τις πρώτες που εξέτασαν τις σχέσεις μεταξύ των πρώιμων προτύπων ρύθμισης των συναισθημάτων και της ψυχικής υγείας στη σχολική ηλικία.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσαρμογή της στοχευμένης υποστήριξης για παιδιά που μπορεί να επωφεληθούν από ενισχυμένη προληπτική φροντίδα πριν εμφανιστούν προβλήματα ψυχικής υγείας, λένε οι ερευνητές.
Ερευνητές στα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, της Northumbria και της Οξφόρδης ανέλυσαν ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων για να ελέγξουν εάν η εξέλιξη της συναισθηματικής ανάπτυξης μεταξύ παιδιών ηλικίας τριών έως επτά σχετίζεται με τον κίνδυνο κοινών προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Εξέτασαν δεδομένα από τη μελέτη κοόρτης χιλιετίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία παρακολουθεί τις ζωές περίπου 19.000 νέων που γεννήθηκαν το 2000-2002.
Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις που εξέτασαν τους γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους, τις κοινωνικές συμπεριφορές και τις δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης.
Χρησιμοποίησαν στατιστικές τεχνικές για να μετρήσουν τη σχέση μεταξύ συναισθηματικών προβλημάτων, προβλημάτων συμπεριφοράς και συμπτωμάτων ΔΕΠΥ στην ηλικία των επτά.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η τάση για ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις και πιο αργή ανάπτυξη στην ικανότητα ρύθμισης αυτών των συναισθημάτων συνδέθηκε σημαντικά με συμπτώματα ΔΕΠΥ, εσωτερίκευση των συμπτωμάτων και προβλήματα συμπεριφοράς τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια ηλικίας επτά ετών.
Αυτό συνέβαινε ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως δεδομένα για τυχόν προϋπάρχοντα θέματα νευροαναπτυξιακής και ψυχικής υγείας.
Η Δρ Aja Murray, της Σχολής Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Γλωσσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Οι δεξιότητες ρύθμισης των συναισθημάτων αποκτώνται από νωρίς στη ζωή και πιστεύεται ότι ενισχύονται σταδιακά στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά, ωστόσο, αποκτούν αυτές τις δεξιότητες με διαφορετικούς ρυθμούς και η πιο αργή ρύθμιση μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης για θέματα νευροαναπτυξιακής και ψυχικής υγείας. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η παρακολούθηση του ρυθμού της ρύθμισης των συναισθημάτων ως προς τον ρυθμό της ανάπτυξης θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναγνώριση των παιδιών που κινδυνεύουν από προβλήματα ψυχικής υγείας».
Πηγή:childit.gr