Η σύνδεση ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί είναι πιο βαθιά

Τι είναι ο εμβρυομητρικός χιμαιρισμός;
Ο εμβρυομητρικός χιμαιρισμός είναι η ανταλλαγή κυττάρων μεταξύ μητέρας και μωρού κατά την κύηση, αλλά και η παραμονή των κυττάρων του ενός στο σώμα του άλλου, για πολλά χρόνια μετά τον τοκετό.

Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ένας μικρός αριθμός κυττάρων της μητέρας και του μωρού, συγχωνεύονται και διασταυρώνονται μέσω του πλακούντα, αφήνοντας ένα μόνιμο αποτύπωμα στον οργανισμό και των δύο.

Ακόμα κι αν η εγκυμοσύνη δεν ολοκληρωθεί για οποιοδήποτε λόγο, τα κύτταρα του αγέννητου παιδιού εξακολουθούν να μεταναστεύουν στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας, και το φαινόμενο θα επαναλαμβάνεται και σε κάθε επόμενη εγκυμοσύνη.

 

 

Τι συμβαίνει αν η καρδιά της μητέρας τραυματιστεί;
Τα εντυπωσιακά επιστημονικά ευρήματα έχουν δείξει ότι εάν η καρδιά της μητέρας τραυματιστεί, τα εμβρυϊκά κύτταρα θα σπεύσουν στο σημείο του τραυματισμού και θα μετατραπούν σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων που ειδικεύονται στην αποκατάσταση της καρδιάς!

Εμβρυικά κύτταρα στον εγκέφαλο της μητέρας 18 χρόνια μετά τη γέννα της
Μελέτες έχουν καταγράψει επίσης εμβρυικά κύτταρα στον εγκέφαλο της μητέρας 18 χρόνια μετά τη γέννα της!

Κάθε μας μωρό αφήνει για πάντα μέσα μας ένα κομμάτι του εαυτού του. Μια «απόδειξη» της ζωής του μέσα στο σώμα μας, που θα παραμείνει διακριτή, ακόμα και αν η ανάμνηση της εγκυμοσύνης μας, κάποια στιγμή «θολώσει»...

 Ευτυχία Τοπούζη
Lamaze Childbirth Educator (LCCE)
Εκπαιδεύτρια γονέων Spinning Babies (SpBCPE) & Attached at the Heart (CAHPE)
Διεθνώς πιστοποιημένη βοηθός μητρότητας CD(DONA)

Πηγή:mothersblog.gr